Luuppi

Minna Saarelainen sai ruokapöytänsä puun appivanhempien metsästä.
Minna Saarelainen sai ruokapöytänsä puun appivanhempien metsästä.

Nikkari loihtii puutöillä maalaisromantiikkaa

Tuulenkaatopuusta syntyi autotalliin rakennetussa verstaassa ainutlaatuinen lankkupöytä.

Piipahdetaan Kalajoella sijaitsevaan rintamamiestaloon. Keittiössä huomion vangitsee leveästä lankusta tehty ruokapöytä. Se on uusin huonekalu, jonka laatuinsinööri Minna Saarelainen on veistänyt verstaassaan.

– Kun kaupasta ei tahdo löytyä mieluisia kalusteita, niiden rakentaminen on mukava rentoutumiskeino, hän sanoo.

Lankut on tehty tuulen kaatamasta männystä, joka kasvoi appivanhempien kotitilan metsässä Nivalassa. Puu sahattiin lankuiksi muutama vuosi sitten, ja lankut odottivat liiterissä sopivaa käyttöä.

Pöytä syntyi kahden ja puolen viikon aikana, noin 24 tunnin työllä. Ensin lankut piti höylätä, sahata mittaan, höylätä uudelleen ja hioa. X-mallisten jalkojen puutavara hankittiin kaupasta.

– Haaveena oli, ettei pöydässä ole suoria jalkoja tai pirttijalkaa, ja X-jalka vaikutti kivalta. Lopuksi pinnat saivat käsittelyn puuvahalla.

– Oli jännä nähdä, miten puuvaha toi syyt näkyviin ja korosti tummempia alueita. Pinnasta tuli tasainen ja pöytä on vakaa.

Talo vaatii kunnostusta

Olohuoneessa melkein kaikki huonekalut ovat itse tehtyjä: tv-taso, kaappi ja hyllyt. Makuuhuoneessa yöpöydät ovat omaa tekoa. Materiaali saatiin 65 vuotta vanhoista heinäladon seinälaudoista Nivalasta.

– Ne on tehty kelottuneesta, harmaansävyisestä puusta. Ne ovat vanhoja, rouheita materiaaleja. Huonekaluissa on maalaisromanttista tyyliä. Kun on vanha rintamamiestalo, ei haluakaan modernia kalustusta.

Saarelainen odottaa seuraavaksi pääsevänsä tekemään ruokapöydän tuoleja. Niihin tulee pöytää vastaavat X-malliset jalat.

– Töissä laatuinsinöörinä seuraan, mitä muut tekevät. Nikkaroidessani pääsen näkemään oman kädenjälkeni.

Myös rintamamiestalossa itsessään riittää kunnostamista. Hiljattain on saatu valmiiksi kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen remontit, jotka Saarelainen suunnitteli mutta toteutti ammattilaisilla.

Muutto toi verstaan

Nelikymppinen insinööri on tehnyt puutöitä siitä asti, kun hän muutti vajaat kuusi vuotta sitten miehensä kanssa rintamamiestaloon. Puoliso on myös insinööri ja opetti vanhastaan osaamiaan puun työstämisen saloja autotalliin perustetussa verstaassa. Saarelainen on tehnyt kuitenkin suurimman työn.

– Isäntä seurasi vieressä, etten laita sormiani sirkkelin väliin.

Yhdessä asumisen aika on mennyt siivillä. Aina jokin projekti on meneillään.

– Jos emme ole tapetoimassa jotakin huonetta, olemme nikkaroimassa. Aina sitä odottaa, mitä seuraavaksi keksitään.