Varaudu

sähkökatkoihin

Kansalaisen pitää pärjätä kolme vuorokautta ilman itsestäänselvyyksiä.

TEKSTI ja KUVA: Janne Luotola

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan osoitti kevättalvella, kuinka tärkeää on varautua mahdolliseen sähköpulaan. Suomi on talvisin käyttänyt tehoreservinä venäläistä energiaa, eikä sen saamiseen voi ensi talvena luottaa.

Jos sähköt katkeavat poikkeustilanteessa pitkäksi aikaa, normaalit mukavuudet lakkaavat toimimasta ja esimerkiksi rahaliikenne keskeytyy. Vessa ei vedä, eikä kauppa välttämättä pysty myymään ruokaa.

Tämän vuoksi jokaisen kotitalouden on pärjättävä omillaan vähintään kolme vuorokautta.

Kaikkeen voi varautua. Toimintaterapeutti Hanna Pohjantuli ja insinööri Tuomo Pohjantuli kouluttivat kiinnostuneita Insinööriliiton asiantuntijaverkoston Teams-tilaisuudessa elokuussa.

– Jos harrastat retkeilyä tai karavaanailua, asiat ovat jo varmaan hyvin hallussa, Tuomo evästi.

Kerää kotivaraa

Pohjantulet keräsivät videokuvassa pöydälle runsaan varustepaketin poikkeusoloja varten. Lasti oli hankittu muutamalla kymmenellä eurolla eri kaupoista, vaikka tavaraa oli paljon.

Jokaisessa talossa pitää olla muun muassa varastoitua vettä, elintarvikkeita, lääkkeitä, hygieniavälineitä, varasähköä, valaisimia, viestintävälineitä ja käteistä rahaa.

– Suklaata kannattaa olla aikuisten kätkössä kaapin perällä. Se auttaa, kun hermot alkavat olla kireällä, Hanna vinkkasi.

Kunta toimittaa vettä

Yli kolme vuorokautta kestävässä poikkeustilanteessa kunta tai kaupunki vastaa asukkaiden tarpeisiin. Silloin alkavat esimerkiksi säiliöautot toimittaa vettä, mutta asukkailla on oltava omat astiat.

Sähkökatko katkaisee veden tulon, eikä tarpeita voi tehdä pönttöön. Silloin kannattaa askarrella tilapäisratkaisu esimerkiksi ämpäristä, muovipussista ja ilmastointiteipistä.

– Suomalaiset ovat ämpäreitä rakastavaa kansaa, mutta niihin pitää hankkia myös kannet, Tuomo kertoi.

Lämpö häviää useasta talosta noin vuorokaudessa. Hätätapauksessa olohuoneeseen voi pystyttää teltan ja maata makuupusseissa lähekkäin. Myrskylyhty tai retkikeitin lämmittävät hieman, mutta häkää on varottava. Mitä pienempään tilaan ihmiset pakkautuvat, sitä enemmän kehon lämpöä kerääntyy.

– Onnellisia ovat ne, joilla on talossa tulisija, Tuomo sanoi.

Yleisöstä ihmeteltiin, ettei Suomessa vaadita pientaloissa takkaa.

Arkenakin sattuu

Poikkeustilanteessa kannattaa kuunnella uutisia paristokäyttöisellä radiolla ja teksti-tv-sovelluksella älypuhelimella. Varavirtalähde kannattaa omistaa.

Läheisiin ja työpaikkaan voi pitää yhteyttä puhelimella, josta katkaistaan ylimääräiset langattomat toiminnot. Yhteydenpito kannattaa hoitaa puhelujen sijaan perinteisillä tekstiviesteillä. Osa tukiasemista pimenee kokonaan, osassa on muutaman tunnin akusto ja vain harvassa on jatkuva varavirta.

Pohjantulet ovat pitäneet vastaavia esityksiä maanpuolustuskursseilla. Heillä on opetuksistaan omakohtaista kokemusta Afrikan haja-asutusseuduilta, eräretkiltä ja jopa arkielämästä kotimaassa.

– Työskentelen kuntoutussairaalassa Lahdessa. Kerran vedentulo loppui yllättäen, kun lähellä tehtiin huoltotöitä. Jouduimme pärjäämään tunnin ilman vettä, Hanna kertoi.

Katarina Murto, puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJKatarina Murto, puheenjohtaja, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ

Tarvitsemme lisää tekniikan opettajia

Ilman koulutusta ja osaamista emme pärjää. Tekniikan ja lii- kenteen alalle hakeutuvien pitää saada korkeatasoista ja ajanmukaista koulutusta.

Tekniikan ja liikenteen korkeakoulutuksessa on painotettu osaamista, jota tarvitaan teknisessä suunnittelussa ja asiantuntijuudessa. Työelämän ja yhteiskunnan kehityksen myötä insinöörien työtehtävät ovat monimuotoistuneet. Nykyisin monet insinöörit vastaavat teknisistä projekteista tai prosesseista, jolloin iso osa työstä on vuorovaikutteista koordinointia, johtamista ja asiakaspalvelua.

Työssä painottuvat luonnontieteiden ja matematiikan rinnalla sosiaalinen ja taloudellinen osaaminen. Sosiaalista osaamista kehittävät aineet eivät välttämättä tue tai liity riittävästi ammatinvalintaan teknisille aloille. Koulutuksellisesti onkin haaste toteuttaa samanaikaisesti sekä vahva tekninen osaaminen että hyvät sosiaaliset taidot.

Laadukkaiden koulutusten tarjoaminen edellyttää, että oppilaitoksiin saadaan alansa parhaita asiantuntijoita, jotka jakavat osaamistaan ja saavat opiskelijoissa aikaan ammatillisen kasvun. Vahva osaaminen tekniikan alalta yhdistettynä pedagogiseen osaamiseen on osaamista, jota tarvitaan oppilaitoksissa. Monet tekniikan alan opettajista ovat eläköitymässä, mikä yhdistettynä osaamistarpeiden kasvuun lisää merkittävästi tarvetta uusien opettajien kouluttamiselle.

Opettajana toimiminen tarjoaa työuraa tehneelle uuden kehityssuunnan sekä mahdollisuuksia vaikuttaa alan tulevaisuuteen. Opettaja rakentaa myös yhteistyötä yritysten ja opiskelijoiden välille työskennellessään opetus- ja tki-tehtävissä.

Ammattikorkeakoulutus on hyvä reitti opetusalalle. Ammatillisen koulutuksen sektorilla opettajan tehtävään vaaditaan alan korkeakoulututkinto ja työkokemusta sekä pedagogista pätevyyttä. Nykyisin pätevöitymisen opettajaksi voi suorittaa joustavasti työn ohessa. Ammatilliset opettajakoulutukset ovat panostaneet opettajuuden ja oman alan työn yhdistäviin opiskelumahdollisuuksiin.

Opettajat jakavat tuleville ammattilaisille tietoja ja taitoja, jotka luovat Suomelle tulevaisuutta, ja näin omaa tietoa ja työkokemusta siirtyy eteenpäin jalostettavaksi.

Kuva: Leena Koskela