Keksinnöt käyttöön
Alkoholijuomia ilmasta
Juomavalmistaja Brukett Fiskars käyttää suomalaisen Aircoholin teknologiaa, joka kierrättää käymisestä syntyvän hiilidioksidin.
■ Tyypillisessä alkoholin valmistusprosessissa käymisestä pääsee ilmaan lähes puhdasta hiilidioksidia. Aircoholin menetelmällä käymishiilidioksidista voidaan valmistaa uusia juomia.
■ Teknologia voidaan integroida panimon tai tislaamon olemassa olevaan tuotantoprosessiin. Tuotantoympäristöön syntyy hiilidioksidin suljettu kierto. Menetelmän käyttöönotto pienentää alkoholijuomien hiilijalanjälkeä yli 50 prosenttia.
■ Hiilidioksidin hyödyntämisen ansiosta juoman valmistukseen ei tarvita pellolla viljeltyjä raaka-aineita, kuten viljoja. Perinteisten raaka-aineiden satokausi kestää vuoden, kun Aircoholin prosessin satokausi on vain pari päivää.
■ Prosessi tapahtuu bioreaktorissa. Hiilidioksidista syntyy biopohjaista massaa, joka antaa valmistettavalle tuotteelle makeahkoa, ruohoista makua. Oluisiin, väkeviin ja muihin juomiin saadaan uusia makumaailmoja, kun valmistusprosessia opitaan hyödyntämään.
■ Vuonna 2021 perustetun Aircoholin teknologia on otettu käyttöön juomavalmistaja Brukett Fiskarsin vanhassa veitsitehtaassa Raaseporissa sijaitsevassa tislaamossa, Ägräs Distilleryssä.
■ Seuraava askel on veitsitehtaalle rakennettava teollisen mittakaavan laitteisto, jonka avulla ensimmäisten kuluttajamarkkinoille suunnattujen juomien tuotanto aloitetaan ensi vuoden aikana.