Mustafa Al-Dulaimi heittää roskapussin keräysluukkuun.
Mustafa Al-Dulaimi heittää roskapussin keräysluukkuun.

Alipaine imaisee roskat

Putkijätejärjestelmä tekee pihoista ja tehtaista sisältä siistejä.

Kerran elämässään odotetaan islaminuskoisen tekevän pyhiinvaelluksen Mekkaan Saudi- Arabiassa. Keskellä pyhintä seisova Kaaban kivi on kierrettävä seitsemän kertaa. Marimaticin projekti-insinööri Mustafa Al-Dulaimi on vastikään täyttänyt odotuksensa työmatkallaan.

– En ollut ennen kiertänyt sitä. Se tuntui todella hyvältä.

Marimatic on toimittanut Mekkaan jätejärjestelmän, jonka on kerättävä miljoonien pyhiinvaeltajien vuosittain tuomat jätteet. Al-Dulaimilla on hankkeessaan etua paitsi arabian kielen taidosta myös muslimitaustasta.

– Työmaalle eivät pääse muut kuin muslimit, koska se on pyhällä paikalla.

Lähi-idässä riittää tilaajia

Marimatic on tehnyt putkijätejärjestelmiä 40 vuoden ajan. Tuotelinjoja on kaksi: elintarviketeollisuus ja yhdyskuntajäte. Al-Dulaimilla on parhaillaan käynnissä elintarvikepuolen hanke Irakissa, jonne rakennetaan jättimäistä kanateurastamon putkistoa.

– Syötävät osat, kuten siipi ja koipi, jatkavat tuotantolinjalla, mutta eläinten syötäväksi ja jauhettavaksi siirrettävät osat, kuten pää, jalat ja luut, siirretään putkeen.

Asennustyöt on suorittanut paikallinen yritys, ja Al-Dulaimi on käynyt paikalla tarkastamassa asennukset ja ottamassa järjestelmät käyttöön.

Matka on ollut sikäli poikkeuksellinen, että Suomeen vuonna 2010 pakolaisena muuttanut Al-Dulaimi on syntynyt Irakissa.

– Oli kiva nähdä siellä kaksi siskoani ja muita sukulaisia sekä maistaa kotoisia ruokia.

Elämä on asettunut kuitenkin Suomeen. Hän viihtyy monikulttuurisessa työpaikassaan, ja hänellä on kaksilapsinen perhe Vantaalla.

– Perhe on minulle tärkein. Sen takia on tärkeää saada olla kotona, vaikka pieni määrä reissuja on ok.

Projekti-insinööri aloitti Marimaticilla elokuussa. Aiemmin hän työskenteli Rejlersin konsulttina Metsolla. Hän valmistui tuotantotekniikan insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulusta vuonna 2018. Hän on suorittanut varusmiespalveluksensa Suomessa.

Putkesta näkee sisään

Marimaticin putkijätejärjestelmiä on 40 maassa jo tuhansia, mutta parhaiten niistä saa kuvan Järvenpäässä sijaitsevan demolaitoksen kautta.

Teollisuushalliin on kieritetty 2,3 kilometrin mittainen putkisto, jonka läpi jätteet vilahtavat noin puolessatoista minuutissa. Asiakaskohteissa putkisto asennetaan usein maahan, mutta täällä voi kurkistaa putken sisään.

Syöttöpisteitä on järjestelmässä useita, ja ne on yhdistetty venttiileillä keräysputkeen. Roskat eritellään syöttöpisteellä viiteen jakeeseen: sekajätteeseen, biojätteeseen, paperiin, kartonkiin ja muoviin. Pisteiden päihin on maalattu sympaattiset silmät.

– Kun lapset näkevät nämä, he oppivat pienestä pitäen pitämään lajittelusta.

Kukin jae kulkeutuu omasta luukustaan koonta-aseman kierrätysjakeen mukaiseen konttiin. Asukkaalle näkyvää luukkua sanotaan ammattikielellä inletiksi.

– Jos syöttöpiste on inlet, niin jätekontti on outlet, Al-Dulaimi sanoo.

Ejektori sopii ruokajätteeseen

Yhdyskuntajätejärjestelmissä imu synnytetään alipainepumpuilla, elintarvikepuolella usein myös ejektorilla. Jälkimmäinen laite synnyttää alipaineen ejektorilaitteiston sisällä syntyvän imun avulla. Näin ruokajäte saadaan imeytymään kohti putkiston päässä olevaa separaattoria ja sen luukusta haluttuun säiliöön.

– Ejektorissa ei ole liikkuvia osia. Se on helppo pitää puhtaana ja huoltovapaa.

Järvenpäässä esitellään toimintaa asiakkaille ja tehdään tuotekehitystä. Al-Dulaimi tekee töitä normaalisti toimistolla Vantaan Korsossa, jossa sijaitsee myös tuotantotiloja.

Martimaticilla on myynti- ja projektiyksiköitä seitsemässä muussa maassa. Yhtiö kuuluu Marimatic Group -konserniin, johon sisältyvät myös metallituotantoyksiköt Vantaalla ja Tallinnassa sekä elektroniikka- ja sähköyksikkö Tuusulassa.

Konsernin liikevaihto on yli 40 miljoonaa euroa, ja yritysten hankkeissa työskentelee yli sata henkeä.

Formaattori muotoilee jätepussin

Putkijätejärjestelmissä on vain vähän kilpailua. Suurin kansainvälinen kilpailija on ruotsalainen Envac, jolla on asiakkaita myös Suomessa.

Marimatic erottuu markkinoilla putken halkaisijalla. Kun putki on vain 300 milliä halkaisijaltaan, alipaineen tuottamiseen tarvitaan vähemmän energiaa kuin kilpailijan 500-millisessä putkessa.

– Putken halkaisijaa isompikin jätepussi mahtuu sisään formaattorin avulla, Al-Dulaimi näyttää.

Patentoitu laite imaisee sisäänsä pussin ja venyttää sen rikkomatta sopivan paksuiseksi putkistoon. Liian suurta pussia formaattorillekaan ei periaatteessa voi joutua sisään, koska luukun suulla on oma mittansa. Mahdollisten tukosten purkamista varten putkessa on määrätyin välein huoltoluukkuja.

Asukkaat pitävät automaatiosta

Marimaticin järjestelmiä on käytössä kotimaassa Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla taloyhtiöissä, kauppakeskuksessa ja hoivakodissa. Triplan kauppakeskus Helsingissä on niistä ehkä tunnetuin.

Pihalla jätteet eivät häiritse, sillä maan päälle näkyvät vain sirot luukut. Luukut saa auki sähköisellä avaimella, minkä ansiosta myös jätteiden määrää voidaan seurata asunnoittain.

Yhtiöllä on huolto-, ylläpito- ja operointisopimukset kotimaassa käytössä olevista järjestelmistä. Sopimukset edellyttävät huollon toimivan ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä vasteaikojen puitteissa.

– Asukkaat ovat pitäneet muun muassa siitä, että lähtöpistelajittelu on lähellä eli taloyhtiön pihassa, sekä siitä, että jäteastiat eivät ylitäyty vaan tyhjentyvät automaattisesti, Al-Dulaimi kertoo.

Sympaattiset silmät on liimattu syöttöpisteisiin lapsia varten.Sympaattiset silmät on liimattu syöttöpisteisiin lapsia varten.Toimiston sisäikkunasta näkyy putkisto koko komeudessaanToimiston sisäikkunasta näkyy putkisto koko komeudessaan