Sinunkaupat supertietokoneen kanssa
Kajaanin ammattikorkeakoulun käytössä oleva supertietokone auttaa koulimaan opiskelijoista datan ja tekoälyn ammattilaisia.
Kajaanissa opetuksen ohella KAMK ratkaisee suurteholaskennan avulla yritysten ongelmia, tekee monenlaista yhteistyötä ja laittaa siinä sivussa kapuloita koronaviruksen rattaisiin.
Toisen vuoden insinööriopiskelija Aleksi Koivu on päässyt jo kurkistamaan opinnoissaan suurteholaskennan maailmaan.
– Meille jyvitettiin laskentakapasiteettia supertietokoneesta juuri alkaneeseen projektityöhön. Käytimme suurteholaskentaa myös viime vuonna samankaltaisessa työssä, Koivu kertoo.
Hän opiskelee tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi viime vuoden syksyllä käynnistyneessä datasta tekoälyyn -koulutusohjelmassa.
Opintojen edetessä Koivulle ja kumppaneille on entistä tärkeämpää, että supertietokoneen laskentateho on heidän ulottuvillaan.
– Se voi hoitaa vartissa raskaslaskentatehtävän, joka veisi kotikoneella viikon.
Opiskelijoiden käytössä olevalla supertietokoneella on myös turvallisempaa opetella kuin ulkopuolelta ostetussa laskentaympäristössä.
– Se on tavallaan meidän oma leikkikenttämme, jossa voimme kokeilla erilaisia asioita. Jos vaikkapa ohjelma jäisi vahingossa luuppaamaan koneeseen, siitä ei tule laskua perässä.
Kajaanissa riittää laskentatehoa
Muissakin ammattikorkeakouluissa on tekoälyyn liittyvää koulutusta, mutta Kajaanin ekosysteemi on ainutlaatuinen. Opiskelijoiden ylläpitämän konesalin ja supertietokoneen lisäksi Kajaanissa on huima määrä laskentatehoa Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n konesalissa. KAMK:n koulutustarjonnasta esimerkiksi datakeskuskoulutus ja pelialan koulutus ovat tärkeä palanen osaamiskeskittymää.
Ensi vuoden puolella entisen paperitehtaan tiloissa olevaan CSC:n konesaliin toimitetaan LUMI-supertietokone, joka on asennusajankohtanaan yksi maailman tehokkaimmista. Yhteiseurooppalaisen koneen laskentateho vastaa puolentoista miljoonan tavallisen kannettavan tietokoneen tehoa.
– En tiedä, vaikuttaako LUMI merkittävästi opintoihimme, mutta se voi tuoda työtä ja yritystoimintaa Suomeen, Koivu sanoo.
– LUMIn parissa voi ihan hyvin olla minunkin tulevaisuuden työpaikkani.
Supertietokoneita käytetään myös koronavirukseen liittyvään tutkimukseen eri puolilla maailmaa. KAMK on supertietokoneensa kanssa mukana selvittämässä koronaviruksen leviämistä ja tehon muutoksia. Lisäksi se osallistuu kansainväliseen hankkeeseen, jossa mallinnetaan viruksen pintarakennetta lääkekehityksen edistämiseksi. Keväällä CSC:n supertietokoneen avulla taas mallinnettiin koronan leviämistä aivastuksen välityksellä.
Tekoäly tarvitsee yhteistyötä
Suuren laskentatehon mahdollistamaa tekoälyä ja koneoppimista käytetään yhä useampien asioiden taustalla. Tekoälyn avulla laitteet, ohjelmistot ja järjestelmät saadaan toimimaan tarkoituksenmukaisella tavalla.
Jotta tekoälystä saadaan apua esimerkiksi tuotekehitykseen tai lääkkeiden kehittämiseen, tarvitaan yhteistyötä tutkimuksen, teollisuuden ja yrityselämän kanssa – ja entistä enemmän alan osaajia.
Datasta tekoälyyn -koulutus antaa hyvän perusosaamisen tekoälyratkaisujen hyödyntämiseen. Koulutus keskittyy datan käsittelyyn ja hallintaan sekä aineistojen analysointiin ja muokkaamiseen.
– Olen erittäin kiinnostunut alasta ja motivaatio riittää tekemään pitkää päivää opiskeluiden parissa. Pidän opiskelusta ammattikorkeakoulussa, sillä pääsemme nopeasti tekemisiin käytännön kanssa ja sitten opiskelemme käytännön takana olevaa teoriaa, Koivu perustelee.
Yrittäjyys voi olla vaihtoehto
Opiskelijat osallistuvat asiakasprojekteihin KAMK:n yritysyhteistyön ansiosta.
– Täällä kannustetaan yrittäjyyteen, mutta ainakaan vielä en ole innostunut yrityksen perustamisesta, Koivu sanoo.
Hän on koronan takia näpytellyt keväästä lähtien opintosuorituksia enimmäkseen kotoaan.
– Olemme nyt niin sanotusti hybridimallissa, eli kampuksella käydään, jos on aivan pakko.
Etäopinnot ja harrastuksiin kuuluva reppureissaaminen ovat avanneet Koivun silmät sille, että insinöörin työtä voi tehdä myös paikasta riippumatta. Hän kertoo törmänneensä reissuillaan insinööreihin, jotka kiertävät maailmaa töitä tehden. Diginomadien elämäntyyli viehätti.
– Eräskin koodasi päivän työnsä hostellin terassilla Romaniassa. Enpä voisi paljon parempaa työnkuvaa kuvitella.