Jani Ärväs kannustaa yrityksiä työllistämään työssärajoitteisia.
Jani Ärväs kannustaa yrityksiä työllistämään työssärajoitteisia.

Työkyvyttömyyseläkeläinen palasi

töihin kevytyrittäjänä

Osatyökykyiset saavat laskutuspalvelun avulla mahdollisuuden työllistyä ilman pelkoa eläkkeen menettämisestä.

Mäntsäläläinen ohjelmistoinsinööri Jani Ärväs pääsi työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2018. Perusteena 43-vuotiaalla miehellä olivat mielenterveydelliset syyt. Vastikään oli vielä diagnosoitu vaikea uniapnea, joka piti jatkuvasti väsyneenä. Eläke takasi hänelle niukan mutta varman toimeentulon.

Ärväs ei kuitenkaan halunnut jäädä toimettomaksi vaan etsi töitä. Hän solmi alihankintasopimuksen joulukuussa 2020 Trimble Forestry Europen kanssa. Vastuualueena on prosessiteollisuuden diagnostiikkatyökalun Wedgen ylläpito ja dataliityntöjen kehitys tukitiimin jäsenenä.

– Työnantaja tietää tilanteeni. Sopimukseni on määräaikainen, jotta voimme kokeilla, miten kuntoni kestää tässä hommassa.

Uniapnean vuoksi Ärväs nukkuu katkonaisesti. Vuorokauden aikana hän saa nukuttua riittävät 7–8 tuntia, kun työpäivän aikana saa tarvittaessa ottaa päivälevot. Tämä onnistuu etätyössä muttei olisi helppo järjestää toimistolla. Samassa tiimissä on työntekijöitä ympäri maailmaa, joten etätyö onnistuu luontevasti.

Osatyökykyiset pystyvät moneen

Suomessa on paljon työssärajoitteisia, kuten kehitysvammaisia, jotka haluaisivat tehdä töitä. Ärväs kannustaa työnantajia korjaamaan asenteitaan ja palkkaamaan myös heitä. Mäntsälän Facebook-ryhmissä ja tuttavien kautta hän on kuullut viestiä, että työmarkkinoille riittäisi erityisryhmistä paljon halukkaita.

Työnantajien nihkeyden suurimpana syynä Ärväs näkee mahdollisten sairauspoissaolojen kustannukset. Työnantaja voi välttää mahdolliset kustannukset tekemällä sopimuksen yrittäjän kanssa. Silloin riski sairastumisesta kaatuu työn suorittajan niskaan.

– Pitää vain pyytää riittävä kuukausiveloitus, jotta pystyy itse kantamaan riskin.

Yrittäjänä jokainen voi sopia työnantajan kanssa itselleen sopivan mittaisesta työviikosta tai työajan jakamisesta pitkin päivää.

Palkka tuli etuuden päälle

Ärväs aloitti Trimblen alihankkijana kevytyrittäjänä Ukko-laskutuspalvelun kautta. Työnantajalle Ärväs näyttäytyi yrityksenä, mutta Ukko hoiti työnantajan byrokratian. Se kuori laskusta arvonlisäveron ja viisi prosenttia laskutuspalvelun palkkiota. Lopusta summasta Ukko tilitti Ärväkselle palkan, josta oli vähennetty verokortin mukainen tulovero.

Alkuvaiheessa Ärväs sai työkyvyttömyyseläkettä suurin piirtein saman verran kuin palkkaa, koska Ärväs oli sopinut Trimblen kanssa aluksi pienen laskutuksen.

– Yrittäjänähän saa pyytää niin vähän kuin huvittaa. Tärkeintä oli saada jalkaa oven väliin ja vähän tekemistä.

Viime kesäkuussa Ärväs jätti työkyvyttömyyseläkkeen lepäämään, kun hän ryhtyi hommaan täyspäiväisesti ja alkoi laskuttaa enemmän. Nykyisellä laskutuksellaan hän tulee toimeen ilman työkyvyttömyyseläkettä.

Työkyvyttömyyseläkkeen saa jättää lepäämään enintään kahdeksi vuodeksi. Tulorajat koskevat yel-työtuloja eli yrittäjän eläkevakuutusyhtiöön ilmoittamia tuloja, mikä vaikuttaa tulevaan yrittäjän eläkkeeseen. Muuten omasta yrityksestä saa nostaa vapaasti palkkaa tai osinkoa.

Ärväksen sopimus on tehty 450 tunnista kolmen kuukauden aikana. Jos työntekijän vointi ei anna mahdollisuutta täysiin tunteihin, työnantajalle ei koidu vahinkoa.

– Suurin riski on, että työnantaja joutuu etsimään uuden työntekijän tai alihankkijan tilalle. Rahallisia paineita sopimuksesta ei tule.

Uni parantaa vointia

Ärväs valmistui vuonna 2002 ohjelmistotekniikan insinööriksi Helsingin ammattikorkeakoulusta Stadiasta. Hän on toiminut aiemmin eri yrityksissä ohjelmistokehityksessä ja viimeksi Teknowarella.

– Ehdin olla Teknowarella kolme kuukautta töissä, kun huomasin, ettei kaikki ollut kohdallaan. Sain sairaslomaa, ja työsopimus purettiin koeajalla. Todettiin keskivaikea uniapnea. Se rupesi selittämään, miksi olen ollut niin väsynyt.

Tähän mennessä lääkärit eivät ole tutkineet aiemmin havaittujen mielenterveysongelmien syitä. Ärväs pohtii, voiko syynä olla alituinen väsymys.

– Nyt, kun olen seurannut unen laatua ja liikkunut säännöllisesti, ei ole ollut ongelmia.

Ärväs on aktiivinen myös vapaa- ajallaan. Hän perusti nimeään kantavan osakeyhtiön syyskuussa 2020. Ärväs kehittää yritykselle liike- ideaa, jonka demo alkaa olla vähitellen valmis. Hän paljastaa toistaiseksi vain, että se liittyy qr- eli ruutukoodeihin.

Liikunta ja riittävä lepo ovat virkistäneet oloa.Liikunta ja riittävä lepo ovat virkistäneet oloa.