BITTIKATTAUS

Teknologiateollisuudessa sopimuksettomaan tilaan

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry eivät saaneet marraskuun loppuun mennessä neuvoteltua uusia työehtosopimuksia. Neuvottelut katkesivat teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla. Vain tietotekniikan palvelualan neuvottelut vielä jatkuivat lehden mennessä painoon.

YTN:n ja Palvelutyönantajat Paltan neuvottelut jatkuvat ict-alalla.

Kaikilla mainituilla aloilla vanhat työehtosopimukset päättyivät marraskuun lopussa. Vaikka sopimukset eivät ole enää voimassa, vanhoja työehtoja noudatetaan niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella uusiin sopimuksiin saakka. Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi on vahvistanut jälkivaikutuksen ennen sopimusten umpeutumista.

YTN-liittojen, kuten Insinööriliiton, hallinnot käsittelivät neuvottelutilannetta ja päättivät kantansa jatkotoimista. Sopimusten umpeutumisen jälkeen työrauha ei ole enää voimassa, vaan työtaistelutoimet ovat mahdollisia painostuskeinoja neuvottelujen jatkamiseksi ja sopimukseen pääsemiseksi.

YTN tavoittelee uusilla sopimuksilla muun muassa ostovoimaa kehittävää yleiskorotusta alojen kaikille ylemmille toimihenkilöille.

21% Insinööriliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan isoissa eli yli 3 000 henkeä työllistävissä yrityksissä työskentelee viidennes Insinööriliiton jäsenistä.

Isät käyttivät isyysvapaistaan vain kaksi kolmannesta

Vuonna 2018 syntyneiden lasten isille maksettiin vanhempainpäivärahoja keskimäärin kaikkiaan 39 päivältä. Vuonna 2018 syntyneiden lasten isistä 79 prosenttia sai isyys- tai vanhempainrahaa lapsen toiseen ikävuoteen mennessä. Osuus on kolme prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin syntyneiden lasten isillä.

Isät pitivät isyysvapaata keskimäärin 35 arkipäivää 54 arkipäivän kiintiöstään, mikä on noin 65 prosenttia isyysvapaan lakisääteisestä enimmäispituudesta.

– Isyysrahan lisäksi isät voivat saada vanhempainrahaa, mutta vanhemmat jakoivat vanhempainrahakauden vain harvoin. Vanhempainrahaa sai vain viisi prosenttia kaikista isistä, Kelan tilastoasiantuntija Siru Keskinen kertoo.

Vuonna 2020 vanhempainpäivärahoja sai 79 700 äitiä ja 58 200 isää. Määrät ovat vähentyneet jo useana vuonna peräkkäin, mutta kuluvana vuonna tammi–syyskuussa saajia on ollut enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.

Isyysvapaauudistukset ovat yleensä lisänneet isien vanhempainpäivärahojen käyttöä. Vuoden 2013 isyysvapaauudistus pidensikin hieman isien käyttämiä vapaita, keskimäärin 33 päivästä 36 päivään.

kuva: Shutterstock

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone valmistui

VTT ja kotimainen kvanttialan startup-yritys IQM ovat rakentaneet Suomen ensimmäisen toimivan kvanttitietokoneen. Vastavalmistunut laite on viiden kubitin kvanttitietokone, joka on askel kohti skaalautuvia kvanttitietokoneita.

Kvanttitietokoneet kykenevät laskentatehollaan ratkaisemaan nykytietokoneille mahdottomia ongelmia. Niillä voidaan tulevaisuudessa esimerkiksi mallintaa viruksia ja lääkeaineita sekä suunnitella nykymenetelmin mahdottomia materiaaleja.

Tarkoitus on kerätä kvanttitietokoneen ympärille kotimaisten yritysten Business Q -verkosto, joka pääsee hyödyntämään kvanttiteknologiaa.

Kvanttitietokone rakennettiin Otaniemeen VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteiseen kansalliseen mikro- ja nanoteknologialaitokseen, Micronovaan.

Kvanttilaskennan suurin haaste on skaalautuvuus, sillä kvanttitietokoneiden rakentaminen on yhä hidasta ja kallista. Tulevaisuudessa tavoitellaan satojen tai tuhansien kubittien kvanttitietokoneita.

Viiden kubitin kvanttitietokone on ensimmäinen osa monivuotista hanketta, jonka tavoitteena on toteuttaa Suomeen vielä moninkertaisesti tehokkaampi 50 kubitin kvanttitietokone vuoteen 2024 mennessä.

kuva: VTT

Lähde ehdolle aluevaaleihin

Insinööriliitto kannustaa kaikkia jäseniään lähtemään ehdolle ensi vuoden tammikuussa järjestettäviin aluevaaleihin. Vaaleissa valitaan Helsinkiä lukuun ottamatta aluevaltuustot Suomen 22 sote-maakuntaan.

