opiskelijat

Joonas Hällin mielestä verkostojen luominen opintojen alkumetreiltä lähtien on äärimmäisen tärkeää.
Joonas Hällin mielestä verkostojen luominen opintojen alkumetreiltä lähtien on äärimmäisen tärkeää.

Monen
mutkan
kautta
pelien
pariin

Pelialaa opiskeleva Joonas Häll

oli jo lapsena kiinnostunut pelaamisesta.

Nuori Joonas Häll oli kiinnostunut erilaisista lauta-, rooli- ja figuuripeleistä laidasta laitaan. Ensimmäiset muistot virtuaalipeleistä ovat isän tietokoneella Red Baron -pelin merkeissä.

– Seisoin tuolilla, että yletyin pelaamaan kunnolla.

Elämä kuitenkin vei aluksi toiseen suuntaan. Häll opiskeli valokuvaajaksi ja työskenteli alalla freelancerina seitsemän vuotta. Hän on myös työskennellyt Australiassa eri tehtävissä esimerkiksi rakennus- ja ravintola-alalla.Kun Häll palasi Suomeen, hän päätyi it-alalle myyntihommiin.

– Sattumalta osuin paikalle kansainvälisen pelikehittäjien yhdistys IGDA:n tapahtumaan ja ajattelin, että tämä on makea juttu.

Hän kävi alan tapahtumissa pari kertaa ja harkitsi lähtöä pelialalle. Suunnitelman muutti kuitenkin työtarjous Skotlannista, jonne hän muutti kääntäjäksi.

Uusi ura ammattikorkeakoulusta

Skotlannista Suomeen palattuaan Häll huomasi, että ammattikorkeakoulu Metropoliassa voi opiskella pelialaa. Heti ensimmäisenä vuonna hän tutustui Nomi Lakkalaan, jonka kanssa hän perusti yrityksen nimeltä Big small Games. Liiketoiminta on toistaiseksi ollut hiljaista, mutta nyt opintojen loppuvaiheessa he ovat ehtineet ottaa muutaman asiakasprojektin.

Hällin mielestä ammattikorkeakoulusta on saanut hyvän pohjan, jonka päälle voi opintojen jälkeen rakentaa omaa ammattitaitoaan työelämässä.

– Alan yrityksillä on myös omia työkaluja ja pelimoottoreita, joita ei ole koulussa. Harjoittelut ovat loistava mahdollisuus opiskelijoille oppimisen kannalta ja yrityksille kanava löytää tulevaisuuden työntekijöitä.

Mekaniikkasuunnittelun ohella muutakin

Häll opettaa myös itse pelisuunnittelua Metropoliassa tuntiopettajana sekä suomeksi että englanniksi. Pelisuunnittelulla tarkoitetaan yleensä mekaniikkojen suunnittelua.

Lisäksi pelin ulkoasu, äänimaailma, tunnelma, tarina ja hahmot liittyvät vahvasti pelimekaniikkoihin. Myös pelien markkinointi ja ansaintamallit pitää ottaa huomioon pelisuunnittelun alkumetreiltä asti.

– Mekaniikka on yksi tärkeimpiä tekijöitä hyvässä pelissä. Vaikka peli olisi kuinka nätti tahansa tai tarina olisi erinomainen, ilman toimivaa pelimekaniikkaa sitä ei ole kiva pelata.

Suomen peliyhteisö on Hällin mielestä mahtava. IGDA:n ja Game Makers of Finlandin tapahtumat ovat rentoja. Alan ammattilaiset, amatöörit ja opiskelijat kokoontuvat vaihtamaan niissä ajatuksia ja juttelemaan peleistä.

Myös pitkään pelaamisharrastusta varjostanut stigma on poistumassa. Tilalle on tullut ilmiö, jossa eri pelien ympärille on kasvanut yhteisöjä, joissa tiettyjä pelaajia väheksytään ja pilkataan. Häll kuitenkin uskoo, että tämänkaltaisetkin asiat saadaan ajan kanssa poistumaan, kun nuori ala ja harrastus saa hieman lisää ikää.

Universumin paras pelimaa

Game Makers of Finland eli Peliala on pelialalla toimiville ihmisille tarkoitettu yhdistys. Siihen voivat liittyä kaikki alalla työskentelevät koulutustaustasta tai ammattinimikkeestä riippumatta tai alaa opiskelevat.

Liittoon kuuluminen on muun muassa niitä tilanteita varten, kun jokin työelämässä muuttuu etkä tiedä, kuinka toimia.

Peliala on Tietoalan jäsenyhdistys ja kuuluu Insinööriliittoon. Insinööriliiton jäsenenä voit liittyä Pelialan tekemällä liittymisilmoituksen yhdistyksen sivuilla veloituksettomasti.

