Pertti Tiitola tekee koe-eriä päivittäin.
Pertti Tiitola tekee koe-eriä päivittäin.

Sahanpurusta

syntyy terveystuotteita

Kuusesta voi jalostaa kosmetiikkaa, elintarvikkeita tai jopa lääketeollisuuden komponentteja.

Valion entisen tutki- muslaboratorion tiloissa Turussa toimii kasvuyhtiö Montinutran pilottilaitos. Lastauslaiturin edessä seisoo pressulla peitetty auton peräkärry täynnä kuusen purua.

Teknologiapäällikkö Pertti Tiitola nakkaa sahanpurua lapiolla laitoksessa olevan uuttoreaktorin luukusta sisään päivittäin. Vedenlämmitin paineistaa ja kuumentaa reaktorin veden, joka uuttaa purusta halutut aineet.

– Meidän laitteessamme on hienous: sillä saavutetaan heti haluttu lämpötila, eikä tarvitse odottaa.

Uute kulkee lämmönvaihtimen kautta konttiin. Laiha liuos rikastetaan haihdutus-, konsentrointi- ja kuivausvaiheilla. Syntyneet jauheet tai siirapit lähetetään asiakkaille tutkittavaksi tai siirretään laboratorioon omaa tutkimusta varten.

Laboratorion pesualtaassa lojuu kasa käytettyjä lusikoita. Tiitola maistaa ja haistelee tuotteet osana laadunvarmistusta. Toiset tuoksuvat vaniljaiselta mutta maistuvat kitkeriltä, toiset ovat täysin hajuttomia ja mauttomia.

– Ennen on syöty pettuleipää. Tässä on jotain samaa.

Aine sopii emulsioihin

Montinutran suurimmalla pääomasijoittajalla, Metsä Springillä, on tavoite löytää puulle nykyistä arvokkaampia käyttökohteita. Montinutralla on kuusipurusta peräisin jo kaksi tuotenimeä: kosmetiikkaan tai elintarvikkeisiin soveltuva Kuusikumi sekä alavirtsatie- ja eturauhasvaivoihin auttava Qusitol.

– Ennen kaupallista käyttöä pitää tuottaa riittävä määrä todistusaineistoa turvallisuudesta. Näissä prosesseissa menee 1–3 vuotta markkinasta ja viranomaisvaatimuksista riippuen, Tiitola kertoo.

Puu koostuu pääosin selluloosasta, hemiselluloosasta ja ligniinistä. Hemiselluloosa muodostuu erilaisista polysakkarideista eli sokereista, joita pilottilaitos erottelee.

Kaupallisesti tärkein hemisellu- loosan ainesosa on galaktoglukomannaani, joka sopii kemiallisesti hyvin vesi-rasvaemulsioihin, kalvon muodostukseen ja auringolta suojaamiseen.

Myös ligniini saadaan eroteltua separaattorilla omaksi jakeekseen, joka käsitellään kuivaksi tuotteeksi. Seuraavaksi sille etsitään kaupallisesti kiinnostavia sovelluksia.

Puru palaa sahalle

Sahalle tuodun kuusitukin painosta 11 prosenttia päätyy sahanpuruksi. Laitokset käyttävät purua nykyään energiantuotantoon, mutta materiaali on arvokkaampaa jalostettuna.

Montinutra saa purunsa Metsä Groupin sahalta ja palauttaa uutosta jäljelle jäävän purun takaisin sahalle. Purusta on uutettu painossa mitattuna noin 20 prosenttia, ja loput päätyvät energiantuotantoon.

Kasvuyhtiö käyttää uutossa kuusta, koska siinä on galaktoglukomannaania muita puulajeja tiheämmin. Ainetta ei eristetä uutossa puhtaana, vaan sitä sisältävä seos rikastetaan.

– Se on kaupallisesti järkevämpää.

Pilottilaitoksen tulokset ovat niin lupaavia, että Tiitola suunnittelee jo tuotantolaitosta. Pilottilaitos tuottaa valmista tuotetta noin tonnin vuodessa, mutta tuotantolaitoksen on tarkoitus tuottaa arvoaineita teollisessa mittakaavassa.

– Jo tähän mennessä olemme pystyneet osoittamaan, että saamme tuotettua pilotissa samat tulokset kuin laboratoriossa. Oikeastaan tulokset vain paranevat, koska isommassa mittakaavassa olot saadaan vakioitua.

Teoriat toteutuvat

Pilottilaitoksella työskentelee Tiitolan lisäksi vakituisesti prosessikemisti ja juuri rekrytoitu kehitysjohtaja. Espoossa työskentelee yhtiön toimitusjohtaja ja kaupallinen päällikkö. Montinutran omistajina on Metsä Springin lisäksi yli 40 enkelisijoittajaa.

Montinutran kokeilemat menetelmät on tunnettu teorian tasolla viitisenkymmentä vuotta, mutta vasta nyt niitä pyritään soveltamaan kaupallisesti.

– Tekisi mieli sanoa, että tämä on helppoa kuin heinän teko, mutta kyllä prosessin rakentaminen vaatii osaamista.

ura luonnonmateriaalin parissa

Tiitola on valmistunut prosessi-insinööriksi Tampereen teknillisestä opistosta vuonna 1992. Hän on koko työuransa ajan muun muassa Alkolla ja VTT:llä kehittänyt uusia tuotteita luonnonmateriaaleista. Yksi asia on hänen aiemmista työpaikoistaan kuitenkin puuttunut.

Hän on lähtenyt aina seuraavaan projektiin ennen valmista tuotetta.

– Sitten, kun saamme tuotantolaitoksen pystyyn vuonna 2024, näen varmaan valmiin tuotteenkin.

Laboratoriossa testataan eri tavalla prosessoituja tuotteita.Laboratoriossa testataan eri tavalla prosessoituja tuotteita.