Aluevaalit ja aluevaltuustojen valinta liittyy sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen uudistukseen, jossa päätettiin 22 sote-maakunnan perustamisesta. Ensimmäisten aluevaalien varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

Insinööriliiton tavoite on saada IL-taustaisia ehdokkaita kaikissa sote-maakunnissa. Lähde ehdokkaaksi aluevaaleissa ja ilmoita ehdokkuudestasi myös meille. Liitto julkaisee ehdokkuudestaan ilmoittaneiden tiedot liiton nettisivuilla.

Lue lisää: ww.ilry.fi/aluevaalit

Liiton vakuutusyhtiö vaihtuu

Insinööriliiton jäsenvakuutukset siirtyvät vakuutusyhtiö Turvaan ensi vuoden alusta alkaen.

Uuteen vakuutuspakettiin kuuluvat vapaa-ajan matkustajavakuutus, vapaa-ajan tapaturmavakuutus, vapaa-ajan matkatavara-, matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutus sekä ammatillinen vastuuvakuutus. Lisäksi Järjestövakuutus turvaa osallistumisen järjestötehtäviin ja -tilaisuuksiin. Muutos ei aiheuta katkosta jäsenen vakuutusturvaan.

Jäsenvakuutusten lisäksi Insinööriliiton jäsenet saavat Turvasta merkittäviä etuja henkilökohtaisiin vakuutustarpeisiinsa esimerkiksi jatkuvien jäsenalennusten muodossa.

Insinööriliiton jäsenvakuutukset astuvat voimaan Turvassa heti vuoden alusta, ja sen jälkeen alkaneet matkasairaudet ja matkalla sattuneet tapaturmat ilmoitetaan Turvaan.

Jos olet lähdössä yli vuodenvaihteen kestävälle matkalle, lataa puhelimeesi Turvan TaskuTurva-sovellus, ja valitse siellä jäsentiedoksesi Insinööriliitto. Näin sinulla on ajantasainen matkavakuutuskortti käytössäsi.

Insinööriliiton vakuutustiedot ovat TaskuTurva- sovelluksessa jo 15. joulukuuta, joten voit ladata sovelluksen ennen matkalle lähtöä. Jos TaskuTurva-sovelluksen käyttäminen ei ole mahdollista, voit myös tilata matkavakuutustodistuksen Turvasta ennen matkalle lähtöä.

Jäsenvakuutukset ovat myös liiton omassa mobiilisovelluksessa. Päivitä ILRY Mobiili -sovellus 1. tammikuuta, jotta saat ajantasaiset matkavakuutustiedot mobiilijäsenkorttiisi.

Lue lisää: turva.fi/insinooriliitto

Suojaosa on jälleen 300 euroa

Osa työttömyysturvaa koskevista, koronatilanteen takia tehdyistä väliaikaisista lakimuutoksista päättyi marraskuun lopussa. Työttömyysturvan suojaosa korotettiin 500 euroon väliaikaisella lakimuutoksella vuoden 2020 kesäkuussa. Nyt suojaosa on jälleen 300 euroa kuukaudessa, kun päivärahan hakujakso on alkanut 1. joulukuuta tai sen jälkeen.

Suojaosan voi ansaita bruttona ilman, että se vaikuttaa päivärahan määrään. Suojaosa koskee niin palkkaa, palkkiota kuin yritystoiminnan tuloakin. Myös suojaosan alle jäävät tulot ja niiden perusteena oleva työ pitää ilmoittaa työttömyyskassalle päivärahaa hakiessa.

Myös liikkuvuusavustukseen tehty väliaikainen muutos kokoaikatyön työmatka-ajasta päättyy marraskuun lopussa. Jos työsuhde alkaa 1. joulukuuta alkaen, liikkumisavustusta voi saada kokoaikatyöhön, kun työmatka on yli kolme tuntia päivässä. Työttömänä voi ottaa vastaan työn, joka sijaitsee pidemmän matkan päässä nykyisestä asuinpaikasta.

– Vaikka loppuvuoden muutoksia ei ole paljon, voi niillä kuitenkin olla vaikutusta yksittäisen päivärahan saajan tilanteeseen, KOKO-kassan lakimies Elina Johansson vinkkaa.

Lue lisää: kokokassa.fi

kuva: Getty Images

petterin PALSTA

Petteri Oksa, johtajaPetteri Oksa, johtaja

Iskee kuin sukallinen kaurapuuroa

Vanha kunnon Korkeajännitys, poikavuosieni suosikkisarjakuvalukemistoa, mainosti itseään lisälauseella: iskee kuin miljoona volttia. Siitä oli olemassa myös parodiaversio, Korkeajänistys. Sen lisälause on otsikossa, vähän vähemmän iskevää.

Tämä on tullut hakematta mieleen nykyisestä työmarkkinakulttuurista. Olen sen verran idealisti, ja haluan uskoa siihen, että työelämää voidaan kehittää yhdessä osapuolten kanssa. Esimerkiksi kun etätöiden tekeminen ja teettäminen on nostanut esiin erilaisia haasteita, niin niihin haettaisiin yhdessä vastauksia, jotta voitaisiin kirjata perustason toimintasäännöiksi työehtosopimuksiin.

