opiskelijat

Metsäkoneiden tekniikka kehittyy jatkuvasti.
Metsäkoneiden tekniikka kehittyy jatkuvasti.

Opiskelu kannattaa aina

Insinööri (AMK) Samuli Ollila suorittaa jo toista tutkintoaan monimuotototeutuksena Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Komatsu Forest Oy:ssä teknisessä tuessa työskentelee Samuli Ollila. Hänen vastuullaan tuessa ovat harvesterit, hakkuupäät, hydrauliikka sekä diesel- moottorit. Lisäksi hän vastaa näihin liittyvistä teknisistä koulutuksista asentajille ja kouluttajille niin Suomessa kuin Baltiassa.

– Olen työskennellyt oikeastaan koko työelämäni metsäkoneiden parissa. Aluksi kuljettajana, sitten mekaanikkona ja viimeiset vuodet teknisessä tuessa, Ollila kertaa työhistoriaansa.

– Viimeisten kymmenen vuoden aikana metsäkoneiden kehitys on vain kiihtynyt. Ohjausjärjestelmät ja muut CAN-väyläpohjaiset ratkaisut ovat vieneet metsäkoneet ihan eri tasolle verrattuna vaikka 2000-luvun alkuun.

Ollila valmistui insinööriksi vuonna 2019 ja opiskelee paraikaa teknologiaosaamisen johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.

Elämä vei itselle sopivampaan

Nykyiseen työhönsä Ollila päätyi 3,5 vuotta sitten pandemian seurauksena.

– Edellisessä työpaikassani etätyöskentely ei ollut mahdollista ja pitkät työmatkat yhdistettynä lasten silloiseen etäkouluun oli mahdotonta.

Komatsu Forestin mielenkiintoinen tehtävä vei sitten mukanaan. Työelämän vaatimukset ovat monessa tehtävässä toimineen metsäkonemiehen mukaan muuttuneet kiihtyvällä vauhdilla.

– Kuljettajapula näkyy metsäalalla, kuljettajien ammattitaidon vaatimukset ovat ihan erilaiset kuin 20 vuotta sitten. Nykyisin lähes kaikki toiminnot leimikolla eli työmaalla ovat kuljettajien vastuulla.

Ollila lisää, että asentajien työ on muuttunut enemmän tietokoneiden kanssa tekemiseen.

– Osa asentajista tarvitsee apua kaavioiden ymmärtämiseen ja osa kaipaa neuvoja paljon syvällisempiin asioihin vaikkapa dieselmoottorin jälkikäsittelyjärjestelmän vianetsinnässä, hän kuvailee.

Ryhmätyöskentely avartaa mieltä

Ollilan mukaan opiskelu vie vapaa-aikaa ja työaikaa, jota hän käyttää työnantajan tilaamaan opinnäytetyöhön.

– Opinnot tukevat töitäni ja ovat avanneet silmiä ainakin johtamisen osalta. Lisäksi ryhmätyöskentelyissä saan muilta opiskelijoilta erilaisia näkökulmia työelämätilanteisiin. Niitä on ollut mielenkiintoista peilata omaan suhtautumiseen töissä.

YAMK-opiskelu on paljolti Ollilan odotusten mukaista. Parasta on tähän mennessä ollut ryhmätyöskentely opiskelijatovereiden kanssa.

– Yhdistettynä työelämän kanssa opiskelu pitää mielen virkeänä, eikä tule kangistuttua samoihin kaavoihin ja rutiineihin. Työelämän pitää muuttua ja kehittyä töiden mukana, ja siihen opiskelu on oiva apuri.

IOL:n uusi hallitus valittiin Kokkolassa.

Opiskelijat koolla Kokkolassa

Insinööriopiskelijaliitto IOL kokoontui marraskuussa liittokokoukseen Keski-Pohjanmaalle. Kokkolan kaupungintalo tarjosi upeat puitteet kokouksen pitämiseen. Kaksi- päiväisessä lämminhenkisessä kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2022 toimintakertomus sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2024.

IOL:lle valittiin hallitus ensi vuodelle. Puheenjohtajaksi valittiin Jimi Kuisma ja varapuheenjohtajaksi Helmi Rusanen. Hallituksen jäseniksi valittiin Niko Jekkonen, Roope Forstèn, Mikko Kieränen, Jenni Rämä, Sampo Kajaste, Oiva Hietala, Lauri Pasonen ja Riku Saari.

