Koronaviruspandemia on vähentänyt liikkumista Tukholmassa.
Koronaviruspandemia on vähentänyt liikkumista Tukholmassa.

Loikka Ruotsiin paljasti naapureiden kulttuurierot

Itämeren vastarannalle muuttanut automaatio- insinööri vertailee päätöksentekoa työpaikalla ja koronakriisin hoitoa.

Sähkönkulutuksen mittaus mullistui Ruotsissa reilut kymmenen vuotta sitten, kun kaikkiin koteihin vaihdettiin älymittarit. Seuraavina vuosina sama uudistus toteutui Suomessa ja Norjassa. Seuraavaksi Ruotsissa on koittamassa uuden sukupolven etäluettavien mittareiden aika.

Eltel Networksin asennushankkeista huolehtii älyverkkojen tuotantojohtaja Mika Itkonen, joka muutti perheineen Tukholmaan neljä vuotta sitten. Sieltä käsin hän on ehtinyt reissata myös työmatkoille Tanskaan ja Norjaan.

– Itä-Suomesta käsin tuotantojohtajan roolin hoitaminen olisi ollut hankalaa. Minulla oli myönteinen kokemus perheen kanssa Kiinassa työskentelystä, joten Ruotsi tuntui hyvältä paikalta. Tukholma oli luonteva kaupunki perheen ja markkinan kannalta.

Eltel toimittaa teknisiä palveluita sähkö- ja tietoliikenneverkkojen toimialalla Pohjoismaihin. Eltelissä työskentelee 6 200 työntekijää, joista 1 500 toimii Suomessa. Pääkonttori on Tukholmassa.

Työnantajat laativat ohjeita

Ruotsissa koronavirustartuntoja on pitkään ollut selvästi enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Tilanne paljastaa olennaisia eroja naapurimaiden kulttuureissa. Ruotsi ei ole toistaiseksi tehnyt ehdottomia rajoituksia. Kassojen suojapleksit ja turvavälien lattiamerkinnät ilmestyivät ruokakauppoihin naapurimaita myöhemmin.

– Täällä ei ole samanlaisia lainsäädännöllisiä valmiuksia kuin Suomessa. Valmiuslakia ei ole täällä olemassakaan, Itkonen vertaa.

Keskitettyjen valmistautumisohjeiden puute on kasannut paineita työnantajille.

– Yritykset ovat tehneet omia ohjeistuksiaan, ja koulut ovat siirtyneet omalla harkinnallaan etäopetukseen.

Itkosen perhe on elänyt jokseenkin normaalia elämää. Ennen yleiset työmatkat ovat vähentyneet minimiin ja vaihtuneet etäpalavereihin. Ylimääräisiin tapahtumiin ei ole osallistuttu vapaa-ajallakaan.

– Käsidesiä olemme käyttäneet korona-aikana varmasti enemmän kuin koko elämän aikana yhteensä.

Suoraviivaisuutta pitää varoa

Kulttuurierot näkyvät myös normaalissa työarjessa. Ruotsalaiset ovat ystävällisiä ja keskustelevia. Ikäviä asioita ei mielellään nosteta ainakaan suoraan esiin.

– Suomessa toiminta on suoraviivaista ja eteenpäin vievää, mutta täällä enemmän pohditaan ja keskustellaan ennen kuin tehdään päätöksiä. Se huo- kuu ruotsalaisista, kun aihe ei ole heille mukava.

Työyhteisö on kansainvälinen ja työkieli englanti, vaikka Itkosen esimies on suomalainen. Maahanmuuttajana hän on joutunut opettelemaan paikallisia työpaikkataitoja.

– Kun on Suomessa kasvanut, sieltä ne perusarvot tulevat. Mutta Ruotsissa omista suoraviivaisista tavoista hioutuvat särmät pois ja tulee keskusteltua enemmän.

Norjassa on Itkosen mukaan tyy- pillistä, että kaikki pitää vakuuttaa omasta tekemisestään. Tanskalaiset tuppaavat tekemään asiat niin kuin itse pitävät parhaimpana. Johtamisen kannalta kulttuurierojen ymmärtäminen on tärkeää, sillä kotona totuttu tapa hoitaa asioita ei välttämättä toimi muualla.

Vaikka Itkosen työyhteisö on pohjoismaalainen, hän ei koe erityistä pohjoismaalaista identiteettiä. Pinnan alla insinöörit muodostavat kuitenkin yhteisen verkoston, sillä Itkonen kuuluu Ruotsin insinööriliittoon pohjoismaisen jäsenyyden kautta.

Komennus houkutti muuttamaan

Koulutukseltaan Itkonen on automaatiotekniikan insinööri. Hän valmistui vuonna 1998 Savoniasta ja täydensi opintojaan johtotehtäviin keskittyvällä mba-tutkinnolla vuonna 2018, kun työnantaja kustansi koulutuksen. Kotimaassa hankittu koulutus on Itkosen mukaan Ruotsissa arvossaan.

Uransa aikana Itkonen on työskennellyt aiemmin paperi- ja sellutehtaiden ympärillä Itä-Suomessa Pöyryllä, Andritzilla, Sescalla ja Enercosysillä. Vuonna 2002 hän lähti perheineen komennukselle Kiinaan rakentamaan ja käynnistämään Shangdong Pulpin sellutehdasta.

Vaimo tekee asiakaspalvelutyötä pankissa etäyhteydellä Suomeen. Nuorin poika opiskelee englanninkielisessä lukiossa, ja vanhemmat lapset ovat jo muuttaneet kotoa. Perhe viihtyy Tukholmassa Danderydin kaupunginosassa, eikä komennukselle ole sovittu päättymispäivää.

– Kun olen lähtöisin pieneltä paikkakunnalta Itä-Suomesta, onhan täällä kaikki suurta ja erilaisia aktiviteetteja riittää. Kaikkea on saatavilla ja nähtävillä, Itkonen kuvailee ympäristöään.

Mika Itkonen vastaa sähkönkulutusmittareiden älyverkoista Pohjoismaissa.Mika Itkonen vastaa sähkönkulutusmittareiden älyverkoista Pohjoismaissa.