Parhaat insinöörityöt palkittiin
Edustajakokouksessa jaettiin kolmelle vastavalmistuneelle insinöörille palkinnot parhaista insinööritöistä. Ensimmäistä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui 68 insinööriä.
– Insinööritöiden laatu oli kauttaaltaan todella hyvä, joten töiden karsimista ja valintaa sai punnita huolella, sanoo esikarsintaan osallistunut erityisasiantuntija Miihkali Härkönen Insinööriliitosta.
Hänen mukaansa töiden aiheet poikkesivat toisistaan, vaikka esimerkiksi tehtaiden tai prosessien kehittämishankkeita oli useampia. Hankkeet ovat hyvin tyypillinen ja sopiva insinöörityöaihe.
– Myös ympäristön ja luonnonvarojen kestävyys ilahduttavasti nousivat monissa töissä esille, kertoo toinen esikarsija, niin ikään liiton erityisasiantuntija Katri Manninen.
Yhtenä palkintokriteerinä oli yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Härkösen mukaan työt ovat jatkossakin hyödyksi sekä työn teettäjälle että myös muille samojen asioiden parissa työskenteleville.
– Lisäksi halusimme valita laadukkaita töitä myös työn itsensä näkökulmasta, eikä vain sen perusteella, mitä arvoa se muille tuottaa.
Kilpailun raatina toimi liiton koulutus- ja elinkeinopoliittinen valiokunta.
Kolmikko kiinnostavissa hankkeissa
Palkitut ovat Jussi Häkkinen ja Jesse Lavonen Metropolia ammattikorkeakoulusta sekä Petteri Väisänen Lahden ammattikorkeakoulusta.
Lavosen insinöörityössä toteutettiin Loviisan ydinvoimalaitokselle voimalaoloja mallintavat harjoittelutilat sekä siellä suoritettavat harjoitteet. Fyysisen huoneen lisäksi harjoitteisiin lisättiin virtuaalitodellisuutta, jonka avulla pystyttiin mallintamaan epäedullisia oloja, kuten tulipaloja ja putkivuotoja.
Lavosen mielestä pelkästään jo ydinvoimaympäristö oli mielenkiintoinen. Ydinvoimalaan perehtyminen ja tutkiminen kiinnostivat.
– Olin Loviisassa kesätyössä, ja työnantaja kysyi, kiinnostaako minua opinnäytetyön teko aiheesta heille.
Lavonen arvioi, että valtaosa 2 000 euron palkinnosta menee säästöön.
– Saa nähdä, meneekö osa ensi kesänä moottoripyörään.
Työllä kohti parempaa maailmaa
Väisäsen työ käsitteli henkilökohtaisen päästökaupan toteuttamista Lahdessa. Hankkeessa muun muassa rakennetaan uusi malli kestävän kaupunkiliikkumisen ohjelmaan, luodaan kevyt tietoalusta liikkumisen tiedolle sekä rakennetaan älykäs pyörätie.
– Hankkeen tärkeys näkyy myös Lahden nimityksessä Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021, sanottiin palkintoperusteissa.
Myös Väisäselle työympäristö oli tuttu, sillä hän oli ollut harjoittelussa Lahden kaupungilla. Palkintorahoilla on jo ainakin yksi käyttötarkoitus.
– Vaimo ehdotti heti kahden keskeistä Italian matkaa.
Häkkisen LVI-alan insinöörityössä tutkittiin glykolipitoisuuden vaikutusta massiivisen jäähdytyslaitoksen energiatehokkuuteen.
Palkintoperusteluissa työtä pidettiin ajankohtaisena, sillä se säästää energiaa lämmityksessä, joka on merkittävä energiankäytön kohde.