IOL on perinteisesti vuosittain valinnut vuoden paikallisyhdistyksen ja vuoden aktiivin. Vuoden paikallisyhdistykseksi valittiin Jyväskylän Insinööriopiskelijat JIO ja vuoden aktiiviksi Terhi Ranki. Palkitseminen tehtiin lauantai- iltana illallisen yhteydessä. Samalla jaettiin myös Insinööriliiton ansiomitaleja ansioituneille aktiiveille.

Teksti: Ilkka Rautio

Kuva: Kim Kahila

Lisää opiskelumuotosi ja voita

Insinööriliitto haluaa tukea ja auttaa kaikkien opiskelijajäsentensä taivalta heti opiskelujen alusta saakka. Lisää opintotietoihisi opiskelumuodoksi joko päivätoteutus tai monimuotototeutus. Pidä jatkossakin jäsentietosi ajan tasalla, niin saat tilanteeseesi sopivaa ajantasaista tietoa.

Kun teet opiskelumuodon lisäyksen 31. joulukuuta mennessä, olet mukana kahden iPadin arvonnassa.

Lue lisää: ilry.fi/opiskelumuoto

Valmistutko vuodenvaihteessa? Onnittelut. Teethän valmistumisilmoituksen jäsensivujen kautta, kun tarkka valmistumispäiväsi on tiedossa. Voit tehdä ilmoituksen jo kuukautta ennen valmistumispäivääsi.

Lue lisää: ilry.fi/vastavalmistunut

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Ulla-Maija Karjalainen, varapuheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoUlla-Maija Karjalainen, varapuheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

Uusi vuosi ja uusi kausi lähestyvät

Olemme nyt uuden äärellä. Uudet edustajistojen, paikallisyhdistysten ja jäsenjärjestöjen hallitukset järjestelevät rivejään ja aloittelevat uutta kautta. Perinteet ovat arvokkaita, mutta meidän ei pidä myöskään unohtaa uudistua. Jotta toiminta on houkuttelevaa, toimintaa pitää kehittää ja uudistaa jatkuvasti. On osattava kuunnella jäsenistöä, millaisia tapahtumia kentällä kaivataan. Kymmenen vuotta sitten toimineet vaihtoehdot eivät ehkä toimi nykyisin.

Opiskelijoille aukenee taas uudet mahdollisuudet osallistua päätöstentekoon ja tapahtumiin omalla alueellaan. Kannustankin kaikkia osallistumaan aktiivisesti niin keskusteluihin kuin tapahtumiin. Jos aikaisemmin et ole selannut tapahtumakalenteria tai ottanut paikallisia yhdistyksiä seurantaan, nyt on sen aika.

Meidän pitää katsoa tulevaisuuteen ja miettiä, miltä paikallinen ja valtakunnallinen toiminta näyttää jatkossa. Osallistumalla ja antamalla palautetta olet tärkeä osatekijä siinä, miltä toiminta ja tapahtumat näyttävät esimerkiksi viiden vuoden kuluttua. Samalla saat laajennettua verkostojasi, mikä hyödyttää sinua tulevaisuudessa.

Useammille on tärkeää tutustua uusiin ihmisiin ja vaihtaa ajatuksia myös oman tuttavapiirin ulkopuolella. Rutiinien rikkominen ja uudet ajatusmallit voivat piristää arkea.

Opiskelijat ovat väsyneitä ja kuormittuneita eikä terveydenhuolto pysty vastaamaan haasteeseen, jolloin avun piiriin pääseminen on haasteellista.

Nyt jos koskaan tarvitaan kaveria ei jätetä -mentaliteettia. Tapahtumiin voi lähteä yksin tai kaveriporukalla; aina olet niihin yhtä tervetullut.

Otetaan siis yhdessä uudet aktiivit mukaan toimintaan ja opetetaan heille tärkeät perinteet, jotka ovat olennainen osa insinöörikulttuuria. Kannetaan kortemme kekoon ja näytetään mikä voima yhteisössämme on jo olemassa.

Ole aktiivinen, osallistu ja anna palautetta. Lähde mukaan toimintaan: aktiiveja ei ole koskaan liikaa eikä maailma ei ole vielä valmis.