Maiju Virtanen pitää myyjät ajan tasalla, millaisen teknologian tarjoaminen on mahdollista.
Maiju Virtanen pitää myyjät ajan tasalla, millaisen teknologian tarjoaminen on mahdollista.

Atomien

kasvattajat

Picosun kehittää kotimaisella teknologialla laitteita, joilla pinnoitetaan eri teollisuudenalojen komponentteja.

Kolikot kuluvat käytössä ja menettävät alkuperäisen kiiltonsa nopeasti. Kuitenkin vain muutamien molekyylien paksuinen kerros niiden pinnalla säilyttää kiillon pitkään. Tällaisia pinnoitteita tehdään ald-teknologialla eli atomikerroskasvatuksella, joka kotimaassa on laajenemassa tutkimuskäytöstä teolliseen mittakaavaan.

Ald-tuotantolaitteita valmistaa Picosun, jossa alan kasvun huomaa. Yhdysvaltalainen Applied Materials osti yhtiön kaksi vuotta sitten, ja Suomen-toimintoja hiotaan yhteen koko konsernin kanssa.

– Meillä on iso murros meneillään, tiivistää ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Maiju Virtanen.

Picosun on kasvanut harppauksittain. Nykyisin alkuperäinen teollisuuskiinteistö Kirkkonummen Masalassa on kokonaan yrityksen käytössä, ja viereinenkin on puoliksi vallattu.

– Olen työkavereiden kanssa vitsaillut, että Masalaan rakentuu Suomen Piilaakso.

Toimintoja keskitetään

Luottamustehtäviä on riittänyt sen jälkeen, kun Virtanen valittiin viime vuoden maaliskuussa toimeensa. Hän osallistui muutosneuvotteluihin, joissa keskitettiin Applied Materialsin kansainvälisen kaupan Euroopan-toiminnot Suomesta Saksaan.

– Kun yhtiö ostetaan, se aiheuttaa aina epävarmuutta. Kestää vielä varmaan vähintään pari vuotta ennen kuin on sellainen olo, että olemme täysin integroituja emoyhtiöön, Virtanen arvioi.

– Toisaalta nyt on iso koneisto takana, joten on myös luottoa siihen, että mahdollisuudet vain kasvavat.

Vaikka kotimaasta lopetettiin tehtäviä, yrityksen työntekijämäärä on kasvanut. Nyt palkollisia on noin 160, joista kaikki ovat ylempiä toimihenkilöitä. Tuotanto teetetään alihankkijoilla kotimaassa.

Picosunin puhdastiloissa kasataan ja testataan lähinnä prototyyppejä sekä ajetaan asiakkaiden koe-eriä.

Amerikkalaisomistus on muuttanut johtamista. Keskusjohdolta tuli käsky, että työntekijät palaavat täyspäiväisesti toimistolle.

– On tuntunut epämukavalta, että käsky tulee Amerikasta ja se pitää vain hyväksyä täällä Suomessa. Uskon, että eurooppalainen asiantuntijatyökulttuuri kukoistaisi paremmin joustavamman johdon alla.

Käyttökohteita riittää

Atomikerroskasvatuksen keksi suomalainen Tuomo Suntola vuonna 1974. Työtoveri Sven Lindfors perusti Suntolan ja kolmannen sijoittajan kanssa Picosunin vuonna 2003. Koska patentti oli jo vanhentunut, maailmalla toimi isoja kilpailijoita.

Picosunin kilpailuvaltti on menetelmä, jolla voidaan pinnoittaa kokonaisia eriä kerralla, mikä tekee tuotannosta nopeaa.

– Nopeus on suhteellista. Atomit asettuvat pinnalle hitaammin kuin kynsi kasvaa, Virtanen vertaa.

Käyttökohteita on useilla aloilla: elektroniikassa, terveysteknologiassa, lääketeollisuudessa, optiikassa ja hienomekaniikassa. Ald-reaktori muodostaa esimerkiksi piikiekon päälle nanometriäkin ohuemman eli alle millimetrin miljonasosan paksuisen kalvon, joka antaa komponentille halutun ominaisuuden, kuten eristää sähköä.

– Tekniikalla voi pinnoittaa esimerkiksi lääkepakkauksia niin, etteivät lääkkeen vaikuttavat aineet haihdu pakkauksesta tai mitään ei päädy pakkauksesta lääkeaineeseen.

Tuoteinsinööri tukee

Virtanen toimii tuoteinsinöörinä tuotehallinnassa. Hän varmistaa, että myyjillä ja tuotehallinnan työntekijöillä koko kansainvälisessä konsernissa on yhteneväinen käsitys tarjottavista ratkaisuista.

– Kivoimmat kysymykset myynnin suunnalta liittyvät siihen, kun pääsen kartoittamaan, sopivatko meidän laitteemme johonkin asiakastilaan. Mieluisimmat työtehtävät ovat toiminnan ja dokumentaation kehittämisen parissa.

Tuotehallinta on muuttunut yrityskaupan jälkeen. Aiemmin Picosun räätälöi asiakkaille ratkaisuja, joita ei vielä ollut. Nyt emoyhtiö pyrkii ohjaamaan tuotekehitystä niin, että konserni voi tarjota valmiiksi kokonaisia tehtaita.

Samaan aikaan Virtanen tekee Metropoliassa teollisen johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Työnantaja tukee oppimista ja tarjoaa koulutuksia työntekijöilleen. Toiveena on, että työntekijät etenisivät urallaan paitsi ylöspäin myös sivusuunnassa eli opettelisivat toistensa tehtäviä.

– Ei ole mitenkään mahdoton ajatus, että pääsisin vaikka prosessi- insinööriksi, Virtanen tuumii.

Suomen Piilaaksoksikin kutsuttu alue sijaitsee Kirkkonummen Masalassa.Suomen Piilaaksoksikin kutsuttu alue sijaitsee Kirkkonummen Masalassa.Epäorgaaniset atominohuet kalvot muun muassa toimivat eristävänä kerroksena piikiekoissa.Epäorgaaniset atominohuet kalvot muun muassa toimivat eristävänä kerroksena piikiekoissa.