opiskelijat

Sohva näki ensimmäistä kertaa päivänvalon viime vappuna.
Sohva näki ensimmäistä kertaa päivänvalon viime vappuna.

Sähkösohvasta

uusi liikkumismuoto

Tamperelainen opiskelijakaksikko sai idean rakentaa sähkömoottoreilla kulkevan sohvan.

Kaverusten ideasta toteutukseen meni reilu puoli vuotta, kunnes sähköllä toimiva sohva näki päivänvalonsa viime vappuna.

Neljännen vuoden opiskelijat Juuse Hannula automaatiotekniikan puolelta ja Tommi Eskola konetekniikalta tutustuivat alun perin toisiinsa toisena opiskeluvuotena, kun molemmat olivat tutoreina. Kaverusten ajatusmaailma meni hyvin yhteen, ja hullun idean toimeenpaneminen ei huolettanut.

– Oma osaaminen, tilat ja pahennuksen aiheuttaminen huomioon ottaen päädyimme sähköiseen, hiljaiseen ja helpommin kontrolloitavaan sähkövaihtoehtoon, Eskola kertoo.

Eskolalla ei aikaisempaa kokemusta ollut, mutta Hannula oli sähköistänyt ennen tätä projektia pari pyörää.

– Sohvan sähköistäminen ei voi olla sen vaikeampaa kuin polkupyörän sähköistäminen, Hannula miettii.

Sohva hankittiin ensiksi

Mallintaminen ja suunnittelutyöt aloitettiin mekaniikkasuunnitteluohjelmisto Solidworksilla. Kaveruksilla oli tilattuna kaksi 500 watin napavetoiset moottorit ja kaksi kontrolleria, joten enää ei voinut perääntyä.

– Ennen rungon tekemistä piti hankkia sohva roskalava- ryhmästä. Sohva oli vahvarunkoinen, ja tuleva tekniikka saatiin mahdutettua sohvan sisälle, Hannula kertoo.

Tampereelta ei löytynyt tiloja rakentaa runkoa. Ystävykset ajoivat muutamia kertoja Eskolan vanhemmille Säkylään hitsaamaan neliöputkesta runko, joka oli mitoitettu sohvan kokoon. Vetäville pyörille hitsattiin korvakkeet; eteen rakenneltiin nivelistä yksinkertainen, mikroautoistakin tuttu ohjaus.

Sen jälkeen sohva matkasi Ylöjärvelle Hannulan vanhempien autotalliin, jossa alkoivat sähkötyöt.

– Nopeus säätyy Hall-anturiin perustuvasta kaasukahvasta. Akkuja hankkiessamme päädyimme lyijyakkuihin niiden edullisuuden takia, Hannula sanoo.

– Latureina toimivat 12 voltin autolaturi ja pidemmissä latauksissa heikkotehoinen 48 voltin laturi, riippuen akkujen kytkennöistä.

Ensiajo monien vaiheiden jälkeen

Ensimmäinen virallinen ajo tapahtui vappuaattoiltana, kun viimeisetkin ongelmat oli selätetty. Koska sohva toimii sähköllä, se luokitellaan kevyisiin sähköajoneuvoihin.

Sohva kulkee kävelyvauhtia ja yhdellä latauksella pääsee noin 10 kilometrin matkan. Liikkuva kaksikko on herättänyt myös huomiota kanssaliikkujissa.

– Varsinkin vanhemmat ihmiset ovat tulleet uteliaina kyselemään ja ohi ajavat nostavat peukkua pystyyn, Eskola hymähtää.

Työtunteja ei laskettu, ja rahaakin meni maltillisesti.

– Vaikeinta koko projektissa oli ohjaus, jotta sai molemmat pyörät kääntymään. Vieläkin eturenkaat ovat isoin ongelma. Jos vanne kestää, niin ei kestä laakeri ja toisinpäin.

IOL:n liittokokous koolla

Insinööriopiskelijaliitto IOL:n liittokokous järjestettiin marraskuussa Lappeenrannassa. Kokous pidettiin lähikokouksena ja striimattiin suorana IOL:n Facebookissa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo kävi tervehtimässä kokousväkeä ja antoi vinkkejä muun muassa palkkaneuvotteluihin.

Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset liittokokousasiat sekä valittiin uusi hallitus vuodelle 2022. Viime vuonna hyväksi todettu äänestysalusta Vote by Hejmo oli käytössä äänestystilanteissa.

Yksi suurimmista päätettävistä asioista oli IOL:n jäsenmaksu, joka päätettiin säilyttää ennallaan.

Vuosittain IOL:n hallitus palkitsee aktiiveja. Vuoden 2021 paikallisyhdistys on Jyväskylän Insinööriopiskelijat JIO ja vuoden aktiiviksi palkittiin Katariina Pelto-Pihko Turun Insinööriopiskelijat TIO:sta.

IOL:n hallitus vuodelle 2022 uudistui täysin. Puheenjohtajaksi valittiin Nicole Ojala Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO:sta. Varapuheenjohtajaksi valittiin Tatu Niemelä Rovaniemen Insinööriopiskelijat RovIO:sta.

Liity työttömyyskassaan jo opiskelujen aikana

Vakuutat autosi varkauden varalta ja kotisi vahingon varalta. Miksi et vakuuttaisi myös itsesi työttömyyden varalta? Työttömyyskassan jäsenyys on tärkeä turva työelämässä.

Opiskelijana sinulla on hyvä tilaisuus kerryttää jo opiskelujen aikana työssäoloehto täyteen. Työ voi olla toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen tai osa-aikainen. Jo 18 tuntia viikossa palkkatyötä kerryttää työssäoloehtoa.

Lue lisää: ilry.fi/kassa

Kesätöiden haku lähestyy

Insinööriliiton jäsenenä sinulla on käytössäsi yli 100 webinaarin tallennearkisto. Pääsy arkistoon käy omien jäsensivujesi kautta.

Työnhakuosiossa on vinkkejä työhakupapereiden kuntoon laittamisesta. Sosiaalisen median puolella on tallenteita muun muassa LinkedIn profiilin luomiseen ja parantamiseen.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Janne Jama, varapuheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoJanne Jama, varapuheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

Muutoksen tuulet

Insinööri- ja insinööriopiskelijakulttuuri ovat olleet viime vuosina murroksessa. Kulttuuri, tapahtumat ja koulutus ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin. Koulutuksen monimuotoisuutta on muokannut viimeisen kahden vuoden aikana koronapandemia.

Ammattikorkeakoulut ja niiden opettajat ovat joutuneet kehittämään uusia opetusmetodeja hyvinkin nopealla aikataululla. Kehitettävää on vielä paljon, mutta näen, että koulutuksen suhteen olemme menossa oikeaa suuntaan.

Kun sosiaalisen median kanavien määrä on kasvanut, myös ihmisten kannanotot ovat lisääntyneet. Usein kannanottojen taustalla on jokin puhututtava aihe. Kannanotot tuovat asioista esiin uusia näkökulmia, jotka voivat muokata osaltaan esimerkiksi opiskelijatoimintaa uudenlaiseen suuntaan.

Myös insinöörikulttuurissa on ollut kyseenalaisia perinteitä ja tapoja. Perinteet ja tavat ovat olleet oman aikakautensa tuotteita, jolloin niissä ei ole nähty olevan ongelmia.

Olemme viemässä insinöörikulttuuria tähän hetkeen ja nykyisiä normeja.

On hienoa, että meillä on ympäri Suomen erilaisia perinteitä ja kulttuuria, mikä on rikkaus insinöörikulttuurissa. Paikallisia perinteitäkin on tarkasteltava nykyhetkessä eikä kaikkia perinteitä pidä unohtaa. Ajan muutoksessa myös perinteiden pitää kehittyä.

Insinööriopiskelijaliiton marraskuisen liittokokouksen illalliselle osallistui edustajia eri puolilta Suomea. Kulttuuri näkyi ja kuului. Illallisen aikana oli lauluja, hienoja puheita ja imppulakki näkyi hyvin vahvasti. Ja mikä tärkeintä, yhteenkuuluvuuden tunne oli hyvin vahvasti aistittavissa.

Nykyinen insinöörikulttuuri on vastaanottavaa.

Olen kokenut viimeisen vuoden aikana tapahtumissa ja kokouksissa eri puolella maata, miten vastaanottavaisia insinööriopiskelijat ovat. Vaalikaamme ja näyttäkäämme myös muille, miten hienosti yhteisömme toimii.