opiskelijat

Kehittyvän elintarviketekniikan opiskelijoita kokoontui kampuksella.
Kehittyvän elintarviketekniikan opiskelijoita kokoontui kampuksella.

Elintarvikealalle osaajia

Kehittyvä ala tarvitsee uusia tekijöitä.

Kehittyvän elintarviketekniikan opiskelijoiden toinen vuosikurssi aloitti opiskelunsa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Xamkissa Kouvolan kampuksella.

Elintarviketekniikan koulutusohjelma käynnistyi viime syksynä.

Elintarvikekemian lehtori Marjo Malinen kertoo, että uusi koulutusohjelma on vastaus alueen elintarvikealan työvoimatarpeeseen. Alueella on pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä, ja koulutuksen kautta pyritään vastaamaan tarpeeseen.

– Elintarvikeala on jatkuvasti kehittyvä. Työllisyysnäkymät ovat erinomaiset, ja opiskelijat työllistyvät varmasti hyvin, Malinen sanoo.

Uudet oppimisympäristöt vaikuttavat

Panostuksesta uuteen koulutukseen kertovat oppimisympäristöjen kehitys. Tänä syksynä valmistuneet uudet laboratoriotilat tarjoavat opiskelijoille ja alueen yrityksille mahdollisuuksia tuotekehitykseen ja innovaatioihin huipputason laitteistolla.

– Uusissa labroissa on muun muassa tuotekehityskeittiö, jossa voi testata ja kehittää elintarvikkeita pienessä mittakaavassa. Sen jälkeen tuotteita voi kokeilla prosessihallin puolella, jossa käytössä on teollisuuskeittiön laitteet, Malinen kertoo.

Laboratoriot tarjoavat tilat myös kemian ja mikrobiologian testeille, kuten laaduntarkkailulle ja säilyvyyskokeille. Aistinvarainen testaustila puolestaan mahdollistaa tuotteiden ulkonäön, tuoksun ja maun arvioimisen.

– Tilat mahdollistavat koko tuotekehitysprosessin alusta loppuun, Malinen summaa.

Xamkin uudet laboratoriotilat tarjoavat modernin oppimisympäristön, mutta ne ovat myös alueen yritysten käytettävissä.

– Tavoitteenamme on, että yritykset voivat hyödyntää tiloja ja opiskelijoiden osaamista kehittäessään uusia tuotteita.

Tulevaisuuden ala kehittää

Elintarviketekniikan insinöörille tulevaisuudennäkymät ovat hyvät. Kehittyvä elintarviketekniikka toimii yhteiskunnallisesti merkittävän asian ympärillä ja keskittyy uusiin innovaatioihin, esimerkiksi hyödyntämällä jo olemassa olevia sivuvirtoja tai luomalla täysin uusia elintarvikkeita.

Elintarviketekniikka tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia, ja alan tarpeet kasvavat jatkuvasti. Opiskelijat voivat valmistuttuaan toimia muun muassa tuotekehittäjinä, laatupäällikköinä, tuotannon suunnittelijoina tai esimerkiksi pakkausasiantuntijoina.

– Elintarvikealalla on valtavasti erilaisia työtehtäviä, pienistä yrityksistä suuriin teollisuuslaitoksiin, Malinen kuvailee.

Ala on myös jatkuvasti kehittyvä. Uusia innovaatioita syntyy esimerkiksi ruokahävikin vähentämiseen, kasviperäisten tuotteiden kehittämiseen ja ympäristöystävällisiin pakkauksiin liittyen.

Insinööriopiskelijat vaelsivat

Insinööriopiskelijoiden vaellus Pyhä-Luoston kansallispuistossa, tutummalta nimeltään Inssicooper, toteutettiin kolmattatoista kertaa. Syyskuussa opiskelijoita ympäri Suomea kerääntyi vaeltamaan, ja vaelluksella koettiin suurta yhteisöllisyyttä. Järjestäjänä toimi Rovaniemen Insinööri- opiskelijat RovIO yhdessä valtakunnallisen työryhmän kanssa.

Perinteiseksi muodostuneen InssiCooper-tapahtuman tarkoitus on luoda opiskelijoille mahdollisuus tutustua Lapin kauniiseen luontoon ja verkostoitua eri puolilta Suomea tulevien opiskelijoiden kanssa.

