Francisco Vasquez sai Suomen kansalaisuuden.
Francisco Vasquez sai Suomen kansalaisuuden.

Rakkaus toi

it-osaajan Suomeen

Chilestä kotoisin oleva insinööri tekee töitä kansainvälisessä firmassa. Kotoutuminen on asenteesta kiinni.

Santiagolaisella klubilla tanssittiin. Francisco Vasquez oli juhlimassa juuri saamaansa alempaa korkeakoulututkintoa Universidad de Las Americas -yliopistosta Chilestä. Suomalainen vaihto-oppilas Annukka Erkheikki oli samassa paikassa viettämässä iltaa ja sattui lähtemään tanssilattialle Vasquezin kanssa.

Vaihtonsa jälkeen Erkheikki palasi kotimaahan, mutta kohtaamisesta alkanut suhde jatkui ja he päättivät mennä naimisiin.

– En rakastu herkästi. Se tapahtui ajan kanssa. Meillä oli yhteiset arvot, olimme kunnianhimoisia ja tulimme hyvin toimeen, Vasquez kertoo nyt kotinsa keittiössä Helsingin Puistolassa.

Vasquez muutti 25-vuotiaana Erkheikin perässä Rovaniemelle vuonna 2010. Taakse piti jättää siihenastinen elämä ja neljän vuoden työkokemus it-asiantuntijana maan tilastokeskuksessa.

Uudessa maassa elämä oli rakennettava alusta saakka. Vasquez aloitti heti suomen kielen opiskelun. Erkheikki muutti töiden perässä pääkaupunkiseudulle vuonna 2011, ja Vasquez seurasi perässä seuraavana vuonna.

– Olin onnekas, sillä kolme kuukautta myöhemmin löysin kansainvälisestä yrityksestä työn, joka sopi omaan urapolkuuni.

Tavoitteet johtavat pitkälle

Vasquez aloitti joulukuussa 2012 it- tukena putkistojärjestelmiä tuottavalla GS-Hydrolla. Vuodessa hän nousi kasvavan yrityksen it-osaston globaaliksi päälliköksi. Vuonna 2017 Vasquez siirtyi Euroopan kemikaalivirastoon hakemuspalvelun päälliköksi.

Viimeiset kaksi ja puoli vuotta hän on työskennellyt Valmetilla it-palvelupäällikkönä.

– Haluan edetä vielä ylemmäksi, hän lisää.

Toimisto on Järvenpäässä, mutta töitä tehdään joulukuuhun asti etänä. Vasquez kaipaa työkavereitaan eikä koe englanninkielisellä työpaikalla itseään ulkopuoliseksi.

– Kaikki työpaikkani ovat olleet kansainvälisiä yrityksiä. Olen yhteydessä ihmisiin kaikkialla maailmassa, ja myös osa kollegoistani on ulkomaalaisia.

Vaikka siirtyminen maanosasta toiseen oli aikanaan iso muutos, työelämässä asiat muuttuivat yllättävän vähän.

– Isoin ero on mahdollisuus liukuvaan työaikaan. Täällä on todella helppoa yhdistää työ ja vapaa-aika joustavasti toisiinsa.

Tutkinto hyväksyttiin Suomessa

Vasquez valmistui vuonna 2005 tietokoneteknikoksi ammattiopistosta. Vuonna 2009 hän suoritti telematiikkainsinöörin tutkinnon. Hän sai tutkintonsa hyväksyttyä Suomessa Chilen ulkoministeriön kautta. Nyt joulukuussa Vasquezin on tarkoitus saada valmiiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto Metropoliasta.

– Haluan kehittyä koko ajan, ja tutkinto suomalaisesta korkeakoulusta lisää työmahdollisuuksiani. Joku voisi epäillä osaamistani, kun olen suorittanut aiemman tutkintoni toisella puolella maailmaa, hän pohtii.

– Suomalainen koulutusjärjestelmä on hyvä. Onneksi koulutusohjelmassani pystyi opiskelemaan ja tekemään töitä samaan aikaan.

Etäyhteyksiin on totuttu

Chilessä asuvat Vasquezin siskon perhe ja vanhemmat. Synnyinmaahansa Vasquez on matkustanut muutaman kerran kymmenen vuoden aikana. Puistolan asunnon seinillä ei näy perheestä tai lähtömaasta muistoja, jottei tekisi mieli palata.

– Se on pahin juttu, että sisko lapsineen ja vanhemmat ovat niin kaukana. Ei ole sama asia puhua heidän kanssaan puhelimessa kuin nähdä heidät oikeasti, mutta nykyään siihenkin on totuttu.

Vasquez asuu vaimonsa kanssa paritalossa puutarhan ympäröimänä. Hän harrastaa kalastusta, koripalloa, perinteisiä Latinalaisen Amerikan tansseja ja tennistä.

– Kun teemme päivittäin yhdessä etätöitä kotona, on mukavaa, että vapaa-ajalla on omat harrastukset ja kaverit.

Vasquezilla on ollut kolme vuotta Suomen kaksoiskansalaisuus. Hän läpäisi suomen kielen testin hyväksytysti ensimmäisellä yrittämällä. Kotona hän puhuu äidinkieltään espanjaa, töissä englantia ja vaimon vanhempien kanssa suomea.

Päätös kansalaisuuden hankkimisesta syntyi, kun hän palasi vaimonsa kanssa ulkomaanmatkalta. Vaimo käveli terminaalista suoraan ulos, mutta Vasquez joutui jonottamaan maahantulomenettelyssä yli tunnin.

– Se oli liikaa. Minä asun täällä, ja koko elämäni on täällä.

Annukka Erkheikki tekee Francisco Vasquezin kanssa etätöitä.Annukka Erkheikki tekee Francisco Vasquezin kanssa etätöitä.