Heikki Autio Ylivieskan kaupungin valtuustosalissa.
Heikki Autio Ylivieskan kaupungin valtuustosalissa.

Kyläyhteisöstä kaupungin päättäjäksi

Insinöörit tuovat kuntapolitiikkaan kaupunginvaltuutetun mielestä lisää teknistä näkemystä.

Neljä vuotta sitten Ylivieskassa oli ainoastaan yksi yläkoulu. Paljastui, että 1970-luvulla rakennettu koulu oli homeessa. Tilalle piti alkaa rakentaa uutta koulua. Jo aiemmin oli päätetty rakentaa uusi alakoulu, ja Ylivieskassa päätettiin tehdä uudesta alakoulusta sittenkin yhtenäiskoulu.

Molempia kouluja rakennetaan nyt, ja tarkoitus on, että syyslukukauden vuonna 2021 oppilaat aloittavat uusissa kouluissa. Toista rakennustyömaata kaupunginvaltuutettu, insinööri Heikki Autio pystyy seuraamaan omasta työpisteestään; se on aivan työpaikan vieressä.

Koulujen kaavoitusta on käsitelty moneen otteeseen teknisessä lautakunnassa, jonka jäsen Autio myös on.

Ensimmäinen kausi meneillään

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Ylivieskan kaupungin väkiluku on runsaat 15 000. Autio on ensimmäistä kautta mukana kunnallispolitiikassa. Alkuun hän oli varajäsenenä valtuustossa, mutta viime kesänä nousi varsinaiseksi valtuutetuksi, kun edellinen valtuutettu muutti pois paikkakunnalta.

– Yhteisten asioiden ajaminen on kiinnostanut minua aina, Autio kertoo.

Hän oli 12 vuotta luottamusmiehenä ja Insinööriliiton paikallisyhdistyksessä melkein yhtä kauan. Edellisissä luottamusmiesvaaleissa Autio ei asettunut enää ehdolle. Jokilaaksojen insinöörien hallituksessa hän jatkaa edelleen.

Aiemmin hän ei lähtenyt kunnallispolitiikkaan; kun lapset olivat pieniä, ja jostain täytyi karsia. Hän on aktiivisena myös paikallisessa kyläyhdistyksessä, jossa on mukana muitakin kaupunginvaltuutettuja. Siellä tutut kannustivat lähtemään ehdokkaaksi.

Ensimmäinen kausi on vaikuttanut mielenkiintoiselta.

– Pääsen vaikuttamaan niihin asioihin, joita itse käyttää päivittäin.

Töissä yksityisellä sektorilla

Autio työskentelee erityisasiantuntijana pienessä, yksityisessä Pehutec-nimisessä ohjelmistotalossa. Tällä hetkellä hän on mukana ohjelmistosuunnittelijana mobiiliverkkoprojekteissa.

– Pienessä firmassa on kiitollista olla töissä, kun työtehtävät vaihtelevat usein.

Aution mukaan kunnan työ on aivan erilaista: kunnan työntekijöitä käsitellään silkkihansikkain. Yksityissektorilla työntekijöiden kohtelu on paljon raadollisempaa.

– Yksityisen puolen pitäisi ottaa mallia kuntapuolelta. Toisaalta kunnan päätöksenteossa pitäisi ottaa mallia yksityissektorin tehokkuudesta, Autio selventää.

– Kun lähdin ehdokkaaksi, ajattelin että mukaan tarvitaan yksi teknisempikin kaveri. Tuntui, että kaikki muut ovat opettajia. Onhan toki muidenkin ammattien harjoittajia.

Ensi keväänä ehdokkaana

Autio on mukana ensi kevään kuntavaaleissa ehdokkaana. Ensimmäisellä kaudellaan hän on huomannut, että asioihin pitää perehtyä ennakkoon huolellisesti. Asiantuntijoiden laatimat esitykset tuodaan pöytään pitkälti valmisteltuina. Päätösvaihtoehtoina ovat hyväksyminen tai lähettäminen uudelleen valmisteltavaksi, ja yllättävän vähän valiokunnissakaan tehdään muutoksia.

– Ensimmäistä kertaa olen nähnyt tarkkaan, mitä kunta tekee. Ammattitaitoisia virkamiehiä on ainakin Ylivieskassa, ei tarvitse nippeleitä säätää enää lautakunnissa.

Kaupunginvaltuutetun mielestä valtuustotyöskentelyssä kaikki asiat ovat hyvin valmisteltuja.

Joissain asioissa on riitaisuutta. Autio mainitsee esimerkkinä tuulivoimahankkeet. Ylivieskaan on suunniteltu uusia tuulivoimapuistoja, joista on puhuttu jo pitkään. Asia koskee myös häntä itseään, sillä hän asuu kylässä, johon yksi puisto olisi tulossa. Sen käsittelystä hän on jäävännyt itsensä.

– Tuulivoimapuisto torpattiin valtuustossa jo kerran, nyt se on otettu uudelleen käsittelyyn. Se rakennettaisiin vähän kauemmaksi asutuksesta, jotta soraäänet vähenisivät.

Asiaa on käsitelty myös teknisessä lautakunnassa, jossa Autio on puolustanut hanketta, sillä kunta tarvitsee uusiutuvaa energiaa.

Kunnassa käsitellään omia asioita

Vihreälle liikkeelle tekniikan ammattilaiset tuovat vaihtoehdon. Autio on Vihreiden edustaja, ei puolueen jäsenenä vaan sitoutumattomana.

– Täällä ei oikein tykätä vihreästä liikkeestä. Monet ajattelevat, että päätöksiä tekevät vain kehän kolmosen sisäpuolella olevat.

Autio muistuttaa, että paikallispolitiikka on nimenomaan paikallista eikä valtakunnalliset linjaukset eivät välttämättä näy paikallisella tasolla.

Autio kannattaa ydinvoimaa, mikä on monille vihreille punainen vaate. Hänen mielestään ydinvoima on tällä hetkellä tarjolla olevista puhtain energiamuoto, ja hän luottaa insinöörien tietoihin ja taitoihin ydinjätteen loppusijoittamisessa.

– Insinöörit ratkaisevat, miten ydinjäte voidaan hyötykäyttää siten, että sitä ei tarvitse loppusijoittaa ollenkaan. Tässä maailmassa on monta muutakin jätemuotoa käännetty hyödyksi.