PUHEENJOHTAJAN

PALSTA

Työmarkkinoilla ei edistystä

Marraskuun lopussa loppuivat Insinööriliiton jäsenmäärältään suurimmat työehtosopimukset, kun teknologiateollisuuden alan kolmen sopimuksemme voimassaolo päättyi. Neuvotteluja käytiin noin kolmen kuukauden ajan, käytännössä ilman minkäänlaisia tuloksia.

Insinööriliitto, kuten muutkin Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n liitot, pitää tärkeänä työehtojen uudistamista ja päivittämistä vastaamaan nykypäivää. Erityisesti perhevapaan saaminen vastaamaan voimassa olevaa lainsäädäntöä on tavoitteemme.

Pidin kovin kummallisena, että työnantajaliitto haluaa päiväkausia kinata asiasta, jonka kustannusvaikutus on olematon. Valitettavasti työnantajaliitto on asettanut perhevapaakirjaukselle sellaisen hinnan, jota on mahdotonta maksaa.

Päivä päivältä näyttääkin todennäköisemmältä, että sopua työehdoista ja palkoista ei löydy. Koko vuoden olen arvellut asian näin olevankin. Ajatukseni perustuu työnantajaliiton toimintaan edellisellä neuvottelukierroksella. Jo silloin oli nähtävissä, että kaikki ei ole heillä kunnossa.

Vaikuttaakin siltä, että takana on ajatus haluta luopua pikaisella prosessilla yleissitovista työehtosopimuksista. Sinänsähän tavoite ei ole mitenkään vieras, vaan avoimesti työnantajaliiton myöntämä.

Minun on vaikea uskoa, että suurin osa työnantajaliiton jäsenistä eli yrityksistä tavoittelee tätä. Yrityksissä halutaan keskittyä liiketoiminnan kehittämiseen ja sujuvan arjen pyörittämiseen. Aika harvassa yrityksessä on valmiutta tai halukkuutta keskustella jatkuvasti työehdoista. Tuskin se olisi meidänkään etumme.

Lähiviikkoina tulemme kysymään jäsenkunnan näkemyksiä erilaisiin painostuskeinoihin. Toivon, että teknologiateollisuuden aloilla työskentelevät jäsenet vastaavat kyselyihin aktiivisesti. Vaikka Insinööriliitto ei tuekaan ajatusta teknologia- teollisuuden määrittelemästä palkankorotuksesta muille aloille, niin alan merkitys on meille poikkeuksellisen suuri.

Työikäisestä jäsenkunnastamme 68 prosenttia työskentelee teknologiateollisuuden aloilla. Tämän suuren joukon työehtoja ja palkkauksen kehittymistä tulemme puolustamaan näinä poikkeuksellisina aikoina voimakkaasti. On hyvä tiedostaa, että yritysten tilanne on pääosin erinomainen ja palkansaajien olisi syytä saada osuutensa kakusta.

Toivon, että vuoden loppu tuo meille hyvän ratkaisun ja voimme vuodenvaihteessa levähtää hyvillä mielin.