Jenny ja Jarno Petäkoski viihtyvät Leónin vanhassa- kaupungissa.
Jenny ja Jarno Petäkoski viihtyvät Leónin vanhassa- kaupungissa.

Maajohtajaksi Espanjan vuoristoon

Koneinsinööri perheineen myi kotinsa ja perusti yrityksen toimipisteen Pohjois-Espanjaan.

León on reilun sadantuhannen asukkaan kaupunki Pohjois-Espanjan ylängöllä. Vuoret ympäröivät kaupunkia, jota eivät ruuhkat piinaa mutta josta saa kaiken tarvittavan. Englantia eivät monet paikalliset puhu, joten maahanmuuttajan on pärjättävä espanjan kielellä.

Kone- ja tuotantotalouden insinöö- ri Jarno Petäkoski toimii Leónissa puhtaan teknologian yrityksen Saalastin Espanjan-maajohtajana. Muutto reilu vuosi sitten perheen kanssa oli helppo, koska poika pääsi kaupungin kansainväliseen kouluun ja insinöörivaimo Jenny sai samalta työnantajalta talouspuolen töitä.

– Saalasti on siis perheyritys täällä niin kuin se on Suomessa, Petäkoski naurahtaa.

Kahden hengen toimisto on vuokrattu paikallisen teräsrakennetoimittajan kyljestä. Järjestely on kätevä, sillä toimittaja on Saalastin yhteistyökumppani, joka auttaa asennuksissa ja huolloissa. Toimiston yhteydessä on paja, jossa Petäkoski on huoltanut yhtiön osia välillä omin käsin.

Puristin kuivattaa haketta

Saalasti valmistaa raskaita koneita puupohjaisten raaka-aineiden ja biomassojen hyödyntämiseen metsäteollisuudessa. Espanjassa asiakkaana on muun muassa metsäyhtiö Ence, joka on tilannut Saalastilta koneita polttoaineiden valmistukseen voimalaitoksia varten.

Yhtiön tunnetuin tuote on kuoripuristin, joka tiivistää ja kuivattaa kuorta. Uusin puristinmalli hakkeen kuivaamiseksi sai toisen palkinnon viime vuonna innovaatiokilpailussa Expo Biomasa -messuilla Espanjassa. Ensimmäiset koneet pyörivät jo Saksassa.

– Ennen kuin hake kuivataan termisesti, vesi puristetaan mekaanisesti pois. Se on halvin ja tehokkain tapa poistaa vettä, Petäkoski kertoo.

Tuotevalikoimaan kuuluu lisäksi murskaimia ja hakkureita, jotka valmistelevat puuraaka-ainetta pellettien valmistamiseksi tai suoraan voimalaitoksen polttoaineeksi. Espanjan-tytäryhtiön alueeseen kuuluvat myös Portugali ja Ranska, jonne Saalasti räätälöi erikoisen kantomurskaimen.

– Teimme siihen laitteiston, joka erottaa kannoista hiekkaa, ettei sitä joudu kattilaan.

Suomi tunnetaan maailmalla

Paikallisen toimipisteen ansiosta tuotteita voidaan myydä, asentaa ja huoltaa lähellä. Laitteet valmistetaan Espoon Juvanmalmilla.

– Suomelle annetaan täällä tunnustusta paperi-, sellu- ja energiateollisuudessa. Suomessa suunniteltu teknologia ja suomalainen yrityskumppani ovat täällä arvostettuja, Petäkoski kehuu.

Saalasti on kotimainen perheyritys, joka työllistää yhteensä 93 henkeä. Pääkonttori on Espoossa, ja sivutoimipisteet sijaitsevat Espanjan lisäksi Chilessä, Kanadassa ja Ruotsissa.

Koronakeväästä huolimatta Saalastilla menee melko hyvin. Uusia tilauksia on tullut, ja huoltoliiketoiminta on kasvanut. Business Finland myönsi kehitystoimintaan tukea. Poikkeustilanne kuitenkin siirsi Espanjan-toimistolle aiottuja rekrytointeja syksyyn.

Töissä otetaan rennosti

Petäkoski on tehnyt pitkään projektihommia ympäri maailmaa, myös Espanjassa. Hän on tottunut maan työkulttuurissa laveaan aikakäsitykseen, joka venyttää työpäiviä alkuiltaan saakka ja johtaa rennompaan työntekoon.

– Jos luvataan, että jokin on tiettynä hetkenä valmis, se ei välttämättä ole. Sitten joudun kyselemään ja selvittämään, koska se on oikeasti tehtynä, Petäkoski huokaa.

– Yritämme pitää suomalaista mentaliteettia täällä, eli olemme täsmällisiä asiakkaan suuntaan. Se on meidän maineemme kulmakivi täällä.

Petäkoski on toiminut kansainvälisissä projektitehtävissä Saalastilla vuodesta 2009 lähtien ennen ryhtymistään maajohtajaksi reilu vuosi sitten. Hän on suorittanut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon strategisesta johtamisesta teknologiakaupankäynnissä Tampereen ammattikorkeakoulussa vuonna 2015.

Kotona pääsee uimaan

Asettuminen uuteen maahan on ollut perheelle helppoa. Kun koti on myyty Suomesta eikä paluupäivää ole, kaikilla on riittänyt motivaatiota opetella kieltä ja ystävystyä paikallisten kanssa.

– Pojan koulussa on hyvä tapa, että lasten vanhemmat pitävät yhtä. Näemme heitä kaupungilla ja puistoissa, Petäkoski kiittää.

Perhe asuu 250 neliömetrin omakotitalossa Leónin keskustan ulkopuolella. Talossa on oma piha ja uima-allas.

Nyt tosin on haussa asunto keskustasta, josta olisi kaikilla perheenjäsenillä lyhyempi matka ystäviä ja koulukavereita tapaamaan.

Päivät saattavat olla kuumia, mutta öisin lämpötila putoaa ja talon saa viilennettyä miellyttäväksi nukkumiseen. Ympäristön vuorilla voi lasketella talvisin.

– Tämä on Espanjan kylmimpiä alueita eli sopii suomalaiselle. Pidän siitä, että säässä on vaihtelua vuoden- aikoina ja vuorokaudenaikoina.

Jarno Petäkoski tekee huoltotarkastusta asiakaskäynnillä.Jarno Petäkoski tekee huoltotarkastusta asiakaskäynnillä.