Jari Inkinen toimii Millogilla noin 300 ylemmän toimihenkilön luottamushenkilönä.
Jari Inkinen toimii Millogilla noin 300 ylemmän toimihenkilön luottamushenkilönä.

Yhdessä sopimalla syntyy tulosta

Jari Inkinen on neuvottelemassa yrityskohtaista työehtosopimusta noin 300 ylemmälle toimihenkilölle Millogilla. Yrityksen historiasta ja luonteesta johtuen neuvottelujen kokoonpano ei ole aivan tavanomanomainen.

Suomen Puolustusvoimien strategisena kumppanina toimivan Millogin historia alkaa vuodesta 2009. Sitä edelsi Puolustusvoimien toimintojen myllääminen 1990-luvun lamavuosista lähtien. Varuskuntia lakkautettiin, ja toimintoja ulkoistettiin.

Tapahtumien jonkinlaisena päätepisteenä voi pitää vuoden 2012–2015 puolustusvoimauudistusta, jonka tavoitteena oli mitoittaa organisaatio käytettävissä olevaan rahoitukseen.

Millog Oy syntyi hoitamaan Puolustusvoimien maa- ja merivoimien kalustoja sekä ilmavoimien valvontajärjestelmiä osana Patria-konsernia. Reilussa kymmenessä vuodessa Millog on kasvanut noin 1 200 työntekijän yritykseksi.

Millogin haalarit ovat ennen muuta tuttu näky Suomen varuskunnissa ja varikoilla. Puolustusvoimien koko ajan teknisemmäksi muuttuva kalusto vaatii osaavia ihmisiä pitämään koneet ja laitteet kunnossa.

Puhuttiin ympäri

Yhtiön ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä toimiva Jari Inkinen on ollut Millogilla yrityksen alusta lähtien. Hän ehti olla Puolustus­voimien palveluksessa järjestelmäinsinöörinä Riihimäen varus­kunnassa jo kuutisen vuotta ennen Millogin syntymistä.

– Olen Tampereelta kotoisin. Menin työn perässä Riihimäelle ja palasin naisen perässä takaisin kotiseudulle, Lempäälässä perheensä kanssa asuva Inkinen kertoo.

Miehen nykyinen toimipiste on Turussa, mutta korona-aikana iso osa työajasta kuluu etätöissä kotona. Lempäälästä on lyhyt matka myös Millogin pääkonttorille Tampereelle.

Luottamustehtäviä Inkinen on hoitanut Millogissa vuodesta 2009, ensin alueellisena luottona ja myöhemmin koko yhtiön ylempien luottamushenkilönä.

– Tarinani on tuttu varmasti monelle luottamusmiehelle. Minut huijattiin ja puhuttiin ympäri ensin oman alueen varaluotoksi. Ja tässä sitä nyt ollaan, Inkinen myhäilee.

Sekalainen seurakunta

Strategisen kumppanuuden ja Millogin perustamisen myötä ylempien toimihenkilöiden työehtojen neuvotteleminen siirtyi julkisen sektorin JUKOlta yksityisen sektorin YTN:lle. Millogilla on talokohtainen työehtosopimus.

– Kaikki henkilöstöryhmät ovat samassa pöydässä eli neuvottelemme työehdoista samaan aikaan. Se koetaan tasapuoliseksi ja helpoksi, kun henkilöstöryhmillä on kuitenkin sopimuksissaan paljon yhteisiä asioita, Inkinen sanoo.

– Toki sopimuksiin tarvitaan myös pieniä, henkilöstöryhmäkohtaisia viilauksia.

Neuvottelujen erikoisuus on se, että julkisen sektorin JUKOlla ja JHL:lla on neuvottelupöydässä edelleen edustus. Inkisen mukaan tämä perustuu Puolustusvoimien ja Millogin väliseen kumppanuussopimukseen.

– JUKOlla ei ole Millogissa edustettavia, mutta meidän tes on joiltakin osin hyvin samansisältöinen Puolustusvoimien vastaavan kanssa. Niissä on samoja elementtejä, joita on edelleen hyvä katsoa yhdessä, Inkinen sanoo.

– Muilta osin Millogin työehtosopimus pohjautuu hyvin pitkälle YTN:n teknologiateollisuuden työehtosopimuksen kirjauksiin, hän jatkaa.

Neuvottelut edessä

Millogin työehtosopimus on katkolla tammikuussa 2022, joten valmistautuminen neuvotteluihin on jo alkanut. Hänen mukaansa yrityskohtaisen työehtosopimuksen neuvotteleminen menee samalla kaavalla kuin alakohtaisen: Osapuolet valmistautuvat neuvotteluihin omilla tahoillaan tavoitteitaan pohtien ja asettaen.

Inkisellä on takanaan useita tes-neuvotteluja. Sopimuksiin ei ole tehty isoja muutoksia.

– Vanhoilla pohjilla on edetty ja hyvin pärjätty, hän sanoo.

Inkinen toivoo, että tällä kertaa neuvottelut sujuisivat viimekertaista rivakammin.

– Edellistä sopimusta neuvoteltiin yli vuosi. Syy oli uusi työaikalaki. Meillä kesti pitkään hakea sopimukseen muun muassa sotaharjoitusten työajasta ja korvauksista kirjauksia, jotka ovat paitsi oikeudenmukaisia myös lainmukaisia, Inkinen sanoo.

Hänen mukaansa pitkä ja huolellinen työ kantoi hedelmää.

– Tällä hetkellä kaikki osapuolet tuntuvat olevan tyytyväisiä siihen, mitä saimme aikaan. Vastaan ei ole tullut vaatimuksia muuttaa kirjauksia, Inkinen sanoo.

Hyvä yhteistyö

Millogin työntekijöiden pääasiallinen työkenttä ovat varuskuntien korjaamot ja varikot eri puolilla Suomea. Toimipisteitä on kaikkiaan 23. Pääosa niistä on varuskuntakorjaamoja.

Inkisen mielestä Puolustusvoimissa toteutettu toimintojen ulkoistaminen ei näy arjessa millään tavalla.

– Kalusto on pidettävä kunnossa ja toimintakykyisenä, lukee kaverin haalareissa mitä tahansa, hän kiteyttää.

Inkisen mukaan Millogilla on yrityksen nuoresta iästä huolimatta vahva sopimisen ja yhteistyön kulttuuri.

– Omasta näkökulmastani katsottuna työnantaja on hyvinkin myötämielinen. Henkilöstön hyvinvointiin ja johtamisen kehittämiseen on panostettu, asioista sovitaan yhdessä. Niin syntyy yleensä hyviä tuloksia, Inkinen sanoo.

Millogin työntekijät pitävät Puolustusvoimien kaluston liikkeellä.Millogin työntekijät pitävät Puolustusvoimien kaluston liikkeellä.