PUHEENJOHTAJAN
PALSTA
Elämme poikkeuksellisia aikoja
Syksyn viimat koskevat jäsenistöä monella tavoin. Syksyn kolean sään lisäksi Orpon hallitus on tekemässä rajuja muutoksia työntekijöiden työelämään sekä sosiaaliturvaan. Tilanne näyttää muutenkin haastavalta. Monet yritykset ovat aloittaneet muutosneuvottelut ja lomautukset. Olen viime ajat miettinyt käytännössä koko ajan, mitä Insinööriliitto voisi tehdä tilanteen parantamiseksi.
Insinööriliiton toiminnan lähtökohta on pyrkiä rakentavasti löytämään ratkaisuja eri ongelmiin. Orpon hallitusohjelmaan niitä ei ole ollut helppoa löytää. Ensimmäinen iso syy on se, etten toistaiseksi tiedä, missä asioista voisi keskustella. Ei ole olemassa mitään työmarkkinapöytää, jossa asioita yritettäisiin hoitaa.
Olemmekin liitossa satsanneet yksittäisten poliitikkojen tapaamisiin. Sen lisäksi olemme aloittaneet kampanjoinnin, jotta päättäjät, kansalaiset ja jäsenemme ymmärtävät, mitä eri uudistukset tarkoittavat. Kuunneltuani poliitikkojen puheita olen jokseenkin varma, että heistä suurin osa ei ymmärrä, mitä päätöksiä ollaan tekemässä.
Katson, että tehtävämme on tässäkin asiassa auttaa. Toinen keskeinen asia on esittää vaihtoehtoja hallituksen toimille. Osana kampanjointia olemme pitäneet jäseninfoja, jotka ovat avoimia kaikille. Infoissa olen kertonut Orpon hallitusohjelman keskeisistä muutoksista ja niiden vaikutuksista tavallisen jäsenemme arkeen.
Toinen vaikeus on, ettei kenelläkään valtionvarainministeriön ulkopuolella ole varmaa tietoa, miten he laskevat eri työllisyys- ja säästövaikutuksia. Se hankaloittaa vaihtoehtojen tekemistä merkittävästi. Esitämme lähiaikoina omia ehdotuksiamme talouden ja työllisyyden parantamiseksi.
Toivon, että ne tarjoavat aidon vaihtoehdon hallitusohjelmakirjauksille.
Kaiken kaikkiaan minusta tuntuu, että Orpon hallitusohjelman monet kirjaukset eivät ole viemässä Suomea kohti pohjoismaista työmarkkinamallia. Perehdyttyäni asiaan olen huomannut, että sen suhteen hallituksen kirjaukset ja todellisuus eivät kohtaa.
Liitolla on oikeus ja velvollisuus perehtyä hallitusohjelmaan ja ottaa kantaa sen sisältämiin asioihin. Samalla on hyvä muistaa, että Orpon hallituksella on kansalta saatu mandaatti toteuttaa ohjelmaansa. Sitä kutsutaan demokratiaksi. Insinööriliitto ei koskaan vastusta maan hallitusta, ainoastaan yksittäisiä hallitusohjelmakirjauksia. Hallitusohjelmassa lienee satoja kirjauksia, joista liiton kyseenalaistamaksi on päätynyt noin viisitoista. Julkisen keskustelun perusteella syntyy käsitys, että kaikilla muilla ei ole sama tilanne.
Työ jäsenkunnan ja suomalaisen yhteiskunnan paremman huomisen puolesta jatkuu joka päivä. Toivottavasti seuraavilla palstoilla voin kirjoittaa positiivisemmista asioista.