Pääluottamusmies Mika Valtonen työskentelee Rovaniemellä, mutta edustettavia on koko maassa.
Pääluottamusmies Mika Valtonen työskentelee Rovaniemellä, mutta edustettavia on koko maassa.

Pääluottamusmies auttaa kaikkia edustettaviaan

Iltapäiväkahvien aika on parhaimmillaan, mutta rovaniemeläisen Isocum-toimitalon avara aulatila on tyhjillään.

Ruokalapöytien ääressä ei ole enää tarjolla yhteisiä kahvilapalveluja, mutta onneksi sentään lounasta on mahdollista saada. Kyse ei ole kuitenkaan tarjonnan laadusta, päinvastoin.

Valtion tieto- ja viestintätekniikka- keskus Valtorin ja Poliisihallinnon yhteiseen toimitaloon ei ole ulkopuolisilla mahdollisuutta marssia suoraan kadulta, sillä tiloissa käsitellään arkaluontoisia ja salaisia asioita.

Koronapandemian seurauksena työntekijät siirtyivät monin osin etätyöhön, ja niin talon ruokalan hiljeni. Ulkopuoliset eivät pääse taloon yksikseen.

Pääluottamusmies, järjestelmäasiantuntija ottaa vieraan vastaan. Hän kertoo, että viimeisenä virastona Valtoriin siirrettiin Haltikki vuonna 2016. Siitä lähtien Valtonen on työskennellyt Valtorissa. Samassa talossa hän on toki työskennellyt jo noin 15 vuotta.

Jatkokoulutuksella insinööriksi

Rovaniemen seudulta kotoisin oleva Valtonen valmistui 1990-luvulla tietotekniikan ylioppilasmerkonomiksi. Alueella oli työttömyyttä, joten Valtonen jatkoi opintoja ammattikorkeakoulussa insinööriksi.

Tutkinto johti vakituiseen työsuhteen Lapin hätäkeskuksessa. Muutosten myötä perustettiin Hallinnon tietotekniikkakeskus Haltikki, johon myös hätäkeskuksen väki siirrettiin.

Aikoinaan Valtonen oli JHL:n henkilöstöedustajana Lapin hätäkeskuksessa.

– Koin, että tehtävässä on hyvät vaikuttamismahdollisuudet ja sain näköalaa muuhunkin kuin omaan työhöni.

Kun hän valmistui insinööriksi, hän siirtyi Insinööriliiton jäseneksi ja Jul- kisalojen koulutettujen Jukon luotta- musmieheksi. Nopeasti hän eteni myös Haltikissa pääluottamusmieheksi.

Valtorissa hän on ollut lähes seitsemän vuotta pääluottamiehenä. Työaikaa on tällä hetkellä varattuna puolet työajasta, mikä lienee yleistä virastoissa.

Jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti

Valtorissa on työntekijöitä noin 1 400, joista suunnilleen 400 on jukolaista. Jäsenmäärä on kasvanut koko ajan kasvanut.

– Aina kun työnantaja tekee organisaatiomuutoksen, jäsenyys kasvaa selvästi, Valtonen mainitsee.

Ja muutoksia on riittänyt.

– Valtorin historiassa hämmensi aikanaan kysymys, onko se osakeyhtiö vai virasto, Valtonen muistelee.

– Aluksi perustettiin erityisvirasto, jossa oli osakeyhtiömäistä ominaisuutta kuten johtoryhmä ja asiakkaita edustava hallitus sekä lisäksi toimitusjohtaja. Myöhemmin on siirrytty enemmän virastomaisempaan suuntaan.

Valtori huolehtii toimialariippumattomista perustietotekniikkapalveluista valtion virastoissa. Se järjestää turvallisuusverkon palveluiden lisäksi myös niitä, jotka eivät turvallisuusverkkoon liitettyinä.

Rovaniemellä on keskittymä turvallisuusverkon palveluiden tekijöille. Toimipisteitä on myös Helsingissä. Muita palveluita on myös esimerkiksi pääkonttorilla Jyväskylässä.

Itä-Suomessa on toimintaa Kuopiossa ja Joensuussa. Lännessä on neljäs alue.

Luottamusmiehet toimivat yhdessä

Jokaisella Valtorin alueella on oma luottamusmiehensä. Jos alueella on yli 100 jukolaista edustettavaa, sopimuksen mukaan alueella on kaksi luottamusmiestä.

– Muutostilanteissa jaamme kuormaa, vaikka normaalitilanteissa saattaa olla rauhallista, Valtonen kertoo.

Luottamustehtävissä saatavista yhteydenotoista useimmat johtuvat edustettavien ongelmista. Valtosen mielestä monesti asioissa pääsee pitkälle kuuntelemalla.

Hän muistuttaa, että edustavien yhteydenotot ja heidän ongelmansa ovat ykkösasioita. Esihenkilön kanssa on sovittu, että ne menevät muiden edelle, ja omat työt ovat valikoitu siten, että ne eivät ole kaikkein kiireisimpiä,

– Jos lähiesihenkilöllä ja luottamushenkilöllä menee huonosti keskenään, tehtävän hoitaminen on vaikeaa.

Mahdollisuus auttaa palkitsee

Mika Valtonen kokee henkilöstöedustajan tehtävässä palkitsevimpana tiedon, että voi auttaa edustettaviaan. Pääluottamusmies kuulee asioista ja pääsee vaikuttamaan niihin ajoissa.

– Pääluottamusmies koordinoi tietoja myös muiden luottamusmiesten puolesta esimerkiksi johtoon ja valtiovarainministeriöön päin.

Tehtävä aiheuttaa välillä kuormitusta.

– Joskus tietää ennakkoon, että tulossa on esimerkiksi muutosneuvotteluja, Toisinaan tilanteet ryöpsähtävät yllättäen, ja luottamusmies joutuu saman tien tehtäviin.

Valtosen mielestä Valtorin tulevaisuus työntekijöille näyttää hyvältä: uusia asiakkuuksia tulee lisää ja henkilöstömäärä on kasvanut koko ajan.

– Sekin täytyy toki muistaa, että eteen voi tulla tilanne, jossa vanhempia työntekijöitä laitetaan pois.