Suomi nousi takaisin kärkiviisikkoon eläkevertailussa
Suomen eläkejärjestelmä sijoittui viidenneksi kansainvälisessä Global Pension Index -vertailussa. Suomen sijoitus parani kaksi sijaa viime vuodesta, kun vertailun laskentatapaa muutettiin.
Suomalainen eläketurva valittiin jälleen kerran maailman luotettavimmaksi ja läpinäkyvimmäksi.
Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu.
Neljättätoista kertaa järjestetyssä vertailussa oli mukana 44 maata. Tänä vuonna uutena maana mukana oli Portugali, joka sijoittui 24:nneksi. Vertailun maat kattavat yhteensä yli neljän miljardin ihmisen eläketurvan.
Suomen kokonaispisteet paranivat viime vuodesta, ja sijoitus nousi kaksi sijaa viidenneksi.
Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin jo toistamiseen Islanti. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuivat Hollanti ja Tanska, jotka ovat menestyneet vertailussa vuosikausia.
muutokset marginaalisia
Kärkimaiden osalta muutokset olivat marginaalisia edelliseen vertailuun verrattuna. Suomi hyötyi kärkimaista eniten laskentatavan muutoksesta. Vertailun uudistettu pistelasku painottaa aiempaa enemmän vahvan ansiosidonnaisen eläketurvan maita.
– Pohjoismaat näyttävät vakiinnuttaneen paikkansa kärkikymmenikössä. Tanska ja Islanti ovat omassa luokassaan järjestelmän kestävyydessä, kertoo kehityspäällikkö Mika Vidlund Eläketurvakeskuksesta.
– Sen jälkeen melko tasaisina tulevat Suomi, Ruotsi ja Norja.
Suomen järjestelmä on läpinäkyvä
MCGPI-vertailussa eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.
Suomi sai jo yhdeksättä kertaa vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.
Kansalaisen näkökulmasta Suomen järjestelmä on yksinkertainen ja läpinäkyvä. Eläkekertymä seuraa mukana työpaikan vaihdoista huolimatta ja sen määrän voi tarkistaa milloin vain työeläkeotteelta.
Suomessakin kehittämiskohteita
Suomen kehityskohteiksi Global Pension Index listaa muun muassa minimieläketurvan parantamisen ja kotitalouksien säästämisasteen.
Työeläkemaksujen rahastointiasteen nostaminen ja ikääntyneiden työllisyysasteen parantaminen vaativat myös kehittämistä.
Vertailussa viiden parhaimman joukossa on myös Israel.