Toimitusjohtaja panostaa tuotekehitykseen
Enerventiä luotsaava insinööri selittää kasvua Darwinin evoluutioteorialla.
Valtava halli Porvoossa kuulostaa melkein hiljaiselta, vaikka sisällä ahertaa parikymmentä ilmanvaihtolaitteiden kokoonpanijaa. Pari vuotta sitten hyllyt kohosivat vielä katonrajaan asti, mutta nyt hallissa riittää ilmaa.
– Tähän saadaan asennettua kolmas tuotantolinja parissa päivässä, kun sille on tarvetta, Enerventin toimitusjohtaja Jukka Riekkinen osoittaa lattiaa matalien pöytien alla.
Lisätilaa saatiin tuotannon järjestämisellä uudelleen. Paljon on tapahtunut vuonna 2015 ja 2018 käytyjen yhteistoimintaneuvotteluiden jälkeen. Nyt entistä pienempi porukka tuottaa entistä enemmän, ja liikevaihto kasvaa tänä vuonna 20 prosenttia.
Työpaikalla näyttää menevän hyvin. Ehkä osansa on myös sillä, että toimitusjohtajana on ollut viimeisen viiden vuoden ajan insinööri.
Epäonnistumiset opettavat
Riekkinen valmistui insinööriksi Savoniasta vuonna 2000. Hän kertoo keskittyneensä silloin paljon muuhun kuin koulunkäyntiin. Oppilaskunnassa hän toimi aktiivisesti.
– Voitin ihmisten kanssa toimimisessa sen, minkä hävisin opiskelussa, hän summaa.
Vuosituhannen alkupuolella hän toimi muun muassa liiketoiminnan kehityspäällikkönä Orbiksella, maajohtajana Compomillillä ja myynti- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana Enstolla. Opettavaisimpina kokemuksina Riekkinen pitää komennuksia Kiinassa ja Itä-Euroopassa.
– Mikä voi mennä pieleen? Melkein kaikki, hän naurahtaa.
Enerventin toimitusjohtajaksi Riekkistä pyydettiin, kun hän sai suoritettua työn sivussa mba-tutkinnon. Insinööriopintojen tärkeimmäksi opetukseksi hän nostaa tavan lähestyä ongelmia.
– Selvitä tilanne ennen kuin lähdet ratkomaan ongelmaa.
Sama ohje toimii hänen mukaansa myös ihmisiin. Silloin se kuuluu näin: kuuntele ihmisiä ennen kuin lähdet ratkomaan ongelmaa.
Johtajan pitää heittäytyä
Riekkistä ohjaa työelämässä kaksi tekijää: uteliaisuus ja heittäytyminen eli Riekkisen omien sanojen mukaan turpiinsa ottaminen. Etenkin johtajana joutuu tekemään kauaskantoisia päätöksiä, eikä niissä aina käy hyvin.
– Jos joku meillä harmittelee, että tuli tehtyä kallis virhe, sanon, että toimitusjohtajan virheet ne vasta kalliita ovat.
Insinööriliiton jäsenenä Riekkinen on pysynyt asemastaan huolimatta. Hän seuraa liiton lehdestä insinöörimaailman kehitystä ja saa liitosta neuvontaa lakiasioissa, kuten työsopimusten tekemisessä. Hän käyttää myös liiton palkkatutkimuksia alaistensa palkkaneuvotteluissa.
– Katson siitä, mikä on kohtuullinen palkka työnantajan näkökulmasta. On helpompi neuvotella, kun molemmat katsovat samaa taulukkoa.
Menestyksensä taustalta 45-vuotias Riekkinen mainitsee vakaan perhe-elämän. Hänellä on Porvoossa puoliso, kaksi lasta ja koira. Hän harrastaa metsästystä, kalastusta ja kuntonyrkkeilyä.
– Ilman stabiiliutta siviilipuolella en pystyisi heittäytymään töissä.
Tuotekehitys selättää vaikeudet
Vuonna 1983 perustettu Enervent on nähnyt ylä- ja alamäkiä. Viiden vuoden takaisen saneerauksen jälkeen se satsasi tuotekehitykseen ja työntekijöiden kouluttamiseen. Tuotekehitykseen on vuosien aikana kulunut keskimäärin noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta.
– Silloin kun yritys on hankaluuksissa, pitää satsata tuotekehitykseen, Riekkinen perustelee.
Pörssiyhtiö Zehnder osti Enerventin Enstolta viime vuonna. Enerventillä on 53 työntekijää, joista Suomessa toimii 42 henkeä. Heistä vajaat kymmenen on insinöörejä.
Tänä vuonna palkattiin pari, ja ensi vuonna on tarkoitus palkata muutama uusi tekijä.
Pienen yrityksen pitää sopeutua
Vaikka rakennusteollisuuden kasvu on taittumassa, Riekkinen uskoo kasvuun. Enerventin uudet tuotteet sopivat yhä pieneneviin asuntoihin ja korjausrakennuskohteisiin.
Riekkinen soveltaa Darwinin ajatuksia niin, että pienen yrityksen on osattava sopeutua ja löytää itselleen sopivat markkinat.
– Pikkukala ei välitä, jos pinnalla on myrsky.
Enerventin ilmanvaihtolaitteet on pitkälti lainsäädännön ja ilmaston vuoksi räätälöity Pohjoismaihin. Uusimpien koneiden vuosihyötysuhde on energiantalteenotossa yli 80 prosenttia.
– Meillä on niin energiatehokas kone, että se mahdollistaa sähkölämmityksen paluun, Riekkinen kehuu.