Antti Palosuo tekee töitä vaihtelevasti sekä tehtaalla että kotona.
Antti Palosuo tekee töitä vaihtelevasti sekä tehtaalla että kotona.

Etälounaat satavat pakkaajan laariin

Viime keväänä ravintoloissa ruokailun sijaan kotiinkuljetettavat ruokatilaukset kasvoivat, mikä lisäsi pakkauksien kysyntää valtavasti.

Etätyön yleistyminen keväällä näkyi Wipakilla Nastolassa. Kun ihmiset sulkeutuivat koteihinsa, ruokaa tilattiin ravintoloista ja ruokakaupoista koteihin, ja elintarvikepakkausten tarve kasvoi.

– Pakkausteollisuus on siitä turvallinen ala, että ihmiset syövät ja sairastavat aina. Ja jos tulee lama, kulutus siirtyy ulkoa kotiin, ja pakatun ruoan määrä kasvaa, tiivistää Wipakin SAP-järjestelmän prosessinomistaja Antti Palosuo.

Wipakilla kevät kasvatti tilausmääriä ja toi vanhoja asiakkaita takaisin. Elintarvikeyritykset valitsivat toimintavarman yrityksen, vaikka hinnat eivät olleet markkinoiden halvimmat.

– Eihän se ruoka ilmesty kaupan hyllylle, ellei ole suojaavaa muovia tuotteen ympärillä.

Toimitukset ovat jatkuneet kotimaan lisäksi ulkomaille. Nastolan tuotantolaitoksen tuotteista noin kaksi kolmasosaa menee vientiin.

Liiketoiminta on kärsinyt vain sterilointipakkausten valmistuksessa. Kun sairaalat eivät ole tehneet leikkauksia normaalia tahtia, pakkauksia on jäänyt varastoon. Syksyllä sterilointipakkausten valmistuksen työntekijöitä on lomautettu.

Laminointikone suitsee päästöjä

Wipak julkisti kesällä kymmenen miljoonan euron investoinnin tehtaan laajentamiseen. Laajennukseen hankitaan laminointi- ja painokone. Hankinta on osa toimia, joilla yritys pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Laminointikone on aiempia malleja ekologisempi ja vähäpäästöisempi, koska se ei liimaa elintarvikepakkauksien kalvoja toisiinsa liuottimien avulla. Kone käyttää entistä vähemmän energiaa, koska liuotinta ei tarvitse kuivattaa.

– Ennen liuotinvapaat koneet ovat olleet hitaita, mutta nykyään niiden nopeus kilpailee liuottimellisten kanssa, Palosuo kertoo.

Päästövähennyksiä tukee keväällä lanseerattu ekotuotesarja, jonka elintarvikepakkaukset sopivat entistä paremmin kierrätettäväksi eri maissa.

Sairastumiset vähenivät

Koronaviruspandemian vuoksi Wipakilla pelättiin, että sairauspoissaolot kasvavat. Kävi kuitenkin päinvastoin.

– Norovirusta ja pikkuflunssia on ollut paljon aiempaa vähemmän. Ihmiset ovat ottaneet annetut ohjeistukset vastaan tosissaan ja hyvillä mielin.

Kevät muutti työantajan suhtautumista etätyöhön. Ylemmät toimihenkilöt passitettiin kotiin tuotannonvarmistuksesta vastaavia henkilöitä lukuun ottamatta. Kaikki eivät muutoksesta pitäneet.

– On ihmisiä, jotka eivät halua tehdä etätyötä, mutta jotka nyt pakotettiin siihen. On hyvä, että tehtiin siitä kysely ja saadaan ymmärrystä siitä, mitä haasteita etätyön tekemisessä on, ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä toimiva Palosuo kertoo.

Osalla ei ole kunnollista työympäristöä kotona tai siellä voi olla häiriöitä. Myös työkavereiden puute voi haitata.

– Etätyössä työyhteisöön kuulumisen tunne ja työyhteisön rakentuminen pitää ajatella uudesta vinkkelistä.

Työajanseuranta uudistuu

Syksyllä Wipak uusii työajanseurantajärjestelmänsä. Digitaalinen järjestelmä tekee muun muassa mobiilileimaukset mahdollisiksi.

– Työajanseurantatyökalu tulee Suomen ja Saksan yksiköihin. Suomi on yksi monimutkaisimmista maista, joissa työajanseurantaa toteutetaan. Täällä on lukuisia sääntöjä, joita it-järjestelmän pitää pystyä noudattamaan. Seuraamme mielenkiinnolla, saammeko sen syksyllä käyttöön.

Työaikapankista käydään tällä hetkellä keskusteluja, mutta ainakaan alkuvaiheessa sitä ei oteta käyttöön.

– Sekä minun että työnantajan näkemys on, että työaikapankki toimii paremmin projektivetoiseen työhön. Tehtaalla tehdään tasaisempaa työtä, Palosuo sanoo.

Wipak valmistaa ekologisesti kestäviä elintarvike- ja lääketeollisuuden pakkauksia. Työntekijöitä on 1 800 noin kymmenessä maassa. Lahdessa heistä toimii 450 työntekijää, joista ylempiä toimihenkilöitä on 70. Wipak kuuluu perheomisteiseen suomalaiseen Wihuri-konserniin.

Kuluvan vuoden hyvistä kehitysnäkymistä huolimatta ylempiä toimihenkilöitä palkataan maltillisesti. Korvaavia rekrytointeja esimerkiksi eläköityvien paikalle tehdään normaalisti.

Nörtti kiittää kahvitaukoja

Antti Palosuo valmistui vuonna 2007 Lah- den ammattikorkeakoulusta muovitekniikan insinööriksi. Hän on ehtinyt työskennellä Wipakilla 14 vuotta. Hän aloitti tuotekehitysinsinöörinä ja toimii nykyään SAP-järjestelmän prosessinomistajana.

– Se on käyttöönottoa, koulutusta, kehitystä ja Excel-nörttityötä, hän tiivistää.

Palosuo pitää omalla kohdallaan ideaalina, että töitä pystyy tekemään vaihtelevasti sekä tehtaalla että kotona. Luottamushenkilön perheessä on oma erillinen työhuone. Toinen etätyöpiste sijaitsee lastenhuoneen nurkassa, mutta sekin on hiljainen, kun lapsi käy koulussa.

– Ennen koronaa tuli matkustettua aika paljon ja vietettyä aikaa ulkomaan yksiköissä. Keväällä tuli ohje esimieheltä, että nyt järkätään virtuaalikahveja. Se on ollut minulle tosi tärkeää, että on saanut jutella saman tiimin jäsenten kanssa.

Koronapandemia ei ole estänyt Palosuon perhettä nauttimasta kesästä. Takana on kierros Lapissa asuntoautolla ja partioleiri. Koko perhe harrastaa partiota.

– Retkillä noudatetaan turvavälejä, mutta muuten sitä pystyy harrastamaan aika normaalisti, Palosuo sanoo.

Kotityöpisteellä pystyy keskittymään turvallisesti töihin.Kotityöpisteellä pystyy keskittymään turvallisesti töihin.
Lahdessa Wipakilla työskentelee 70 ylempää toimihenkilöä.Lahdessa Wipakilla työskentelee 70 ylempää toimihenkilöä.