Koulun juhlasalin katto on korkealla.
Koulun juhlasalin katto on korkealla.

Avoin ilmapiiri kannustaa

keskusteluun

Lappeenrantalainen, 1950-luvulla rakennettu Kesämäenrinteen koulu näyttää riisutulta. Noin 500 oppilaan koulu on tullut peruskorjausikään. Purkutyöt ovat vielä kesken, vaikka paljon on jo tehty.

Rakenteet ovat jäljellä, mutta pintamateriaalit on poistettu juhlasalista ja käytävistä sen vierellä. Luokkahuoneisiin pääsy on estetty muovinauhoilla, ja jonkun huoneen oven pielessä on tallella vanha lukujärjestys.

Yhtäkkiä kuuluu kovaa kolinaa: yläkerroksissa jatkuvat purkutyöt ja kasa vanhoja tiiliä ryöpsähtää alas.

Kosteuskoordinaattori Laura Hongisto ja rakennesuunnittelija Juho Tuuva tarkistavat, mitä purkutöiden alta paljastuu. Koulu on Vahanen Rakennusfysiikka Oy:n kohde.

– Olen mukana käynnissä olevissa rakennushankkeissa kosteuskoordinaattorin tehtävissä, minkä vuoksi käyn pari kertaa kuukaudessa työmailla antamassa neuvoja ja ohjausta, enimmäkseen toimistolla työskentelevä Hongisto kertoo.

Yksi neljästä toimipaikasta

Lappeenrannan toimisto on koululta muutaman kilometrin päässä, ja siellä työskentelee 16 asiantuntijaa kahdessa tiimissä. Neljä henkilöä tekee uudis- ja korjausrakennesuunnittelua rakennesuunnittelutiimissä, jota Tuuva vetää.

Hongiston vetämässä erikoisasiantuntijapalvelutiimissä suurin osa henkilöstöstä tekee sisäilma- ja kosteusteknisiä kuntotutkimuksia ja niihin liittyvää korjaussuunnittelua. Lisäksi muutama ihminen työskentelee taloyhtiöpalveluiden, rakennuttamisen ja valvonnan parissa. Hongisto on myös yksikönpäällikkö.

Yrityksen asiakkaat ovat pääosin Lappeenrannassa sekä lähikunnissa ja -kaupungeissa. Yhteistyötä tehdään yrityksen muiden toimipisteiden eli Espoon, Tampereen ja Vaasan kanssa, jolloin kenttätyötä voi olla myös muualla maassa.

– Valtaosa työstä tehdään julkisissa rakennuksissa, sillä julkinen puoli tilaa meiltä työtä, Hongisto sanoo.

Töitä tehdään villasukkatoimistolla

Lappeenrantalaiset työskentelevät uusissa tiloissa. Ennen muuttoa henkilökunnalta kysyttiin toiveita muun muassa työpisteistä. Muuton jälkeen työfysioterapeutti antoi vinkkejä, kuinka jokainen löytää itselleen sopivia työskentelytapoja.

Toimistolla on tekstiilipalamatto, joka on akustisesti hyvä, sillä se vaimentaa ääniä.

– Työntekijöiden toiveesta tästä tehtiin kodinomainen villasukkatoimisto: kengät riisutaan ulko-ovella, ja toimistolla ollaan sukkasillaan, sisäkengissä tai reinoissa, Hongisto kuvailee.

Fyysisen työhyvinvoinnin ohella Vahasella panostetaan henkiseen hyvinvointiin. Vahanen Rakennusfysiikka tekee vuosittain opintomatkan, jossa on vaihtuva teema työhyvinvoinnista. Tämän syksyn teemana oli oman ajankäytön hallinta eli miten siihen voi itse vaikuttaa ja miten esimies voi auttaa siinä.

Yhteensä yli 80 henkilöä kaikista toimipisteistä miettivät ryhmissä, mitä voidaan parantaa.

– Esimiespalaverissa olemme koonneet ryhmätyöskentelyjen perusteella konkreettisia periaatteita, Hongisto kertoo.

– Esimerkiksi henkilöstö kaipaa esimiesten parempaa tavoitettavuutta. Rakennusfysiikassa kukaan ei tee pelkästään esimiestyötä, vaan kaikilla on myös oma asiatuntijarooli, hän jatkaa.

Mahdollisuus keskittyä työhön

Tiivis esimiesporukka kokoontuu kuukausittain käymään asioita läpi. Syksyisen palautteen perusteella on jo sovittu uusia käytäntöjä.

– Jossain toimistoissa kaivataan rauhallista aamupäivää, jolloin henkilöstölle annetaan mahdollisuus keskittyä omaan työskentelyyn eikä silloin keskeytetä muiden työntekoa paikan päälle menemisellä tai sähköisesti, Hongisto selventää.

Esimerkiksi Tampereen toimistolla on hiljainen maanantaiaamupäivä. Lappeenrannan pienessä toimistossa monia asioita sovitaan kahvitauon yhteydessä.

– Jos joku ei ole paikalla, hän ei välttämättä saa tietää asiasta. Sen tähden jatkossa pyritään siihen, että päätettävät asiat kulkevat virallisia reittejä.

Hongiston mukaan esimiesten pitää olla esimerkkeinä ajankäytön hallinnan suhteen. Työpäivä helposti venyy, mutta työpäivän pituudella ei saa arvottaa ihmisten osaamista.

Hyvä ilmapiiri luo viihtyvyyttä

Koko Vahanen-konsernissa tehdyn tuoreen henkilöstötutkimuksen mukaan työntekijöistä valtaosa on tyytyväisiä työpaikkaansa.

– Arjen haasteena on se, että työmäärä ei aina jakaudu tasaisesti henkilöiden välillä ja työmäärä saattaa vaihdella yksittäisellä henkilöllä, joten työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä työssäjaksaminen ovat erittäin tärkeitä tavoitteita, sanoo HR-asiantuntija Lotta Laine-Myller Vahanen-yhtiöistä.

– Esimiestyöllä on valtava merkitys henkilöstön tyytyväisyyteen, työssä viihtymiseen ja työhyvinvointiin.

Vahanen-yhtiöt on panostanut esimiestyön ja johtamisen kehittämiseen muun muassa kattavalla esimiesvalmennuksella.

– Ilman työntekijöitä ei ole liiketoimintaakaan, joten on selvää, että työntekijöistä huolehtiminen on oleellisen tärkeää, Laine-Myller määrittelee työhyvinvoinnin merkitystä.

– Kun henkilöstö viihtyy Vahasella, se näkyy myös ulospäin eli asiakkaillemme sekä yhteistyökumppaneillemme ja motivoi henkilöstön hyviin suorituksiin.

Vahanen on Insinööriliiton juhlavuoden toinen pääyhteistyökumppani.

Laura Hongisto ja Juho Tuuva tarkistavat seinän kosteustilannetta.Laura Hongisto ja Juho Tuuva tarkistavat seinän kosteustilannetta.Suurin osa Laura Hongiston työstä on päätteen ääressä.Suurin osa Laura Hongiston työstä on päätteen ääressä.Reino-tossut ovat suosittuja jalkineita toimistolla.Reino-tossut ovat suosittuja jalkineita toimistolla.Isinöörit Juho Tuuva ja Laura Hongisto työmaalla.Isinöörit Juho Tuuva ja Laura Hongisto työmaalla.Luokkahuoneissa  ei voi vierailla.Luokkahuoneissa ei voi vierailla.