Luuppi

Mika Vilpo valittiin vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi.
Mika Vilpo valittiin vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi.

Vapaaehtoinen etsii kadonneita

Pelastus- ja valmiustoiminnassa voi luoda tilannekuvaa ja pelastaa ihmishenkiä.

Turun saaristossa raivoaa syysmyrsky. Laiva joutuu merihätään, ja rajavartiolaitos pelastaa miehistön. Pelastetut kootaan Turun lentokentän evakuointikeskukseen. Heidän kirjaamisestaan ja tilannetietojen päivittämisestä vastaa Punaisen Ristin Turun-osaston valmiusjohtaja Mika Vilpo.

Onneksi kysymyksessä on vain harjoitus.

– Pyysin työkavereita sinne maalihenkilöiksi. Heidät kyyditettiin sitten helikopterilla aluksen kannelta lentokentälle, hän kertoo.

Vilpo valittiin tänä vuonna Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi. Valmiusjohtajana hän vastaa Suomen Punaisen Ristin Turun-osaston ensiaputoiminnasta ja valmiustoiminnasta.

Festareilla saa nauttia

Ensiaputoiminta tarkoittaa tavallisesti päivystystä isoissa tapahtumista, kuten urheilutapahtumissa tai festivaaleilla.

– Pääasiassa festareilla on leppoisaa, ja voi nauttia musiikista. Tietysti oma nautinto keskeytyy, kun tulee oikeita töitä.

Valmiustoiminta tarkoittaa useimmiten viranomaisten avustamista kadonneiden etsinnässä.

– Talvisin viranomaiset hälyttävät etsijöitä useammin, koska kylmässä on huonommat mahdollisuudet selviytyä hengissä.

Apua tarjotaan myös kerrostalojen evakuoinneissa tulipalon jäljiltä tai ympäristöonnettomuuksien, kuten öljyvahinkojen, torjunnassa. Tehtäviin osallistuu vapaaehtoisia myös esimerkiksi maanpuolustusseuroista, partiosta ja kansainvälisestä ympäristöjärjestö WWF:stä.

Etsintä vie yöunet

Harrastus alkoi 8-vuotiaana, kun Vilpo etsi iltapäiväkerhotoimintaa ja osallistui ensiapukerhoon. Nyt kokemusta hommista on 32 vuotta.

Aikaa harrastukseen kuluu tavallisesti pari tuntia viikossa, mutta hälytyksen sattuessa tunteja kertyy. Onneksi työpaikalla teleoperaattori Elisalla on joustava työaika: aamulla voi nukkua pidempään.

– Jos on yön etsimässä kadonnutta, aamulla ei ole aina ihan pirteimmillään.

Parisuhdetta äkilliset tehtävät eivät haittaa. Avopuolisolla on samanlaisia harrastuksia, ja joskus he lähtevät samaan tehtävään.

Tilannekuva syntyy digitaalisesti

It-konsulttina työskentelevä Vilpo on rakentanut sähköisen järjestelmän, jolla rekrytoidaan vapaaehtoisia tarvittaviin tehtäviin. Järjestelmä seuraa tehtävien toteutumista ja tilastoi ne.

– On hyvä, että pystyy antamaan omaa ammattiosaamistaan yhteiseksi hyväksi.

Vilpo osallistuu lisäksi ulkomaankomennuksiin, joista maksetaan palkkaa. Hän oli vuoden 2020 alussa Albaniassa tukemassa maan Punaista Ristiä maanjäristyksen uhrien auttamisessa.