Johannes Touronen kertoo, että Manuthera-pöytä on Lojerin hittituotteita.
Johannes Touronen kertoo, että Manuthera-pöytä on Lojerin hittituotteita.

Sastamalasta maailmalle

Sastamalalaisyritykset Lojer ja Vexve ovat menestyneet kansainvälisesti. Johannes Tourosen ja Arttu Unkilan mielestä selityksenä on määrätietoinen työ ja suomalainen insinööriosaaminen.

Sastamalalainen Lojer Oy valmistaa sairaalasänkyjä sekä erilaisia hoito-, tutkimus- ja leikkauspöytiä. Yhtiön tuotteisiin kuuluu esimerkiksi kiropraktikkojen suosima Manuthera 242 -mobilisaatio- ja manipulaatiopöytä.

Tuotantoinsinööri Johannes Touronen esittelee monista eri elementeistä muotoiltua laitetta, jossa on kaksi synkronoitua moottoria ja täyslaakeroitu runko. Se kääntyy niin helposti niin moniin eri asentoihin, että vähän kankeampi kaveri tulee melkeinpä kateelliseksi.

– Jokainen suomalainen pääsee tutustumaan jossakin elämänsä vaiheessa johonkin tuotteeseemme. Ensikosketus voi tapahtua jo vaikkapa synnytyssängyssä.

Lojer on alallaan markkinajohtaja Pohjoismaissa ja merkittävä toimija myös maailmalla. Historiansa aikana yritys on toimittanut tuotteitaan yli 115 maahan. Vuonna 2020 se sai tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon.

Lojerin liikevaihto oli viime vuonna lähes 40 miljoonaa, ja se työllisti 208 henkilöä. Yritys on kasvanut viime vuosina myös yritysostojen myötä.

Yritys taipuu moneen

Yritys on taipunut – Manutheran 242:n tavoin – todella moneen.

Lojerin juuret juontavat vuoteen, jolloin 1919 peltiseppä Niilo Ranni perusti Vammalan Konepajan. Se valmisti tarvikkeita maatalouteen, sittemmin myös esimerkiksi yleisurheilijoiden työntökuulia ja sota-aikana yhdessä paikkakunnalle siirretyn asevarikon kanssa ammuksia rintamalle. Vammalan konepajan NIRA -pihakaivonpumput ovat olleet ahkerassa käytössä sekä Suomessa että kehitysavun siivittämänä monissa Afrikan maissa.

– Siirtymä terveydenhuollon laitteisiin tapahtui 1980-luvulla. Osansa asiassa saattoi olla myös toimitusjohtajan fysioterapeuttivaimolla, Touronen huomauttaa.

Hän pohtii, että yritys on tehnyt aina sitä, mitä on tarvittu.

– Suomalainen insinööritaito on antanut hyvän mahdollisuuden kehittää toimintaa.

Logistiikan työnjohtaja Touronen on ollut Lojerilla kymmenen vuotta. Hän on ehtinyt toimia eri tehtävissä myös tuotannossa ja olla kehittämässä esimerkiksi yrityksen verkkokauppaa.

– Juuri tuo, että mennään koko ajan eteenpäin, on hienoa myös omassa työssäni.

Huippulaatua tehokkaasti

Muutaman kilometrin päässä sijaitsee toinen yritys, Vexve Oy, jolle presidentti myönsi kansainvälistymispalkinnon vuonna 2014. Se on maailman johtavia kaukolämmön ja kaukokylmän venttiiliratkaisujen valmistajia.

Tunnusluvut ovat samaa luokkaa Lojerin kanssa: viime vuoden liikevaihto oli 54 miljoonaa ja vexveläisten määrä noin 180.

Insinööri Arttu Unkila työskentelee Vexvellä laadun ja tuotannonkehityksen päällikkönä sekä työsuojelupäällikkönä. Häneltä on jo pakko kysyä, että mistähän sastamalalais- yritysten menestys oikein kumpuaa.

– Voin tietenkin puhua vain Vexven puolesta. Me olemme panostaneet korkeaan laatuun ja siihen, että sitä syntyy mahdollisimman tehokkaasti. Olemme esimerkiksi ottaneet käyttöön paljon robotiikkaa hitsauksessa ja koneistuksessa.

Hän alkaa kuitenkin pohtia, että ehkäpä Sastamalassa on tavallista enemmän myös yrittäjähenkeä sekä valmiutta riskinottoon.

– Ihmiset ovat täällä luonteeltaan rauhallisia ja vaatimattomia. Mutta, oikeassa paikassa, meidänkin pitää tietenkin avata suumme ja kertoa osaamisestamme.

Pirkanmaalla Satakunnan rajalla sijaitsevassa Sastamalassa asuu reilut 24 000 asukasta. Kaupunki syntyi vuoden 2009 alussa, kun Vammala, Mouhijärvi ja Äetsä yhdistyivät. Myöhemmin kelkkaan hyppäsi myös Kiikoinen.

Järeitä venttiilejä ja high techiä

Vexven Sastamalan tehtaalla tehdään järeitä, halkaisijaltaan jopa 800 millin pallo- ja 1 600 millin läppäventtiileitä; pienemmät venttiilit valmistuvat yrityksen Laitilan toimipisteessä.

– Tehtaan toisesta päästä tulee sisään teräsputkea ja toisesta tulee ulos valmiita venttiilejä, Unkila kertoo.

Venttiileissäkin on omat high tech -tuotteensa:

– Olemme kehittäneet esimerkiksi älykkään ratkaisun, jolla putkistoissa voidaan tehdä reaaliajassa paine-, lämpötila- ja virtausmittauksia. Tiedot tulevat suoraan puhelimeen tai läppäriin. Toistaiseksi älyventtiilien volyymi on vielä pieni, mutta niissä on kyllä paljon potentiaalia.

Unkila arvioi, että energia-alan käynnissä oleva suuri murros ei vaikuta Vexven toimintaan ainakaan suoraan.

– Putkistoissa tarvitaan aina venttiilejä, riippumatta siitä, miten niissä virtaava neste on lämmitetty tai jäähdytetty.

Vexven Arttu Unkilan mielestä Sastamalassa on yrittäjähenkeä ja halua riskinottoon.Vexven Arttu Unkilan mielestä Sastamalassa on yrittäjähenkeä ja halua riskinottoon.
Johannes Tourosen mukaan suomalainen insinööritaito on auttanut Lojeria taipumaan moneen.Johannes Tourosen mukaan suomalainen insinööritaito on auttanut Lojeria taipumaan moneen.