Petteri Oksa pakkaa neuvottelusalkkua.
Petteri Oksa pakkaa neuvottelusalkkua.

Joululahja ammatti­korkea­koulujen henkilöstölle

Opettajat, asiantuntijat ja esihenkilöt haluavat oman työehtosopimuksen.

Ylemmät Toimihenkilöt YTN on edistynyt OAJ:n ja Sivistystyönantajat Sivistan kanssa neuvotteluissa uudesta työehtosopimuksesta ammattikorkeakoulujen työntekijöille. Lehden mennessä painoon neuvottelutapaamisia oli järjestetty useita.

Ammattikorkeakoulujen työntekijöillä ei ole entuudestaan omaa työehtosopimusta, vaan he kuuluvat yksityisen opetusalan yleissitovaan työehtosopimukseen. YTN ei ole tässä työehtosopimuksessa osapuolena.

– Tavoitteena on sopimus ennen joulua. Toivottavasti tähän päästään, jotta ammattikorkeakoulut pääsevät valmistautumaan uuteen sopimuksen, sanoo YTN:n neuvottelija, Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.

Nykyinen yksityisen opetusalan työehtosopimus päättyy maaliskuun lopussa.

Tki-ryhmä saa edustuksen

Tähän mennessä neuvottelut ovat edenneet sujuvasti. Isoimmat käsiteltävät asiat ovat liittyneet henkilöstöryhmäjakoon ja siihen, kuka edustaa ketäkin.

Opettajien, asiantuntijoiden ja esihenkilöiden lisäksi on tunnistettu tki-henkilöstön olemassaolo.

– Tutkimus- ja tuotekehityshenkilöstö tekee omanlaistaan työtä, jossa on omat vaatimuksensa. Se näkyy esimerkiksi joustavan työajan tarpeessa. He saavat oman edustuksensa, Oksa kertoo.

Neuvotteluissa pätee kuitenkin yleinen periaate, että mikään ei ole valmista ennen kuin kaikki on sovittu. Sisällön puolesta Oksa on silti toiveikas.

– Työnantajalla ei vaikuta olevan heikennystarpeita.

Alan tilanne määrää palkat

Palkankorotukset kuuluvat työ- ehtosopimukseen, ja ne sovitaan alan omista lähtökohdista. Vientiteollisuuden pöytiin ei ole tarkoitus vilkuilla.

– Todennäköisesti tehdään lyhyt sopimus tai jätetään jatkon palkat auki. Meille ei käy palkkojen sitominen muihin ratkaisuihin, Oksa linjaa.

Uuden työehtosopimuksen tekstiosuudesta tulee todennäköisesti suppeampi kuin yksityisen opetusalan sopimuksessa. Sisällöstä jää pois muun muassa asioita, jotka eivät koske enää ammattikorkeakouluja, kuten talonmiehiä ja leiritoimintaa koskevat asiat.

Muiden alojen työehtosopimuksista tuleva sopimus eroaa henkilöstön edustusjärjestelmän ja henkilöstöryhmien kohdalla.

– Tässä sopimuksessa on määräyksiä varmasti tavanomaista enemmän.

Uuden ammattikorkeakoulujen henkilökunnan työehtosopimuksen piiriin tullee yli 10 000 työntekijää. Heistä reilut 500 on Insinööriliiton jäseniä.

Valmistelussa kuultiin jäseniä

Yksityisen opetusalan toiminta käynnistettiin YTN:ssä elokuussa 2022, ja alalle muodostettiin taustaryhmä. Sopimusalavastaavana YTN:ssä toimii Harri Westerlund.

Ryhmä on vieraillut lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa tapaamassa jäseniä ja kartoittanut alan tilannetta muun muassa kyselytutkimuksilla. Niiden mukaan YTN-liittojen alalla työskentelevät jäsenet kannattavat yksimielisesti ammattikorkeakouluille omaa työehtosopimusta.

Oma työehtosopimus parantaa henkilöstöryhmän mahdollisuuksia kehittää työoloja. Alan YTN-liittojen jäsenet ovat valinneet viime vuosina omia yhteistoimintaedustajia työpaikoillaan tarkoitusta varten.