Kampaviineriä
korville
Sadan jakson virstanpylvään ohittanut podcast kommentoi työmarkkina-asioita ja politiikkaa kevyellä asenteella.
Arkhimedeen sivupersoonat -podcastia on tuotettu yli sata jaksoa. Insinööri-lehden podcastin ensimmäinen jakso ilmestyi viisi vuotta sitten, ja uusia putkahtelee tuttuun tahtiin noin parin viikon välein.
Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa ja viestintäpäällikkö Jari Rauhamäki ovat puhuneet podcastissa matkan varrella ajankohtaisista työmarkkinaasioista, politiikasta, urheilusta ja vähän muustakin.
Podcast on tekijöidensä kuuloinen. He valitsevat itse vieraansa ja aiheensa: kaksikko on ruotinut muun muassa alkoholin käyttöä liittomaailmassa ja kampaviinereiden tarjontaa työehtosopimusneuvotteluissa.
– Kampaviinerit elävät tarinoissa, vaikka niitä ei ole näkynyt vuosikausiin. Mutta mahdollisuus on puhua kaikesta, myös näistä kevyemmistä aiheista, Oksa sanoo.
Ensimmäinen jakso käsitteli Juha Sipilän hallituksen aikaista irtisanomislain uudistusta, jonka ajatuksena oli helpottaa irtisanomista ja lisätä siten tuottavuutta. Kuulostaa tutulta.
– Peruste on samanlainen kuin nykyhallituksen pyrkimykset heikentää palkansaajien oikeuksia, Oksa vertaa.
Podcastin nimi tulee Arkhimedeeltä, joka oli ensimmäinen insinööri. Koska podcastin äänet eivät itse ole insinöörejä vaan vain tekevät työtä tekniikan alan ammattilaisten puolesta, he ovat omasta mielestään sivupersoonia insinöörien maailmassa.
Työnantaja kuuntelee
Kuulijoita on ollut lähetystä kohden vajaasta sadasta muutamiin satoihin.
– Tunnettuja kuuntelijoita tulee vastaan yllättävissä paikoissa, niin Etelärannassa kuin eduskunnan käytävillä, Oksa kertoo.
Joukossa on paljon liiton jäseniä ja luottamushenkilöitä, mutta korva tarkkana ollaan myös työnantajaliitoissa. Etelärannassa ei ole kuulemma aina pidetty lähetyksistä.
– Se koira älähtää, johon kalikka kapsahtaa, Rauhamäki kuittaa.
Ohjelmaa on kuunneltu palautteen perusteella auton ratissa, ruohoa ajettaessa ja lenkillä. Podcast on äänimedia, jota on helppo kuunnella missä tahansa ja joka on tekstiä tuttavallisempi ja epämuodollisempi.
– Asiat tulee sanottua niin kuin ajattelee, vaikka aina se ei viisasta olisikaan, Rauhamäki pohtii.
Ääneen podcastissa ovat päässeet myös lähetyksissä vierailleet poliitikot, työmarkkinajohtajat ja liiton omat asiantuntijat. Tyypillistä on, että äänityksiä on tehty matalalla kynnyksellä, ja studiovieras on joskus kaapattu kylmiltään liiton toimiston käytävältä.
Puhujat lyövät vetoa
Sivupersoonat vaikuttavat monessa jaksossa melko yksimielisiltä, kun kysymys on työmarkkina-asioista.
– Omat käsitykset hioutuvat ja muokkautuvat joka jaksossa, kun asioita puhutaan läpi ja toinen on ajatellut erilaista kulmaa kuin itse, Oksa sanoo.
Vastatusten puhekumppanit ovat kuitenkin pelipöydässä. Moni jakso on päättynyt vedonlyöntiin joko urheilutuloksista tai vaalimenestyksestä.
Vaikka tuloksia ei ole kirjattu ylös, tilanne taitaa olla melko selvä.
– En ole laskenut, mutta olen varma, että Jari on voitolla. Se on vain näissä parempi, Oksa uskoo.
– Jossain on pakko päteä. Vaikka ote on viime aikoina vähän lipsunut, taidan olla vähän niskan päällä, Rauhamäki komppaa.
Studion lisäksi jaksoja on äänitetty monessa paikassa, kuten hotellihuoneessa, porilaisessa puutarhassa ja kotona. Yksi menneessä jaksossa annettu lupaus koputtelee yhä mielessä.
– Olemme luvanneet tehdä jakson nuotiolla metsässä. Se on vielä tekemättä, Oksa myöntää.
Hallitus pukkaa aiheita
Tulevina kuukausina käsitellään todennäköisesti maan hallituksen työmarkkinatoimia. Kevättä kohden valmistaudutaan henkisesti seuraaviin työehtosopimusneuvotteluihin.
– Studioon kutsutaan jälleen työnantajapuolen edustajia ja eduskunnassakin saatetaan käydä, Rauhamäki suunnittelee.
Podcastia voi kuunnella iTunesista, Soundcloudista ja Spotifysta sekä Insinööri-verkkolehden kautta.