Luuppi

Metallimessussa Mikaelin kirkossa Turussa lauloivat kuorossa Juha Keränen (vas,), Pentti Koivisto, Ilari Lähteenmäki ja Aino Kola.
Metallimessussa Mikaelin kirkossa Turussa lauloivat kuorossa Juha Keränen (vas,), Pentti Koivisto, Ilari Lähteenmäki ja Aino Kola.

Metallia kirkkoon

​Tuplabasari, särökitara ja kuoro antavat virsille niiden ansaitseman pauhun.

​Tavallisessa jumalanpalveluksessa evankelisluterilaisessa kirkossa saattavat silmät lupsahtaa kiinni, kun sanoman esitystapa on seurakunnalle ennestään tuttu. Meininki on kuitenkin aivan toinen, kun virsistä tulee raskasta rockia.

– Parikin henkilöä, jotka eivät edes kuuntele metallimusiikkia, ovat sanoneet, että tältä virsien kuuluisikin kuulostaa, kertoo Juha Keränen.

Keränen esiintyy metallimessuissa kuorossa. Jumalanpalvelusta säestää bändi, johon kuuluvat kaksi kitaristia, basisti, kosketinsoittaja ja rumpali. Laulusta vastaavat solisti ja neli- tai viisihenkinen kuoro.

Vanhat kirkot ovat akustisesti vaikeita konserttipaikkoja ja eroavat toisistaan. Ääni kantaa, mutta siitä on vaikea saada selvää. Siksi mukana kulkee kaksi miksaajaa ja järeä äänentoisto.

– Ollaan nähty, että takakäytävillä jopa tanssitaan. Osa laulaa mukana täysin palkein, vaikka tuskin edes vierustoveri sitä kuulee.

Muutama keikka vuodessa

Bändin repertuaariin kuuluu parisenkymmentä virttä, joista virsi Herraa hyvää kiittäkää soi joka kerta. Keräsen oma suosikki on Herra kädelläsi.

– Vaikka sen kuorosovitus on suoraviivainen, sen sanoma on hyvin selkeä. Virsi on toivon täyteinen.

Keikkoja on muutama vuodessa. Metallimessu ry:n esiintyjät matkustavat ympäri maata pyyntöjen mukaan.

Viimeksi Keränen esiintyi Mikaelin kirkossa Turussa. Parhaiten on jäänyt mieleen keikka Tukholman suomalaisessa kirkossa, koska se on ollut hänen ensimmäinen ulkomaankeikkansa. Savonlinnasta on jäänyt mieleen maan suurin puukirkko.

– Se on museoitu, eikä siellä saa käyttää tulisijoja kirkon lämmittämiseen. Ei ollut edes kovin myöhäinen syksy, ja silti oli niin kylmä, että sai pitää aluspaitaa keikkapaidan alla.

Ensi vuodeksi on buukattu kuusi esiintymistä.

Kuorossa lapsesta asti

Eri kuoroissa Kekäläinen on laulanut ala-asteikäisestä lähtien. Vapaa-ajalla tuli kuunneltua muun muassa Iron Maidenia, Metallicaa ja Styperiä sekä kristillisiä bändejä, kuten Deuteronomium, Tourniquet ja Morti- fication.

Idea metallimessuista kypsyi Metalliunioni-nimisellä messulaudalla eli aikansa sosiaalisella keskustelualustalla. Keränen seurasi keskustelua alusta saakka ja aikoi mennä kuuntelemaan ensimmäistä keikkaa Temppeliaukion kirkkoon Helsingissä vuonna 2006.

– Olin jo menossa sitä kuuntelemaan, mutta auton kanssa oli hämminkiä, enkä ennättänyt sinne ajoissa. Sitä suuremmalla syyllä innostuin menemään seuraaviin ja osallistumaan esityksiin itsekin.