Luuppi

Kätkö voi löytyä vaikkapa puun oksistosta.
Kätkö voi löytyä vaikkapa puun oksistosta.

Löytämisen riemua maastossa ja kaupungissa

Geokätköilyä voi harrastaa kesähelteellä ja talvipakkasilla – kesällä se on kuitenkin mukavampaa.

Viisi vuotta sitten kesälomalla kuopiolainen Juha Korhonen lähti geokätköjen pariin lastensa perässä. Perheen lapset olivat tutustuneet lajiin lähipiirin kautta, missä oli lajia pidempään harrastaneita.

– Varsinainen kipinä syttyi, kun törmäsin kätköihin urbaaneissa ympäristöissä, Korhonen kertoo.

Kätköjä on varsin näkyvissä paikoissa, esimerkiksi kaduilla. Niitä eivät tavalliset kaduntallaajat välttämättä huomaa, mutta kätköilijöiden harjantuneet silmät havainnoivat ne.

Harrastuksen alkuhuumassa Korhonen kävi kätköillä päivittäin; lähiseudulla etsiminen oli koukuttavaa. Samankaltaiset kätköt tulivat pian tutuiksi. Yhtenä harrastuksen hyvänä puolena hän mainitsee vierailut paikoissa, joissa muuten ei tulisin käytyä.

– Luontopoluilla ja nähtävyyksien lähellä on usein kätköjä, jotka eivät ole niin sykähdyttäviä, mutta jotka ovat esimerkiksi upeiden maisemien äärellä.

Oma viehätyksensä on mysteeri- kätköillä, joiden löytämiseksi pitää ratkaista arvoitus. Siinä on hyötyä työstä järjestelmäasiantuntijana ohjelmoinnin parissa.

Kätköjen eteen vaivannäköä

Naapurikunnassa Pielavedellä on Korhosen mielestä kätkeilijöiden huvipuisto. Siellä omistaja on tehnyt omalle metsäalueelleen mielenkiintoisia kätköjä, joihin on käytetty aikaa ja resursseja. Myös niiden huoltamiseen menee aikaa.

– Yleensä puolet kätköistä on pakasterasioita, Korhonen sanoo.

Hän harrastaa etsintää sekä yksin että yhdessä perheen ja muiden harrastajien kanssa. Lomamatkoilla tulee kurkattua muun tekemisen ohella paikkakunnan kätköjä. Harrastajaporukan kanssa hän tekee muutaman päivän reissuja kätköjen perässä ympäri Suomea.

Toinen puoli harrastuksesta on tehdä omia kätköjä, joita Korhosellakin on. Ne vaativat aikaa ja huolenpitoa, joten kovin monta tavallisella harrastajalla ei yleensä ole.

Etsintää omaan tahtiin

Korhosen geokätköilyharrastus on tasaantunut vuosien saatossa. Enää se ei ole päivittäistä, ei välttämättä edes viikoittaista. Lähiseudulta lähes kaikki kätköt on jo katsottu.

Harrastajien kesken leviää nopeasti tieto uusista ja hyvistä kätköistä, jotka saavat helpommin liikkeelle nykyään. Korhonen lähtee mielellään muiden mukaan.

– Harrastus vie ajatukset pois töistä. Se on halpa ja tarjoaa kokemuksia, joita muuten ei saa ja siitä voi tehdä sellaisen kuin itse haluaa, Korhonen listaa kätköilyn hyviä puolia.

Hän suosittelee kokeilemaan.

– On hienoa, kun toisessa kaupungissa kulkee kadunkulman ohi ja huomaa yllättäen, että sähkökaapin takana onkin kätkö.