Energia-alan työsuojelija
Oma kiinnostus työturvallisuuteen tuo ja vaatii rohkeutta.
Sähkötekniikan insinööri Juha Pehkonen on työskennellyt PKS Sähkönsiirrossa yli 12 vuotta. Viime keväästä lähtien hän on ollut ylempien toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutettuna.
Toimihenkilöiden puolella toiminut työsuojeluvaltuutettu on pitkän linjan konkari. Kummallakin on kausi katkolla vuoden lopussa.
Pehkosella on motiivina tarve vaikuttaa työhyvinvointiin ja työturvallisuuteen liittyviin asioihin. Yleis-suunnittelijana työskentelevän omista työtehtävistä lähes kaikki liittyvät jollain tavalla kehittämiseen.
– Haluan, että työpaikka ja -ympäristö ovat kaikille turvallisia. Miksi en siis yhdessä työnantajan kanssa veisi asioita eteenpäin, jotta jokainen työpäivä on turvallinen.
Pohjois-Karjalassa Pehkosen työpaikalla henkilöstöllä on pitkiä työuria, ja hän hankkii tietoa myös konkareilta.
Ajan tasalla laeista
Työsuojeluvaltuutetun pitää Pehkosen mielestä tuntea lainsäädäntöä työturvallisuus- ja terveydenhuoltoasioissa.
– Siten pystyy nähdä riskejä ja valvoa sekä puuttumaan epäkohtiin. Samalla voi seurata lainsäädännön muutoksia ja reagoida niihin.
Riskien tunnistamisen lisäksi niitä on vietävä eteenpäin työnantajalle, mikä edellyttää hyvää vuorovaikutusta työnantajan kanssa.
Pehkonen haluaa omalla esimerkillään myös kannustaa muita asiantuntijoita tuomaan mahdollisia epäkohtia työnantajalle esille.
– Myös itse voi vaikuttaa työpaikan turvallisuuteen eikä kaikkea tarvitse jättää työnantajan tai työsuojeluvaltuutetun hartioille.
Työsuojeluvaltuutettu peräänkuuluttaa yhteistyötä. Kun asiat vaativat puuttumista, jokaisen pitää tuoda rohkeasti asioita esiin.
Toimistopiste kuntoon
PKS Sähkönsiirrossa työskennellään konttorilla, mutta jalkaudutaan joskus maastoonkin. Varusteet ja työsuojelukysymykset ovat tilanteen mukaiset myös asiantuntijoilla.
Toimistoympäristössä pitää huomioida sen edellyttämät vaatimukset: esimerkiksi työpisteen pitää olla ergonominen näyttöpäätteineen.
– Normaalisti työ on päivätyötä, mutta meillä tehdään myös käytönvalvontaa. Käytönvalvonnassa työ on vaihtelevaa eli päivätyön lisäksi iltoja ja viikonloppuja, Pehkonen kertoo.
– Jos tulee jokin sähköverkon käyttöhäiriötilanne, työpäivät voivat pitkittyä ja vuoroja voi tulla perän jälkeen. On huolehdittava riittävästä levosta ja sen täyttymisestä.
Jälkikäteen pitää myös varmistaa, että asiat sujuivat kunnolla.
Tarvetta myös turvavaatetukselle
Osana työsuojelua on myös turvavaatetus.
– Vuosittain käydään maastossa muun muassa sähköverkon määräaikais- ja varmennustarkastuksilla, ja silloin tarvitaan turvavaatteita. Tiellä liikkumiseen tarvitaan ohjeita, sillä se ei ole meille jokapäiväistä, ja siihen saattaa kuulua riskejä, Pehkonen kuvailee.
Myös konttorilla on huolehdittava ympäristöstä. Kokous- ja työtiloissa pitää olla ergonomia kunnossa. Syys- kelien myötä liukastaminen on iso riski niin töihin tullessa tai jopa konttorin pihalla.
Käsittelyt kestävät aikansa
Pehkonen kiittelee työnantajaa, joka välittää työsuojelusta. Hän on tyytyväinen siihen, että mitään asioita ei ole jäänyt käsittelemättä. Jotkut asiat hoituvat helpommin kuntoon, toisten kanssa kestää kauemmin.
PKS Sähkönsiirrossa työskentelee sekä ylempiä toimihenkilöitä että toimihenkilöitä, yhteensä noin 25 henkilöitä.
– Keskustelemme samoista asioista: meillä on samat ongelmat, vaikeudet ja hyvät asiat, Pehkonen kertoo yhteistyöstä pitkään toimineen toimihenkilöiden työsuojeluvaltuutetun kanssa.
– Enimmäkseen keskustelemme konttorin sisällä tapahtuvista ongelmista, kuten pitkän uran tuomista istumisen ongelmista.
Sekä talon että kollegoiden tavoitteena on, että kaikki pysyvät työkuntoisina.
Hybridityö on mahdollista
Pehkosen mielestä etätyö tuo omat haasteensa työsuojeluun. Etätöitä voi tehdä tarvittaessa.
– Covid-aika oli rankkaa.
Ennen pandemiaa yrityksessä ei ollut käytännössä etätyöskentelyä, mutta sen jälkeen se on jokaisella vapaavalinnaista.
Tahto parempaan työelämään
Pehkonen pohtii hyvän työsuojeluvaltuutetun ominaisuuksia. Tietenkin hänen on oltava halukas toimimaan tehtävässä, tuntea hyvin lainsäädäntöä ja tunnistettava riskejä.
– Kuten elämässä on yleensäkin, jos jokin asia voisi olla paremmin, silloin on tuotava kehitysehdotuksia. Ei riitä, että minimi on kunnossa, Juha Pehkonen tarkentaa motiiviaan.
– Kuuntelen kaikkia, mutta en voi luvata, että kaikki epäkohdat on korjattavissa.
Pehkonen kannustaa kuitenkin kaikkia tuomaan epäkohtia esille, mikä on yksi askel siihen, että epä- kohtiin päästään puuttumaan.