Otathan Game Makersin of Finlandin somekanavat haltuun ja tule mukaan kasvavaan joukkoon luomaan pelialaa kartalle. Pelialalla on paljon erilaisia tapahtumia, joihin kannattaa osallistua, muun muassa Game Jameihin ja IGDA:n miitteihin. Valtaosaan tapahtumista opiskelija pääsee ilmaiseksi tai ainakin edullisemmin.

Lue lisää: www.peliala.fi

Verkostoidu liiton tapahtumassa

Roadshow-kiertue tuo Insinööriliiton tapahtumat ja asiantuntijat eri paikkakunnille ympäri maata. Päivä koostuu lounastapahtumasta, tilaisuudesta ammattikorkeakoululla ja afterworkeistä.

Liiton asiantuntijoilta voi kysyä askarruttavista aiheista, pyytää neuvoa työhakuasiakirjojen rakentamiseen tai keskustella liiton tarjoamista palveluista ja eduista. Samalla ammattivalokuvaaja ottaa vierailijoista ansioluetteloon sopivia kuvia.

Tapahtumassa voi kokeilla maailman ensimmäistä itseohjattavaa pakohuonepeli Cryptic Cargoa, joka kulkee matkalaukussa mukana. Kasaa oma 2–7 henkilön tiimi ja yritä pelastaa koko maailma The Outbreak -pelin myötä. Peliä voi pelata sekä päivällä ammattikorkeakoululla että illalla aftereilla.

Lue lisää: www.ilry.fi/tapahtumat

Joulun aika

Opiskelijoiden joululomalla on aika ottaa rennosti ja nauttia vain olemisesta. Rästityöt voi jättää hetkeksi syrjään. Muista myös liiton monenmoiset edut ja palvelut kuten Member+ -palvelun, josta voi löytää hyviä lahjaideoita.

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

Hallituksen ajankohtaisblogi iolry.blogspot.fi

IOL:n ÄÄNI

Jyri Laitamaa
varapuheenjohtaja
Insinööriopiskelijaliitto IOL

Virkistäytymisellä pimeyttä vastaan

Olen reissannut pitkin kirjavaa ja monipuolista kenttäämme pohjoisesta etelään ja taas etelästä pohjoiseen. Kun lähden Helsingistä, vettä saattaa sataa taivaan täydeltä; kun Rovaniemellä nousen junasta, vastassa on sormia pistelevä pakkanen. Näin talvisaikaan kaikkia meitä yhdistää kuitenkin pimeys.

Mitä lähemmäs vuodenvaihdetta mennään, sitä vähemmän arki-illat tarjoilevat auringonvaloa. Osa aamuista saattaa tuntua sietämättömän vetämättömiltä. Huonoina päivinä ei välttämättä erota, onko ilta vai aamu. Ei ihme, jos vuoden viimeiset opintoihin liittyvät tehtävät eivät silloin tunnu sujuvan tai töissä energiatasot lähentelevät nollaa.

Uskon, että jokainen tunnistaa näinä pimeinä hetkinä tilanteen, kun hommat vain kahlaavat eteenpäin, ja kaikki tuntuu siirappisen tahmealta. Ihmisiltä myös vaaditaan nykyisin paljon.

Opinto- ja työtehtävien deadlinet painavat päälle. Samaan aikaan täytyy miettiä joulua, sukulaisia, mahdollisia reissuja sekä sitä, miten nämä kaikki saa paketoitua valmiiksi. Se koettelee meitä näinä synkkinä hetkinä vuodenvaihteen molemmin puolin, kun auringonvaloa on tarjolla vain hetkittäin.

Onkin erittäin tärkeätä seurata omaa jaksamista ja selvittää omat tapansa, joilla parhaiten saa ladattua akkuja ja voimavaroja. Vaikka tuntuu, että voimat ovat lopussa eikä yksinkertaisesti jaksa nähdä ketään, niin pakottakaa itsenne ulos.

Vaihtoehtoja on: voi esimerkiksi käydä kavereiden kanssa ulkona syömässä tai elokuvissa tai tehdä sitä, mikä ikinä nostaakaan energiatasoja. Jopa pieni kirkasvalolamppu työpöydällä voi auttaa.

Ennen kuin huomaammekaan päivät jälleen pitenevät ja oma jaksaminen paranee. Kun luet seuraavaa IOL:n ääni -palstaa, päivän pitenemisen havaitsee jo selvästi.

Sitä ennen kannattaa velvollisuuksien lisäksi puuhailla myös pirteyttä tuottavien asioiden parissa.