Metalli Piiroisella hitsausrobotit auttavat tuotannossa.
Metalli Piiroisella hitsausrobotit auttavat tuotannossa.

Lämmitystä Suomesta

Salolaisyritykset Stremet ja Metalli Piiroinen tekevät jo toisena peräkkäisenä talvena hätäapukamiinoita Ukrainaan. Ne toivovat toimintaan lahjoituksia myös muilta.

Salolaisessa metallialan yrityksessä Stremetissä ukrainalainen Olena Li niittaa ilmastointisäleikön osasia kiinni toisiinsa. Valmistumassa on jälleen yksi kamiina Ukrainan kylmään talveen.

Kamiinoilla voi lämmittää tilaispäisasuntoja ja tehdä ruokaa maassa, missä monet kodit ovat raunioina.

Li, hänen vanhempansa ja veljensä pakenivat Ukrainan Hersonista reilut puolitoista vuotta sitten, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä. Perhe päätyi Saloon ja työllistyi Stremetille.

Li on usein yhteydessä ystäviinsä Hersoniin.

– Elämä on siellä hyvin vaikeaa. Paljon pommituksia, erittäin vaarallista, hän kuvailee.

Lämmittimiä tänäkin talvena

Stremet ja toinen salolaisyritys Metalli Piiroinen tekevät hätäapukamiinoita yhteistyössä jo toisena talvena peräkkäin. Kamiinoiden piirustukset ovat Lappeenrannan LUT- yliopiston professori Juha Variksen tutkimustiimin käsialaa.

– LUT:n konetekniikan opiskelijat ja henkilökunta tekivät aluksi kamiinoita itse, mutta tulimme apuun, kun heidän kapasiteettinsa ei enää riittänyt, Stremetin toimitusjohtaja Mikko Fiskaali kertoo.

Stremet laserleikkaa kamiinoiden osat. Metalli Piiroinen hoitaa lämmönlähteiden kokoonpanon ja hitsauksen apunaan muun muassa kaksi hitsausrobottia.

Tuotanto pyörii lahjoitusvaroilla ja yritykset veloittavat työstään juoksevat kulut.

Hätäapukamiinoita Ukrainaan on tehty jonkin verran myös pienemmillä metallipajoilla ympäri Suomea.

– Keskitetty tuotanto ja hallinnointi on tässäkin tehokkainta. Sen ansiosta kustannukset pysyvät pieninä, Fiskaali pohtii.

Järjestö hoitaa varojen keräyksen

Haastatteluhetkellä, lokakuun lopussa, Salossa on tehty jo reilusti yli kaksi ja puolituhatta kamiinaa.

Metalli Piiroisen tuotantojohtaja Kristian Johansson kertoo, että yhden kamiinan hinta on 188 euroa. Hinta sisältää arvonlisäveron ja kuljetuksen Ukrainaan.

Hyväntekeväisyysjärjestö Omri ry/ Pro Ukraina hoitaa lahjoitusvarojen keräykset sekä kamiinoiden kuljetukset vaarallisille kriisialueille.

– Viime talvena lahjoituksia tuli erityisesti yksityishenkilöiltä. Tänä vuonna toivoimme, että myös yritykset osallistuisivat keräykseen. Mukaan pääsee jo kymmenellä eurolla, Johansson mainitsee.

Salolaisyritysten kapasiteetti riittää tänä talvena jopa 10 000 kamiinan valmistukseen.

– Pystymme hyödyntämään koneiden automaattiajon ominaisuuksia ja ajamaan osia miehittämättömästi myös yöaikaan, kiitos viime vuosien investointien, Fiskaali kertoo.

Sopiva koko lisää monikäyttöisyyttä

Omrin nettisivuilla muistutetaan, että kamiinat ovat lämmönlähteinä erinomaisia, sillä toisin kuin sähköstä ja kaasusta, puusta ei ole Ukrai-nassa pulaa. Kamiina luovuttaa lämpönsä nopeasti, mutta lämmönvarauskykyä voidaan lisätä latomalla sen ympärille irtotiiliä.

Kamiina on suunniteltu ensisijaisesti ulkokäyttöön, mutta sitä voidaan käyttää myös sisätiloissa, kun savupiipun yhdistää palohormistoon.

Kamiina on valmistettu korkealaatuisesta 3 mm hiiliteräksestä. Sen mitat ovat 40 x 40 x 60 senttiä ja paino piipun kanssa noin 35 kiloa. Irrotettavan savupiipun kanssa korkeus kohoaa 1,3 metriin. Kompaktin koon ansiosta kamiinaa on helppo käyttää monenlaisissa oloissa.

– Jotkut suomalaiset ovat halunneet ostaa kamiinan myös itselleen, mutta niitä saa käyttää vain hätäapukamiinoina. Niissä ei ole esimerkiksi Suomessa tarvittavaa CE-merkintää, Johansson huomauttaa.

Joulu alkaa kutjan tuoksusta

Fiskaali ja Johansson kertovat, että salolaisyritykset lähtivät tekemään kamiinoita Ukrainaan, koska siihen oli mahdollisuus – ja moraalinen velvollisuus; asia tuntui oikealta.

He näkevät, että kamiinoiden valmistus on tehnyt hyvää myös itse yrityksille.

– Meillä koko henkilökunta on vahvasti yhteisen asian takana. Viime talvena monet halusivat lähteä joululomallekin vähän tavallista myöhemmin, jotta kaikki silloin tuotannossa olleet kamiinat saataisiin varmasti tehtyä, Fiskaali kertoo.

Hän lisää, että Ukrainan asia on konkreettisesti läsnä myös tehtaassa työskentelevän Lin perheen takia.

Tulevana jouluna kamiinoiden keittotasoilla voidaan tehdä sodan keskellä vaikkapa kutjaa eli joulupuuroa ukrainalaiseen tapaan. Jokaisella ukrainalaisperheellä on hieman oma tapansa keittää vehnästä valmistettua puuroa, jota voi ryydittää rusinoilla, hunajalla tai pähkinöillä. Joulu alkaa kutjan tuoksusta.

Jokaisen Salosta Ukrainaan lähtevän kamiinan kyljessä lukee теплoM Biд Фінляндії eli Lämpöä Suomesta.

Kompaktia kamiinaa on helppo käyttää monenlaisissa oloissa.Kompaktia kamiinaa on helppo käyttää monenlaisissa oloissa.Ukrainalainen Olena Li on usein yhteydessä ystäviinsä Hersonissa.Ukrainalainen Olena Li on usein yhteydessä ystäviinsä Hersonissa.