Luuppi
Keraamikko tekee töitä kädet savessa
Mukin muotoilu on rentouttavaa puuhaa, ja yksityiskohtiin voi eksyä jokunen tuhma juttukin.
Omakotitalon pihalla seisoo harrastusvaja, joka toivottaa kävijän tervetulleeksi pastellisilla väreillä ja seinillä roikkuvilla värikkäillä savitöillä, kuten naulakoilla ja tikkarikoristeilla.
Täällä, Porvoon liepeillä, Heli Kallioniemi-Lakka harrastaa savitöitä ja järjestää kursseja.
Marraskuisena päivänä käsissä yhdistyy osia aiemmin aloitettuun kynttilänjalkaan, jonka pohjaan on tulossa jouluinen tähti. Malli on ainutlaatuinen.
– En malta yleensä kovin monta samanlaista työtä tehdä, vaan lähden aina tekemään jotain uutta.
Työssä on monta vaihetta
Savityö lähtee materiaalin valinnasta. Korkean polton kivitavarasavi sopii esimerkiksi astiakäyttöön, koska siitä saa vedenpitävän. Savi on pakkauksesta otettaessa kosteaa ja hyvin muovautuvaa. Monimutkaisessa työssä saven annetaan välissä kuivua ja työstöä jatketaan myöhemmin.
– Savella on muisti. Vaikka lautanen on tasainen, se on vaikea tehdä, koska muodon pitää onnistua kerralla, tai se voi vääntyä uunissa.
Viimeisenä savityön pintaan tehdään koristelut, kuten leimasinkuviot. Sen jälkeen tehdään kahdeksan tunnin raakapoltto 950 asteessa.
Seuraavaksi on lasituksen vuoro, ja työ saa väriä pintaan. Helpointa on käyttää valmiita lasitteita, jotka ovat käytännössä jauhettua lasia ja side- aineita.
Viimeisenä työ poltetaan reilut kymmenen tuntia 1 235 asteessa, ja työstä tulee valmis. Työvaiheisiin menee yhteensä yleensä muutama viikko, ja siksi töitä on käynnissä useissa eri vaiheissa. Uuni lämmitetään aina täytenä.
Aikuisena voi aloittaa
Keramiikka oli kangastellut Kallioniemen mielessä jo koululaisesta asti. Hän ryhtyi tuumasta toimeen ensimmäisenä koronavuonna ja hankki itselleen savea. Samalla hän remontoi varastosta harrastetilan. Kun Kallioniemi-Lakka kävi kursseilla, hän löysi ja hankki netin kautta käytetyn polttouunin.
Saven valaminen on nykyään suosittua. Kansalaisopistojen kurssit menevät täyteen, ja useat jäävät ulkopuolelle. Tietotyöläiset kaipaavat käsillä tekemistä.
Kallioniemi-Lakka on pitänyt vuoden ajan keramiikkakursseja kiinnostuneille oman sivutoimisen Unicorn Engineering -yrityksensä kautta.
– Olen aina ollut vähän tällainen yksisarvinen. Mainstream ei ole ikinä ollut minun juttuni.
Suosikkitöitä sekä Kallioniemi- Lakan että asiakkaiden mielestä ovat mukit.
– Niihin on kiva laittaa lahjansaajan ja minun välistä insidehuumoria, jotain tsemppi- tai mietelauseita tai välillä jotain vähän tuhmempaakin.