Luuppi

Kummityttö Sreyminh ei vierastanut Jisvi Hyyrystä, vaan yhteinen touhuilu käynnistyi heti.
Kummityttö Sreyminh ei vierastanut Jisvi Hyyrystä, vaan yhteinen touhuilu käynnistyi heti.

Omasta hyvinvoinnista riittää muillekin

Kummilapsen kohtaaminen tuo kohokohdan hyväntekeväisyyteen.

Ensimmäistä kertaa marraskuussa Jisvi Hyyrynen vieraili Kambodzassa. Matkan tarkoituksena oli tavata 9-vuotias Sreyminh-kummityttö. Hyyrysen mielestä tapaaminen oli pysäyttävä kokemus. Lapsi oli tullut tutuksi parin vuoden aikana kirjeenvaihdossa ja videotervehdyksellä, mutta nyt kohtaaminen tapahtui kasvokkain.

– Tapaamiseen Sreyminh tuli isänsä kanssa, mikä oli aika harvinaista. Useimmilla muilla lapsilla oli seurana äiti tai isoäiti.

Hyyrysen mielestä tyttö ja isä eivät ole mitenkään varautuneita.

– Kun tervehdimme, hymy ja iloisuus loistivat. Aluksi hieman ehkä ujostutti, mutta keskustelu lähti äkkiä liikkeelle.

Samassa pöydässä oli kaksi kummilasta seuralaisineen, kummivanhemmat ja yhteinen tulkki. Puolin ja toisin pystyi kysymään osapuolia kiinnostavista asioista. Tapaamisen aikana oli ryhmäleikkejä, joissa kaikki tulivat tutuksi keskenään ja joka oli hauskaa yhdessä tekemistä.

Tapaamiseen vietiin tuliaisia koko perheelle; kummitytölle pelejä, värityskyniä ja -kirjoja, hyppynaruja sekä koulutarvikkeita. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi pikkusisko ja kesällä syntynyt pikkuveli.

Ei mikään lomamatka

Hyyrynen oli mukana Suomen World Visionin järjestämällä, ensimmäisellä kummien opintomatkalla Keski-Kambodzan maaseudulla. Parikymmentä kummivanhempaa tutustui maan historiaan ja kulttuuriin, Santukin alueeseen sekä koululaitokseen. Tutustumiskohteena oli myös paikallisen World Visionin toiminta.

Verohallinnossa ohjelmistorobotiikan tuoteomistajana työskentelevälle Hyyryselle kummitoiminta ei ole uutta, sillä hänellä on aiemmin ollut kaksi kummilasta eri puolella Afrikkaa. 16-vuotiaan ugandalaisen Daniel-pojan kanssa kummius jatkuu vielä.

– Kummivanhempana olo tuo vastapainoa tekniikkaan painottuvaan työhöni, Hyyrynen kertoo.

Insinöörin katse seurasi myös matkalla, jossa hän tarkastelii muun muassa, miten sähköä tuotetaan tai onko alueella puhdasta vettä. Silmiin osui niin kaivoja kuin aurinkopaneelejakin.

Yhteys ihmiseen antaa paljon

Hyyryselle avustustyössä on tärkeää auttaa ihmisiä heidän kotimaassaan.

– Tiedän, että apu menee perille. Ja olen sen myös omin silmin nähnyt.

Hyvinvointivaltiossa elävänä hän kokee, että kummivanhemmuus on hänen tapansa auttaa muita. Yhteydenpito ei ole ainoastaan kuukausittain maksettava maksu, vaan sen lisäksi saa yhteyden lapseen, perheeseen ja koko kyläyhteisöön.

– Hauska yhteensattuma selvisi tapaamispäivänä. Kummilapseni parhaalla kaverilla oli myös suomalainen kummivanhempi, joka oli samalla kummimatkalla, Hyyrynen muistelee matkaa.

Lue lisää: www.worldvision.fi