InssiCooperin tavoitteena on tarjota vastapainoa tyypillisille opiskelijatapahtumille, minkä vuoksi se onkin omaa luokkaansa oleva tapahtuma.

Syksyisessä säässä vaelsi 65 henkilöä. Osallistujat kokivat reittimuutosten takia upean Rykimäkurun. Illallinen ja majoitus järjestettiin Rovaniemellä, jossa osallistujat nauttivat perinteeksi muodostunutta käristystä palkintojenjaon ohessa.

Teksti: Hanna Ehtonen

Kuva: Jesse Nyström

Haluan päättää -kampanja nyt

Insinööriopiskelijaliitto ja Tradenomiopiskelijat yhdistävät jälleen voimansa Haluan Päättää! -kampanjassa. Opiskelijakunnilla on vahva rooli paikallisessa edunvalvonnassa, minkä takia toimintaan tarvitaan myös insinööriopiskelijoita.

Edustajisto on opiskelijakunnan ylintä päätäntävaltaa käyttävä elin. Kampanjan tarkoituksena on tuoda insinööri- ja tradenomiopiskelijoiden ääntä kuuluviin opiskelijakuntien edustajistoissa sekä nostaa edustajistovaalien äänestysaktiivisuutta.

Insinööriliitto kannustaa opiskelijoita järjestäytymään ja tarjoaa elokuvalipun jokaiselle jäsenelle, jonka luokan järjestäytymisaste on yli 80 prosenttia. Tieto luokan järjestäytymisasteesta toimitetaan omalle paikallisyhdistykselle. Seuraava järjestäytymisen mittauspäivä on 31. lokakuuta.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

X IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

Jimi Kuisma, puheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoJimi Kuisma, puheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

IOL:n ÄÄNI

Paikallisyhdistykset kutsuvat aktiiveja

Oli aurinkoinen syyspäivä vuonna 2021, kun aloitin insinööriopintoni. Jo ensimmäisinä opintoviikkoina tutustuin orientaatioiden vilskeen ohessa liiton paikallisyhdistystoimintaan. Kiinnostuin heti kuunnellessani toimijoiden tarinoita siitä, mitä kaikkea aktiivitoiminta voikin pitää sisällään. Kuten arvata saattaa olen edelleen vahvasti mukana tekemässä parempaa huomista jokaiselle insinööriopiskelijalle.

Insinööriopiskelijoiden paikallisyhdistykset tarjoavat loistavan väylän osallistua aktiivisesti oman opiskelijayhteisön toimintaan ja kehittämiseen.

Ympäri Suomen toimii 24 paikallisyhdistystä, jotka kuuluvat Insinööriopiskelijaliittoon. Yhdistyksillä on keskeinen rooli insinööriopiskelijoiden edunvalvonnassa, yhteishengen rakentamisessa ja tapahtumien järjestämisessä.

Paikallisyhdistysten toiminta tarjoaa erinomaisia verkostoitumismahdollisuuksia. Niissä voi tutustua muihin insinööriopiskelijoihin, ja osallistuminen avaa ovia myös yhteistyöhön eri oppilaitosten ja yritysten kanssa.

Yhdistyksissä toimiminen antaa ainutlaatuisia kokemuksia johtamisesta, tiimityöskentelystä ja tapahtumien järjestämisestä, joita ei saa suoraan luentosalista.

Syksyisin järjestetään paikallisyhdistyksien syyskokoukset, joissa valitaan hallitus seuraavalle vuodelle. Hallitustoiminta on parhaimmillaan todella monipuolista: yhdessä tekeminen luo vahvaa yhteishenkeä.

Hallituksessa toimiminen voi myös tarjota mahdollisuuden osallistua valtakunnallisiin koulutuksiin ja seminaareihin. Niissä on tarjolla uuden oppimista monipuolisista aiheista ja lisäksi mahdollisuus jakaa kokemuksia ympäri maan tulevien muiden toimijoiden kanssa.

Yhteisöön kuuluminen ja paikallisyhdistysten hallitukseen osallistuminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää itseään, rakentaa ammatillisia verkostoja ja jättää oma jälkensä insinööriopiskelijoiden yhteisöön.

Oletpa fuksi tai aloittanut opinnot jo aiemmin, paikallisyhdistystoiminnalla on varmasti jotain tarjottavaa.