Keksinnöt käyttöön

Alkoholijuomia ilmasta

Juomavalmistaja Brukett Fiskars käyttää suomalaisen Aircoholin teknologiaa, joka kierrättää käymisestä syntyvän hiilidioksidin.

Tyypillisessä alkoholin valmistusprosessissa käymisestä pääsee ilmaan lähes puhdasta hiilidioksidia. Aircoholin menetelmällä käymishiilidioksidista voidaan valmistaa uusia juomia.

Teknologia voidaan integroida panimon tai tislaamon olemassa olevaan tuotantoprosessiin. Tuotantoympäristöön syntyy hiilidioksidin suljettu kierto. Menetelmän käyttöönotto pienentää alkoholijuomien hiilijalanjälkeä yli 50 prosenttia.

Hiilidioksidin hyödyntämisen ansiosta juoman valmistukseen ei tarvita pellolla viljeltyjä raaka-aineita, kuten viljoja. Perinteisten raaka-aineiden satokausi kestää vuoden, kun Aircoholin prosessin satokausi on vain pari päivää.

Prosessi tapahtuu bioreaktorissa. Hiilidioksidista syntyy biopohjaista massaa, joka antaa valmistettavalle tuotteelle makeahkoa, ruohoista makua. Oluisiin, väkeviin ja muihin juomiin saadaan uusia makumaailmoja, kun valmistusprosessia opitaan hyödyntämään.

Vuonna 2021 perustetun Aircoholin teknologia on otettu käyttöön juomavalmistaja Brukett Fiskarsin vanhassa veitsitehtaassa Raaseporissa sijaitsevassa tislaamossa, Ägräs Distilleryssä.

Seuraava askel on veitsitehtaalle rakennettava teollisen mittakaavan laitteisto, jonka avulla ensimmäisten kuluttajamarkkinoille suunnattujen juomien tuotanto aloitetaan ensi vuoden aikana.