LSJHn linjastolla Paimiossa tehdään kierrätysraaka-ainetta yritysten käyttöön.
LSJHn linjastolla Paimiossa tehdään kierrätysraaka-ainetta yritysten käyttöön.

Poistotekstiiliä kerätään pian koko Suomessa

Asukkaiden tekstiilijätteestä on tehty jo uusia vaatteita ja villalankaa.

Poistotekstiilin erilliskeräys laajenee ensi vuoden alusta kuntien jätelaitosten johdolla koko Suomeen. Suomalaisten vanhoista vaatteista ja kodintekstiileistä tehdään kierrätysraaka-ainetta, jolla yritykset korvaavat neitseellisten raaka-aineiden osuutta tuotteissaan.

Kuluttajapoistotekstiilistä mekaanisesti jalostettu luonnonkuitu kiertää jo esimerkiksi villalangaksi sekä raaka-aineeksi uusiin vaatteisiin. Teko- ja sekakuituja sisältävällä poistotekstiilillä olisi potentiaalia eri teollisuuden aloilla, mutta hyödyntäjiä Suomesta ei ole vielä löytynyt.

Poistotekstiilien erilliskeräys alkaa koko Suomessa ensi vuonna. Tällä hetkellä tekstiiliä on kerätty jo 20 jätelaitoksen alueelta, mikä kattaa kaikkiaan 4,5 miljoonaa suomalaista.

Valtakunnallisessa keräysverkostossa mukana olevat jätelaitokset esilajittelevat asukkailta keräämänsä poistotekstiilit alueillaan eri puolella Suomea ja lähettävät ne jatkolajitteluun Lounais-Suomen Jätehuollolle (LSJH) Turkuun. Turussa tekstiilimassalle tehdään laadunvarmistus, ja jokaiselle poistotekstiilille etsitään sen materiaalista riippuen paras kiertotalouden mukainen kierrätysratkaisu.

Mekaaniseen kuidunavaukseen soveltuva osuus tekstiilistä ohjataan LSJH:n Paimion poistotekstiililinjastolle, jossa siitä tehdään kierrätysraaka-ainetta yritysten käyttöön.

Poistotekstiili kiertää

Kuluttajapoistotekstiilistä jalostettu raaka-aine on jo kiertänyt esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi ja kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Esimerkiksi Pirtin Kehräämö on valmistanut LSJH:n kanssa yhteistyössä lankaa asukkailta kerätyistä vanhoista villavaatteista.

– Neitseellisten raaka-aineiden käyttö on katoavien luonnonvarojemme kannalta kestämätöntä. Esimerkiksi yhden puuvillaisen T-paidan valmistamiseen tarvitaan 2 700 litraa vettä, LSJH:n poistotekstiilin jalostuslaitoshankkeen projektipäällikkö Aki Honkanen kertoo.

– Korvaamalla neitseellistä materiaalia kierrätysraaka-aineella edes osittain, säästävät yritykset tuotannossaan jo aimo annoksen luonnonvaroja Teko- ja sekakuituja sisältäville tekstiileille etsitään edelleen hyödyntäjää.

Poistotekstiilin materiaalivirtoja on lajiteltu tehostetusti nyt parin vuoden ajan ja kaikille lajitelluille tekstiilijakeille on yritetty löytää hyödyntämiskanava. Niitä menee esimerkiksi Infinited Fiber Companyn kemialliseen kierrätykseen. Teko- ja sekakuiduille ei sen sijaan ole toistaiseksi löytynyt hyödyntämisratkaisua Suomesta.

LSJH:n kehitysjohtaja Teemu Jutilan mukaan energian ja logistiikan nousevien kustannusten vuoksi teko- ja sekakuitua on tällä hetkellä taloudellisesti kannattamatonta lähteä toimittamaan ulkomaille.

– Toistaiseksi paras kiertotalouden mukainen hyödyntämisratkaisu teko- ja sekakuidusta valmistetuille tekstiileille on hyödyntää se kotimaiseen energiantarpeeseen. Se ei kuitenkaan ole sellaista kiertotalouden mukaista toimintaa, jota haluamme tehdä, Jutila sanoo.

Kierrätystä eri materiaaleille

Kuluttajapoistotekstiilistä jalostetulla raaka-aineella on potentiaalia eri teollisuudenaloilla, kuten kuitukangas-, rakennus- ja huonekalumarkkinoilla. Raaka-ainetta voidaan käyttää esimerkiksi huonekalujen täytteenä vaahtomuovin sijasta tai rakennusteollisuudessa eristeenä.

LSJH on mukana edistämässä tekstiilien kierrätystä eri hankkeissa, joiden visiona on ratkaista nykyiset tekstiileihin liittyvät kestävyys- ja jäteongelmat kiertotalouden avulla.

– Uskomme siihen, että lujalla työllä löydämme hyödyntämiskanavat myös haasteellisille tekstiilimateriaaleille, Jutila sanoo.

Hän kannustaa yrityksiä selvittämään, voiko tekstiilikuitu soveltua joko kokonaan tai osittain yrityksen tuotteiden raaka-aineeksi nykyisten materiaalien sijaan.

Oli loppuunkäytetty vaate tai kodintekstiili luonnonkuitua tai tekokuitua, asukkaat voivat jatkossakin viedä kodin poistotekstiilit alueensa poistotekstiilinkeräyspisteisiin.

– Poistotekstiiliä keräävät jätelaitokset huolehtivat siitä, että tekstiilit ohjataan materiaalinsa perusteella kiertotalouden kannalta parhaisiin hyödyntämiskanaviin, Honkanen sanoo.

Lue lisää: www.kierrätys.info

Linjastolla tuotettua denim-kuitua.Linjastolla tuotettua denim-kuitua.Poistotekstiilistä tehtyjä tuotteita.Poistotekstiilistä tehtyjä tuotteita.