Luuppi

Johanna Rajamäki voitti tankotanssijoiden Suomen mestaruuden yli 40-vuotiaiden sarjassa.
Johanna Rajamäki voitti tankotanssijoiden Suomen mestaruuden yli 40-vuotiaiden sarjassa.

Insinööri taipuu tangolla

Vuodet tankotanssin parissa ovat tuoneet itsevarmuutta esiintymiseen.

Arjen kiireissä sähköinsinööri Johanna Rajamäki pohti, mikä olisi hänelle hyvä harrastus, jossa hän voisi harjoittaa kokovartalokoordinaatiota. Yli 10 vuotta sitten hän törmäsi tankotanssisaliin, mutta perhetilanteen takia hänellä ei ollut mahdollista tarttua lajiin.

– Kuutisen vuotta sitten sain viikoittain illan vapaaksi, kun lapset olivat hieman kasvaneet, Rajamäki sanoo.

Nykyään hän harrastaa tankotanssia viikossa kolmesta viiteen tuntiin. Tuntimäärän vaihtelu johtuu työkiireistä ja lasten menoista. Lisäksi hän harrastaa muuta liikuntaa; esimerkiksi uinti ja venyttely ovat hyviä palauttavia lajeja. Kestävyyttä lisäävät muun muassa kävely ja lenkkeily.

– Tankotanssi on raaka laji, sillä esiintymiset kestävät pitkään ja niissä pitää antaa kaikkensa.

Laji ei ole vaikea, mutta Rajamäen mukaan esimerkiksi liikuntarajoitteet voivat tehdä siitä haastavan. Lajissa on liikkeitä ja asentoja, joita hän itsekään ei koskaan opi. Eikä tarvitsekaan oppia, mutta silti pärjää.

– Voi olla, että myöhemmin oppiikin jonkun liikkeen, kun voima ja notkeus kasvavat.

Nopeasti estradeille

Rajamäki lähti kisailemaan harrastuksensa alkuvaiheessa; ensimmäisen syksyn jälkeen haluttiin perustaa Vaasaan show-ryhmä.

– Oli iso kynnys mennä esiintymään, mutta esityksen jälkeen tuli tunne, että oli kivaa, hän kertoo.

Tankosalin oma ohjaaja oli kisannut jo aiemmin, ja hän kannusti amatöörikisoihin. Noin puolitoista vuotta aloittamisen jälkeen olivat ensimmäiset kisat, johon Rajamäki osallistui.

– Perusesiintyminen poikkeaa kisoista, joissa tuomarit ovat arvostelemassa asentoja ja virheitä.

Suomen voimalajiliitto järjesti alan kisat syksyllä Torniossa. Rajamäki osallistui yli 40-vuotiaiden sarjaan. Kesäloman lopun hän vietti tankosalilla, ja teki koreografian valmiiksi muutamassa viikossa.

– Oma tavoitteenani oli ylittää karsinnassa saatu tulos 10:llä pisteellä. Näin kävi, ja voitin lisäksi kultaisen mitalin.

Henkireikä arkeen

Harrastus antaa Rajamäelle ennen kaikkea omaa aikaa.

– Kun saan luovan inspiraation tehdä koreografian, johon yhdistän musiikkia ja liikkeitä sekä esittää sen yleisölle, saan hyvän fiiliksen.

Harrastus on opettanut esiintymiskokemusta ja rohkeutta olla oma itsensä. Rajamäki kehottaa suhtautumaan harrastuksiin ennakkoluulottomasti.

– Itse olin yhdistänyt tankotanssin baareihin, vaikka eihän se sitä ole. Toimimme aivan eri genressä.

Rajamäen tarkoitus on jatkaa harrastusta myös kansainvälisellä tasolla. Loppuvuodesta on tarkoitus valmistua ensi kauteen, ja samalla seurata, mitkä kisat onnistuvat.