Sellainen kehittäminen ja yhteistyö iskisi kuin ne miljoona volttia. Suomalaisesta työelämästä saataisiin parempaa ja tuottavampaa. Tämä olisi hakematta sekä yritysten että niiden työntekijöiden etu.

Volttien sijasta tarjolla on kuitenkin kaurapuuroa. Sukassa.

Tuntumani on, että palkansaajapuolen ajatuksia ei pidetä kehittämisenä, vaan niitä kohdellaan sääntely- yrityksinä, joilla pyritään vain jotenkin rajaamaan ja estämään yritysten toimintaa. Kaikkeen vastaus on, että kyllä asia yrityksissä hoidetaan, ettei siihen pidä puuttua. Vilpittömyyteen ei uskota, eikä näin yhteistä kehittämistä tapahdu sopimustasolla.

Se on sääli. Yrityskohtaiset ratkaisut ovat tärkeitä, mutta niihin pääsemiseksi on hyvä olla yhteinen kehikko. Tähän yhdessä sovittu sopimus on paras. Jos kaikki työelämän kehittäminen tapahtuu lainsäädännön kautta, tie on hidas ja jäykkä.

Varmasti voimme parantaa omaakin toimintaamme, jotta meitä kuullaan paremmin. Mutta tangoon tarvitaan kaksi. Nyt tanssikumppani tuntuu olevan kovin syvällä omassa juoksuhaudassaan, suostumatta kuuntelemaan.

Toivottavasti suomalainen työnantaja pääsee vihdoin irti omista ideologista haamuistaan ja pystyy kohtelemaan palkansaajaliikettä yhdenvertaisena kumppanina.

Kemikaaliturvallisuuslupa kierrätyslaitokselle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut Suomen Akkukeräys Oy:lle luvan varastoida lyijyakkuromua, jätteenkäsittelyssä syntyviä vaarallisia jätteitä ja kemikaaleja. Yritys murskaa Raumalla sijaitsevassa kierrätyslaitoksessa teollisuudessa ja ajoneuvoissa käytettyjä lyijyakkuja. Akuista erotetaan hyötymetallit, jotka toimitetaan Eurooppaan jatkojalostettavaksi.

Akkujen kierrätyslaitoksella vastaanotetaan, välivarastoidaan ja käsitellään käytöstä poistettuja autojen ja teollisuuden akkuja. Akut murskataan ja murskauksen jälkeen muovit, metallit ja lyijypasta erotellaan koneellisesti ja toimitetaan sen jälkeen hyötykäyttöön. Lyijyä käytetään muun muassa uusien akkujen valmistukseen ja muovi kierrätetään akkukoteloiden materiaaliksi.

Suomen Akkukeräys sijaitsee satama-alueella, jossa on ennestään vaarallisia kemikaaleja varastoivia ja käsitteleviä laitoksia. Akkujen murskauksessa syntyneet komponentit kuljetetaan merikonteissa jatkokäsiteltäviksi Eurooppaan. Akkujen esikäsittely vähentää kuljetukseen liittyviä riskejä.

– Kemikaaliturvallisuuslupa tarvitaan, jos laitoksella käsitellään ja varastoidaan laajamittaisesti vaarallisia kemikaaleja, sanoo ylitarkastaja Matti Peippo Tukesista.

Insinööriliitto luopuu muovisesta jäsenkortista

Nykyiset perinteiset jäsenkortit ovat voimassa vuoden 2022 helmikuuhun asti eikä uusia jäsenkortteja toimiteta vuoden vaihteen jälkeen. Sähköinen jäsenkortti on jo nyt käytössä ILRY Mobiilin kautta. Jos sinulla ei ole vielä älypuhelimen sovellusta, voit ladata sen ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Jos et halua siirtyä sovelluksen käyttöön, tilaa jäsentodistus Insinööriliiton asiakaspalvelusta. Ensi vuoden helmikuusta lähtien jäsentodistuksen voi tilata suoraan jäsensivujen kautta.

Muovinen jäsenkortti on voimassa helmikuuhun saakka, mutta kortissa olevat vakuutustiedot eivät ole voimassa enää vuoden alusta alkaen.

Lue lisää: ilry.fi/mobiili

Auto kulkee bensan

kallistumisesta huolimatta

Bensiinin hinta nousi lokakuussa yli kahteen euroon litralta Nuorgamissa. Polttoaine on kallistunut nopeasti viime vuodesta. Insinööri-lehti kysyi Insinööriliiton uutiskirjeessä, miten bensan hinnan nousu on vaikuttanut ajamiseen.

Puolet vastaajista ajaa kuin ennenkin. Vajaa neljännes on vähentänyt ajamista, ja 16 prosenttia ei ole huomannut hinnan nousua. Moni liiton jäsen huomautti kyselyn ohi, ettei kyselyssä huomioitu vaihtoa polttomoottoriajoneuvosta sähköautoon. Useampi oli juuri tehnyt niin. Kyselyyn vastasi 1 777 liiton jäsentä.