− Insinöörisormuksia ei kaikille jaeta, Tero Blomqvist ei ole poistanut sormusta sormestaan kuin kerran.
− Insinöörisormuksia ei kaikille jaeta, Tero Blomqvist ei ole poistanut sormusta sormestaan kuin kerran.

Yrittäjän laukussa on koko konttori

Tero Blomqvistilla on takanaan kahden viikon matka Vietnamiin, jossa hän oli rakentamassa uutta liiketoimintaa. Paluu Aasian lämmöstä Suomen varhaiseen talveen tuntuu hieman, vaikka mies on kokenut matkaaja.

Vietnamin-matkan taustalla on mielenkiintoinen tarina, joka sai alkunsa Tampereelta. Vietnamin lähetystö pyysi yrittäjä Tero Blomqvistin nykyistä yhteistyökumppania kertomaan valtion päämiehen delegaatiolle, mitä tamperelaiset yritykset osaavat. Blomqvist oli yhtenä mukana.

− Kerroin pääministerille, mitä tarkoittaa digitaalinen muutos, ja häntä kiinnosti asia, joten hän pyysi apua omalle kansalleen.

Pian Blomqvist oli puhumassa vietnamilaisten pörssiyhtiöiden johtajille vaihtoehdoista.

− Maassa liikutaan nopeasti, ja meillä on kova työ pysyä vauhdissa mukana.

Kilpailun takia vauhti on huima, mikä voi välillä olla suomalaiselle insinöörille vaikea ymmärtää.

− Jos meillä menee tarjouksen jättämiseen kaksi viikkoa, se voi olla liian hidasta. Sen tähden käyn siellä useasti, jotta ymmärrän, miten paikallisesti eletään.

Blomqvist kuvailee Kaakkois- Aasian maan ja kotimaan eroa siten, että Vietnamissa yritetään ja erehdytään enemmän kuin Suomessa. Hän on tehnyt yhteistyötä vietnamilaisten kanssa nelisen vuotta.

− Maan talouskasvu on hyvää, sillä ulkopuoliset valtiot ovat tarjonneet taloudellista tukea. Maassa on hyvä koulutus ja siellä on paljon nuoria, Blomqvist kertoo.

Oma työ avautui jo pienenä

Kahdeksanvuotias Tero-poika sai joululahjaksi Commodore 64 -koneen, johon hän kirjoitti softaa. Siitä lähtien hän tiesi, mitä haluaa tehdä työkseen.

− Olen sulautettujen järjestelmien opistoinsinööri koulutukseltani. Sen jälkeen en ole kouluja käynyt, mutta joka vuosi, viikko ja päivä koetan oppia jotain uutta.

Valmistumisen jälkeen Blomqvistn ystävällä oli Nokian Communicator ja hän kertoi ystävälleen, että haluaa tehdä vastaavia. Siitä ura urkeni.

Pian Sievin pojan muuttokuorma lähti Pohjanmaalta Pirkanmaalle, Tampereelle. Hän lähti tekemään Nokialle softaa, ja Nokialle tärkeätä ohjelmistoa hän teki pitkään.

− Ensimmäinen Nokian 3G-puhelin, ensimmäinen multimediapuhelin, ensimmäinen Nokian Linux-puhelin, Blomqvist listaa ja pidempäänkin luetteloa voi jatkaa.

− Olen saanut olla mukana projekteissa, joissa Nokia teki historiaa, hän kuittaa.

Microsoft-vuosien jälkeen Tampereen kaupunki kutsui hänet Smart Tampereen yhdeksi kirjoittajaksi. Siitä seurasi kolmen vuoden työsuhde, jonka aikana hän kiersi esittelemässä hanketta ympäri Eurooppaa.

Verkostot kasvoivat kotimaassa

Tampereen älykaupunkihankkeen jälkeen Blomqvist siirtyi yritykseen nimeltä ALSO, joka on maailman kolmanneksi suurin it-tukkuri. Hän työskenteli johtajana pohjoismaisessa tiimissä Suomesta käsin: sen tehtävänä oli kertoa, mitä ALSOn älykaupunkiratkaisut tarkoittavat.

− Yritys on hyvin verkottunut, ja tutustuin uusiin ihmisiin. Sitä kautta verkostuin kotimaassa, kansainvälinen verkostohan oli jo hyvä.

Hän tapasi myös tulevan yhtiökumppanin, jonka kanssa perusti Kaira Clanin, missä hän nykyään työskentelee toimitusjohtajana.

− Keskitymme bisnesekosysteemeihin kehittyvillä markkinoilla eli emme toimi juurikaan Suomessa.

Tällä hetkellä yrityksellä on orastava 5G-verkkohanke Keniassa ja muutama projekti alkamassa Gulfin eli Persianlahden alueella.

− Rakennamme Vietnamiin data- alustaa paikallisten toimijoiden kanssa ja lisäksi Kazakstanissa on tulossa iso älykaupunkihanke, Blomqvist kertoo yrityksen päätoiminta-alueista.

Lisäksi hänellä on kaksi muuta yritystä, jotka keskittyvät eri asioihin maailmalla.

Matkatyö vaatii veronsa

Blomqvistin työ sisältää paljon matkustamista. Kotimaan matkapäiviä on viikoittain ja koronaepidemian jälkeen ulkomaanmatkoja kuukausittain. Hän teki esimerkiksi viikonloppumatkan Kazakstaniin, jossa hän kävi tervehtimässä paikallista digitalisaatioministeriä.

− Matkustaminen on rankkaa työtä enkä välttämättä suosittele. Perhe tukee kuitenkin työssä.

Blomqvist myöntää, että hänellä on hyvät unenlahjat. Nukkuminen onnistuu missä vain, mikä helpottaa reissutyötä.

− Tässä on konttorini, Blomqvist esittelee.

− Optimoidussa laukussa on kaikki tarpeellinen eikä mitään turhaa. Kuivat sukat, tietokone liitännäislaitteineen ja kaksi laturia, hän luettelee, mitä tarvitaan, jotta työskentely sujuu matkan päällä.

Jatkuva oppiminen vie eteenpäin

Insinööriys on Blomqvistin mielestä edelleen tulevaisuuden ala, sillä insinöörillä on lupa ja velvollisuus kehittyä sekä uudistua koko ajan.

Nuorille insinööreille hän vinkkaa asioita, jotka helpottavat esimerkiksi kansainvälistä uraa. Kielitaitona englanti ei yksin riittää, olisi hyvä hallita muita valtakieliä kuten saksaa, ranskaa, espanjaa ja kiinaa.

Kokenut matkaaja kehottaa opettelemaan katsetta, joka kohdistuu suoraan yhteistyökumppanin silmiin. Myös pöytätavat on hyvä osata.

− Puhu teknologiasta kuten jäätelöstä ja lakritsista, Blomqvist jakaa vinkkinsä, jonka hän sai aikoinaan Tampereen silloiselta pormestarilta.