Tapani Suokas vaikuttaa neuvotteluihin usealla tasolla.
Tapani Suokas vaikuttaa neuvotteluihin usealla tasolla.

Kiky kiukuttaa kahvipöydissä

TEKSTI ja KUVA: Kirsi Tamminen

Hyvä sopimus hyödyttää sekä työntekijöitä että työnantajaa.

Neuvottelujärjestö YTN:n ict-alalla työehtosopimusneuvottelut alkoivat lokakuun alkupuolella, ja neuvottelukumppani on Palvelualojen työnantajat Palta.

Ohjelmisto- ja verkkopalveluita tarjoava Cinia toimii alalla. Hankintapäällikkö Tapani Suokas on yrityksessä ylempien toimihenkilöiden luottamusmies.

Ennen neuvottelujen alkua hän oli mukana ict-alan taustaryhmässä listaamassa tavoitteita alan tes-neuvotteluihin: prosenttikorotus kaikille, vapaa-ajalla työmatkustamisesta korvaukset sekä työajanpidennykset pois ilman mitään korvauksia

– Kiky-tunnit on otettava pois ilman mitään korvauksia. Ne ovat korvauksitta sinne tulleet, joten korvauksitta ne pitää poistaa.

Lisäksi hän toivoo uuteen työehtosopimukseen kirjauksen siitä, että henkilöstöön kuuluvalla tehdään kirjallinen vastuualueenkuvaus liitteeksi työsopimukseen jo silloin, kun hän aloittaa uudessa työssään.

– Insinöörit ammattikuntana ovat keskitulon väkeä. Olemme kärsineet siitä, että juurikaan ei puhuta keskituloisista tai heidän ostovoimastaan.

Suokkaan mielestä ammattikunnan tulotaso ei suhteellisesti ole noussut viime vuosina.

Valtakunnan tasolta työpaikoille

Kun valtakunnan tasolla on saatu neuvottelutulos, sitä käsitellään YTN:n ict-alan taustaryhmässä ja Insinööriliiton TES-valtuuskunnassa. Suokas on kummassakin mukana.

– Taustaryhmässä kaikki ovat ict-alalla ja ytn-läisiä, mikä tuottaa yhteenkuuluvuutta. TES-valtuuskunnassa porukka hajoaa, sillä ihmiset tulevat hyvin eri aloilta ja taustoista, Suokas määrittelee kokoonpanojen eroja.

Näiden käsittelyjen ja vastaavien muissa liitoissa tehtävien jälkeen YTN:n hallitus hyväksyy tai hylkää neuvotteluratkaisun. Tämän jälkeen YTN viestii työehtosopimuksen keskeisimmistä muutoksista.

– Palkankorotuksista on yleensä hyvin ilmoitettu julkisuudessakin, mutta tekstikysymyksistä tarvitsen tietoa, Suokas kertoo.

Seuraavassa yhteistoimintaryhmässä työnantajan kanssa käydään uutta työehtosopimusta läpi. Suokkaan mukaan työnantaja ottaa yleensä heikennykset nopeasti käyttöön.

Luottamusmiesten ja työnantajan edustajien välisten keskustelujen jälkeen luottamusmies tiedottaa edustettavilleen, mitkä vaikutukset tes-muutoksilla on omalla työpaikalla.

Sopimus on kahden kauppa

Luottamusmiehen mukaan työpaikalla tarvitaan molemmin puolin luottamusta yt-ryhmässä olevien henkilöiden välillä. Se ei kuitenkaan yksin riitä.

– Myös oman edustettavan porukan pitää noudattaa työnantajan kanssa sovittuja käytäntöjä, näin vahvistetaan neuvottelukumppanien välistä luottamusta – ja parannetaan sopimisen kulttuuria.

Luottamusmies joutuu välillä kahden tulen väliin, kun edustettavien mielestä on annettu liikaa periksi. Kuitenkin on hyvä muistaa, kuten eräs kokeneempi kollega muistutti: Sopiminen on kaupankäyntiä, jossa ostetaan ja myydään etuja.

– Joskus harmittaa, kun edustettavat otaksuvat, että sopimisessa voidaan saada ainoastaan hyvää, Suokas kiteyttää.