Luuppi

Anu Laitila sparrasi  kollegaansa kevään  Locked Shields -kyber- turvallisuusharjoituksessa.
Anu Laitila sparrasi kollegaansa kevään Locked Shields -kyber- turvallisuusharjoituksessa.

Vapaaehtoinen auttaa kyberpuolustuksessa

Tietoturvakoulutukset ja -harjoitukset ovat tärkeä osa maanpuolustusta.

Pahantahtoinen hyökkääjä iskee kuvitteellisia maita vastaan. Maiden edustajat yrittävät suojautua ja varmistaa kriittisen infrastruktuurin toiminnan. Tällainen tilanne oli kevään Locked Shields -harjoituksessa, jonka osallistujista yksi oli Anu Laitila.

– Mitä paremmin uppoutuu harjoituksen kuviteltuun maailmaan, sitä motivoituneempi on roolipelaajana. Se on vähän kuin johtamista, viestintää ja nopeaa päätöksentekoa annetuissa tilanteissa.

Naton osaamiskeskus Virossa järjestää vuosittaisen tapahtuman, johon osallistujia tulee sotilasliiton jäsen- ja kumppanimaista. Harjoituksen virtuaalisessa miniyhteiskunnassa osallistujat on järjestetty puolustaviin joukkueisiin, joita vastaan hyökkääjät käyvät.

Kyberturvallisuus on osa kokonaismaanpuolustusta, sillä sodankäynnissä vihollisen yhteiskunta pyritään lamauttamaan myös sähköisesti.

– Ukrainassa on nähty hybridi- hyökkäyksiä, joissa esimerkiksi mediaorganisaatioon on ensin tehty kyberhyökkäys ja sitten isketty ohjuksella.

Uni jää vähiin

Kyberturvallisuuden yamk-insinööri Laitila on tehnyt vapaaehtoistyötä tietoturvan parissa yli kymmenen vuoden ajan. Hän toimii vapaamuotoisessa Kyber-VPK-verkostossa, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:ssa ja pohjoismaisessa Cyber Bridge Forumissa.

Vuosien saatossa Laitila on pitänyt MPK:ssa ja Naisten valmiusliitossa useita koulutuksia tietoturvasta. MPK järjestää myös omia kyberharjoituksia.

– Nato-harjoituksessa sentään nukutaan yön yli, mutta joskus MPK:n harjoituksissa harjoitellaan yötä myöten ja unet jäävät vähiin. Siellä taisteluväsymys tulee ihan konkreettisesti läpi ja vaikuttaa ajatteluun.

Kyber-VPK:n kautta koulutuksia pidetään siviiliyhteiskunnan organisaatioille ja yksityisille ihmisille. Vapaaehtoiset tarjoavat myös henkilökohtaista opastusta.

Uhrit tarvitsevat apua

Suurin avustustehtävä liittyi vuonna 2020 julki tulleeseen Vastaamon tietomurtoon, jonka uhreille Kyber-VPK laati uraauurtavan toimintaohjeen.

– Se oli hengästyttävän pitkä ja niin vaikea lista, ettei oma äitinikään olisi sitä osannut noudattaa. Onneksi se on jo vanhentunut.

Nykyään tieto kulkee viranomaisten välillä aiempaa paremmin, joten erillisiä toimia tarvitaan vähemmän.

Vapaaehtoistyössä Laitila tekee paljon hallinnointia ja informoi eri vapaaehtoisia avuntarjoajia, kuten rikosuhripäivystystä ja Mieli ry:n keskusteluapua.

– Taustalla on halu auttaa ja tehdä merkityksellistä työtä myös vapaa- aikana, Laitila sanoo.