Milla Auniola ja Markku Muotka valmistelivat yhdessä siirtymisen teknologiateollisuudesta tietoalan työehtoihin.
Milla Auniola ja Markku Muotka valmistelivat yhdessä siirtymisen teknologiateollisuudesta tietoalan työehtoihin.

Työehdot

vaihtoon

Sopimusalan vaihtamista arvostellaan joskus työehtojen shoppailuksi. Vaihdosta päättää työnantaja, mutta siinä voi käydä työntekijällekin hyvin.

Elektrobit Automotive vaihtoi marraskuun alussa työehtosopimuksensa. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtojen sijaan yrityksessä noudatetaan nyt tietoalan työehtoja.

– Olen jutellut henkilöstöpäällikön ja toimitusjohtajan kanssa jo pidemmän aikaa siitä, että oikea paikkamme on tietoala, koska olemme softapalvelufirma, perustelee luottamushenkilö Markku Muotka.

– Saman työehtosopimuksen piirissä on samantyyppisiä yrityksiä, joilla on samankaltaiset tarpeet ja samanlaiset tilanteet. Pääsimme niin sanotusti omiemme joukkoon, henkilöstöpäällikkö Milla Auniola täydentää.

Elektrobit Automotive Finland perustettiin vuonna 2014 osaksi Elektrobittiä, mistä teknologiateollisuuden työehtosopimus tuli käyttöön. Vuotta myöhemmin Continental osti ajoneuvo-ohjelmistojen liiketoiminnan ja yrityksen nimen silloiselta Elektrobitiltä.

Ehdot paranivat

Joistakin asioista on sovittu paremmin teknologiateollisuuden, joistakin tietoalan työehtosopimuksessa. Vaihdossa tietoalan sopimukseen noudatettiin pykälää, että jos tietoalan ehdot ovat huonommat, paremmat ehdot säilytetään.

Ylityön tekemisestä maksetaan tietoalalla paremmat korvaukset kuin teknologiateollisuudessa. Vapaa-aikana työasioissa matkustamisen ehdot ovat tarkemmat tietoalalla. Työehtosopimuksen pykäliä ei oteta kuitenkaan käyttöön, koska yrityksessä on jo vanhastaan tietoalaakin parempi paikallinen sopimus.

Kokonaan omaa työehtosopimusta työnantaja ei halunnut silti tehdä.

– Harkitsimme sitä, mutta meistä tietoalan työehtosopimus on meille sopiva, muutamalla paikallisella sopimuksella täydennettynä. Kokonaan oman työehtosopimuksen ylläpito vaatisi paljon resursseja ja osaamista, Auniola sanoo.

Tiimit suunnittelevat itse

Yhtiössä on myös työehtosopimuksen ulkopuolisia kirjattuja käytäntöjä. Omassa hybridityön mallissa tiimit suunnittelevat itse heitä parhaiten palvelevan työskentelytavan.

– Meidän tiimimme on saanut itse päättää, että olemme yhden päivän viikossa toimistolla ja tilanteen vaatiessa enemmän, Muotka kertoo.

Muotka pitää neuvottelujen helppouden syynä jatkuvaa keskusteluyhteyttä suoraan yrityksen henkilöstöjohdon ja toimitusjohtajan kanssa.

Sopimista siivitti myös yrityksen hyvä taloudellinen tilanne. Elektrobit kuuluu kansainväliseen Continentaliin. Yhtiö ei raportoi Elektrobitin tulosta erillään, mutta se on kasvanut Suomessa vauhdikkaasti.

Tänä vuonna taloon palkattiin sata uutta työntekijää, ja nykyään talossa toimii 300 henkeä. Kesällä yhtiö avasi Rovaniemelle etätyöpisteen ja yhteiskäyttötilat.

Työnantaja päättää

Työehtosopimuksen vaihtaminen tapahtuu työnantajan aloitteesta. Työnantaja eroaa tarvittaessa omasta työnantajaliitostaan ja liittyy toiseen. Samalla se siirtyy valitsemansa liiton neuvotteleman työehtosopimuksen piiriin.

Toinen vaihtoehto on, että työnantaja ulkoistaa työntekijät toiselle yhtiölle, joka toimii eri työehtosopimuksen alla.

– Yrityskaupat lienevät tyypillisin syy vaihtaa sopimusta. Henkilöstö tähän ei juuri voi vaikuttaa muuten kuin silloin, kuten Elektrobitin tapauksessa, kun yrityksen toimiala on vuosien saatossa muuttunut. Tietysti myös selvässä sopimusshoppailutilanteessa työntekijät voivat pyrkiä vaikuttamaan asiaan, sanoo Insinööriliiton työehtoasiantuntija Minna Anttonen.

Työehtoshoppailuna pidetään sitä, kun yritys vaihtaa alalle, jolle se ei toimintansa perusteella kuulu, ja vaihdossa työehdot heikentyvät.

Yksi räikeimmistä tapauksista sattui vuonna 2019, kun Posti yritti siirtää vuokratyöntekijänsä halvemman Medialiiton ja Teollisuusliiton välisen sopimuksen alle. Postilaiset toimivat PAU:n ja Paltan välisen paremman sopimuksen ehtojen mukaan.

Lisäksi pari vuotta sitten Ammattiliitto Pro taisteli Suomen Kotidatan kanssa siitä, pitikö yhtiön noudattaa parempia ict-alan vai heikompia kaupan alan työehtoja.

Jos vaihdon perusteena on yrityskauppa, toisissa tapauksissa ehdot saattavat parantua, toisissa huonontua.

– Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksessa on kuitenkin kirjaus, jonka perusteella henkilö säilyttää aiemmin sovitut paremmat työehtonsa tietoalan sopimukseen siirryttäessä, Anttonen sanoo.

Sopimusalan vaihtamista suunnitellaan nyt useissa yrityksissä, mutta suunnitelmista ei kerrota ulospäin.

Teknologiateollisuudesta lähtijöitä saattaa ilmaantua lisää. Yksi vaihtohaluja herättänyt tekijä saattaa olla Teknologiateollisuus ry:n viime vuonna tekemä päätös hajauttaa yleisten työehtosopimusten sopiminen Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle.

Lisäksi pankki- ja vakuutusalalta on vaihdettu tietotekniikan palvelu- alalle, ja ict-alan ja tietoalan välillä on ollut liikennettä puolin ja toisin.

Elektrobit Automotive tuottaa ohjelmistoja autoihin.Elektrobit Automotive tuottaa ohjelmistoja autoihin.Työehtojen vaihto sujui mutkattomasti, koska henkilöstöedustajalla on johdon kanssa säännöllinen keskusteluyhteys.Työehtojen vaihto sujui mutkattomasti, koska henkilöstöedustajalla on johdon kanssa säännöllinen keskusteluyhteys.