Kummitus johdattaa tekniikan historiaan

TEKSTI ja KUVAT: Janne Luotola

Jo 50 vuotta täyttävä Tekniikan museo kehittää toimintaansa kävijöiden ehdoilla.

Kuninkaankartanonsaarella Vantaanjoen suulla Helsingissä sijaitseva Tekniikan museo juhlii tänä vuonna 50 vuoden ikäänsä. Museo on rakennettu vanhan vedenpuhdistuslaitoksen tiloihin, ja vierellä seisoo muun muassa historiallinen vesivoimalaitos.

Seuraava näyttely Kummituksen keksintökoje avautuu 8. marraskuuta. Näyttely elävöittää lasten teknologiakasvatusta koulujen ulkopuolella.

– Lapsia kannustetaan näyttelyssä löytämään oma sisäinen keksijänsä. He ratkaisevat itse kummituksen keksintökojeen ongelman, paljastaa museon johtaja Marjo Mikkola.

Elämyksellisyyttä museon näyttelyihin tuovat monet toiminnalliset kohteet. Lisätyn todellisuuden avulla jotkin näyttelyesineet heräävät tablettien näytöillä käyntiin. Esko-tietokoneeseen kävijä voi tutustua näyttelyn lisäksi valituissa tapahtumissa virtuaalilasien avulla.

– Viime viikolla tapasin ihmisen, joka oli käynyt Deutsches Museumissa. Se oli hänestä tähän verrattuna tylsä paikka, vaikka se eräänlainen tekniikan museoiden äiti onkin, Mikkola kehuu.

Mokat nousevat jalustalle

Etäunelmia-näyttelyyn kuuluu tekniikkaa mullistaneita laitteita, kuten keksijä Eric Tigerstedtin unelma sähköisestä silmästä, eräänlaisesta television edeltäjästä. Aikalaiset eivät osanneet arvostaa keksintöä, eikä se tuonut kehittäjälleen mainetta tai mammonaa.

Seassa esitellään teknisiä kokeiluja, jotka menivät mönkään. Epäonnistumisista kertyi kuitenkin kokemusta, joka vei kehitystä lopulta eteenpäin.

– Ensimmäinen Suomessa rakennettu tietokone Esko ei voinut ylpeillä nopeudellaan ja suorituskyvyllään. Sitä rakentamassa olleet kaverit siirtyivät myöhemmin suomalaisiin yrityksiin, joista syntyivät koko Suomen tietoteknistymisen linjat aina Nokian matkapuhelimiin asti.

Sähköauto houkuttelee sisään

Kokoelmiin kuuluu 55 000 esinettä, joista esillä on noin tuhat. Suosituimpia esineitä ovat Eskon lisäksi Postille kehitetty sähköauto ja litistetty auton romu.

– Auto on vain puristettu kaikkine osineen pieneksi palaksi, mitä ei tehdä enää nykypäivänä. Ihmiset ryhtyvät sen äärellä filosofoimaan kierrättämisestä ja materiaalien uusiokäytöstä.

Esille on nostettu myös pari vuotta sitten Kotkamillsin kartongista kehittämä vedenkestävä muovittamaton pahvimuki. Kotkan tehtaalta toimitettiin Tekniikan maa -näyttelyyn nopeutettu video siitä, kuinka vanha paperin tuotantolinja modernisoitiin kartongin valmistukseen.

– Kun näin sen ensimmäisen kerran, tuli kyyneleet silmiin. Se oli niin hieno, Mikkola liikuttuu.

Kävijät osallistuvat toimintaan

Museon suosio on kasvanut viime vuosina. Kymmenen vuotta sitten kävijöitä oli 18 000 vuodessa, tänä vuonna kävijämäärä kasvaa 43 000:een. Kasvua ovat vauhdittaneet muun muassa uudet näyttelyt.

– Paras mainos meille on se, kun vieraat kertovat käynnistä kavereilleen, Mikkola kertoo.

Mikkola on toiminut museonjohtajana viimeiset 12 vuotta. Hän kertoo ottaneensa kävijät ja yhteistyökumppanit suunnittelun lähtökohdaksi ja mukaan toimintaan.

– Kävijälukujen perusteella uskallan sanoa, että jotain olemme tehneet oikein.

Tekniikan museon säätiö syntyi 50 vuotta sitten Insinööriliiton, Tekniikan akateemiset TEKin ja teollisuusjärjestöjen aloitteesta. Järjestöt tukevat yhä Tekniikan museon toimintaa.

Tulevaa näyttelytoimintaa museo kehittää Mesenaatti-varainkeruukampanjalla, johon voi osallistua netin kautta vastikkeellisilla lahjoituksilla.

Vanhankaupunginkoskella seisoo voimala.Vanhankaupunginkoskella seisoo voimala.Kaivosteollisuus kehitti junan maan alle.Kaivosteollisuus kehitti junan maan alle.
Posti kehitti sähköauton  1990-luvulla.Posti kehitti sähköauton 1990-luvulla.
Numerotiedustelu  on vanha palvelu.Numerotiedustelu on vanha palvelu.
Esko  oli Suomen ensimmäinen tietokone.Esko oli Suomen ensimmäinen tietokone.
TKK:lla kehitettiin robotti astronautin apuriksi.TKK:lla kehitettiin robotti astronautin apuriksi.
Erik Tigerstedt keksi sähköisen silmän.Erik Tigerstedt keksi sähköisen silmän.
Marjo Mikkola viihtyy 1960-luvun olohuoneessa.Marjo Mikkola viihtyy 1960-luvun olohuoneessa.