Työelämäaiheita lapsille ja myös aikuisille

Koiranpentu Raisusta tulee poliisikoira, ja sen työ on isona kätköjen löytäminen. Ajatus kuulostaa parhaalta mahdolliselta työltä, sillä Raisu

rakastaa nuuskia erilaisia hajuja.

Näin lähtee liikkeelle 5–8-vuotialle lapsille suunnattu, työelämästä kertova tietokirja. Kirjan kirjoittajat ovat työelämäaiheisiin perehtynyt viestinnän ammattilainen Leena Vänni ja työoikeuteen erikoistunut juristi Anu Aspiala. He olivat monta vuotta työkavereina ja keskustelivat kirjan kirjoittamisesta.

– Puhuimme työelämäaiheista, joita monet aikuisetkaan eivät tunne, mutta jotka vaikuttavat heidän elämäänsä, Vänni muistelee.

Aikuiset saattavat sitten kertoa lapsilleen virheellistä tietoa. Kummallakin kirjoittajalla oli kokemusta lukemisesta kyselyiässä olevista lapsista, jotka tykkäsivät kuunnella eri asioista kertovia tietokirjoja.

Näin entiset kollegat päätyivät kirjoittamaan kirjan, jota luetaan vanhemman kanssa yhdessä. Samalla lasten kanssa voi jutella aikuisten työssäkäynnistä ja sen säännöistä, esimerkiksi siitä, miksi lapsi menee päiväkotiin ja äiti tai isä töihin, vaikka huvittaisi jäädä kotiin.

Hiljalleen Raisu alkaa ymmärtää, mitä sille oli kerrottu työn ja vapaa-ajan eroista. Vapaa-ajalla voi nuuskuttaa mitä haluaa, mutta työntekoa harjoitellessa pitää tehdä, kuten on sovittu.

– Onko herkuista ohi käveleminen ihan varmasti sellainen taito, mistä on hyötyä työssä, varmistaa Raisu vanhemmalta poliisikoiralta Touholta.

Työelämä ammattina

Vänni on kirjoittanut toistakymmentä vuotta työkseen työelämäaiheista esimerkiksi ammattiliiton lehdessä. Hänen mielestään lapsille kirjoittaminen on paljon vaikeampaa kuin aikuisille; lapsille on selitettävä tarkemmin. Koska kirja on tarkoitus lukea ääneen, se toi kieleen omat haasteensa.

Koelukijoina oli lähipiirin lapsia. Alkuun kirjan päähenkilönäkin oli lapsi, mutta pian ratkaisuksi kaikkitietäväksi hahmoksi tuli vanhempi koira Touho.

– Touhu tietää enemmän kuin keskivertoaikuinen, Vänni naurahtaa. Myöskään Vänni ei tiedä kaikkea, joten hän tarkisti yksityiskohdat ja faktat haastattelemalla poliisia.

Tarinan ehdoilla

Kirjassa koiranpentu Raisu oppii ymmärtämään työhön liittyviä asioita. Tarinan ohella tietolaatikot selittävät työelämän lainsäädäntöä.

Vännin mukaan kirjaa ei ole tarkoitus lukea kerralla loppuun. Hän suosittelee, että sitä luetaan muutama aukeama kerrallaan tai ainoastaan tarina ensin. Laatikoihin voi perehtyä myöhemmin.

Vaikka tekijöiden mielestä kirjasta on karsittu runsaasti teemoja, jäljelle jää paljon kysymyksiä, joihin saadaan vastaus. Näitä ovat muun muassa miksi töissä käydään, miten ammatti opitaan tai miksi kaikista töistä ei saa samaa palkkaa.

Kirjan on kuvittanut taiteilija ja kuvittaja Giannetta Porta.

Lue lisää: lector.fi

Kirjassa koiranpentu Raisu oppii ymmärtämään työhön liittyviä asioita.Kirjassa koiranpentu Raisu oppii ymmärtämään työhön liittyviä asioita.Poliisikoira Touhu ja Raisu-pentu.Poliisikoira Touhu ja Raisu-pentu.