opiskelijat

Työelämätietoa toivotaan lisää etenkin oppilaitoksiin.
Työelämätietoa toivotaan lisää etenkin oppilaitoksiin.

Työelämätiedolle tarvetta opiskeluaikana

Nuorten tietämys on usein niukkaa etenkin työehtosopimusjärjestelmän osalta.

Opintojen alkuvaiheessa valmistumisen jälkeinen työelämä saattaa tuntua kaukaiselta. Jo opintoaikana kannattaa perehtyä työelämän pelisääntöihin.

Insinööriopiskelijaliitto IOL:n hallituksen jäsen Kari Kujansuu näkee tärkeänä jo opiskeluaikana hankkia tietoa työmarkkinoista sekä työnhausta.

– Jos työmarkkinaosaaminen on heikkoa, myös omaa osaamista vastaavaa työtä on vaikeampi löytää, Kujansuu sanoo.

Hänen mielestään sama heijastuu myös palkkaukseen, sillä jokaisen pitää osata arvioida omaa pätevyyttä vastaava palkka ja neuvotella se tarvittaessa oikealle tasolle. Jokaisen valmistuneen opiskelijan on hyvä tietää oma palkkaraaminsa.

Kujansuu näkee, että opiskelijoiden on syytä perehtyä työnhakuprosessiin ja massasta erottumiseen. Lisäksi on tärkeää hallita kilpailukykyisen ansioluettelon eli CV:n laatiminen.

Työehtosopimukset tärkeitä työmarkkinoilla

Nuorten tiedot sopimusjärjestelmästä ovat viimevuotisen E2 Tutkimuksen Työn sukupolvet -raportin mukaan heikot yli puolella alle 30-vuotiaista. Työn ja talouden tutkimus Laboren johtava tutkija Merja Kauhanen huomauttaa alakohtaisten työehtosopimusten olevan keskeinen osa suomalaisia työmarkkinoita.

Kauhasen mukaan harva nuori tietää, että ilman ay-liikettä ja työehtosopimuksia monia nykyisiä etuja, kuten esimerkiksi lomarahaa tai palkan yleiskorotuksia, ei olisi lainkaan tai niiden taso olisi alhaisempi.

– Työehtosopimuksilla sovitaan työsuhteen ehdoista, ja sopimukset takaavat alakohtaiset minimiehdot työntekijöille, joita paremmista ehdoista voidaan sopia paikallisesti.

Kauhasen mielestä on hyvä tietää niistä ehdoista, joilla voi päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin. Neuvontaa ja tietoa voi saada muun muassa ammattiliitosta.

Myös Kujansuun mielestä jo opiskeluvaiheessa kannattaa tutustua työehtosopimuksen ja työlainsäädännön sisältöön sekä oman ammattiliiton toimintaan.

Tietoa oppilaitoksiin

Kauhanen näkee tärkeänä oppilaitoksissa tapahtuvan opetuksen ja kampanjoinnin lisäämisen.

– Tietämystä voidaan parantaa lisäämällä työelämätietouden osuutta opetuksessa sekä erikseen nuorille suunnatuilla valmennuksilla, kampanjoilla ja työelämäoppailla, Kauhanen sanoo.

Insinööriliiton asiantuntijat vierailevat jälleen syksystä alkaen kampuksilla ja kertovat työelämästä, työnhausta ja työehtosopimuksista.

Insinööriliittoon kuuluu jo lähes 18 000 opiskelijajäsentä.

Liity Insinööriliiton opiskelijajäseneksi

Onnittelut hienosta alanvalinnasta ja opiskelupaikasta. Kun opinnot alkavat, voit liittyä myös Insinööriliiton opiskelijajäseneksi. Opiskelijajäsenyyden hinta on koko opiskeluajalta yhteensä vain 30 euroa, korkeintaan 5 vuotta, ja jäsenyys sisältää kaikki liiton palvelut ja edut.

Opiskelijajäsenenä hyödynnät liiton palkkatilastoja ja palkkaneuvontaa. Saat myös käyttöösi Insinööriliiton urapalvelut, koulutusarkiston ja tarvittaessa voit varata henkilökohtaisen ajan uravalmentajan kanssa. Jäsenenä siis virität urasi kasvukäyrälle jo opiskeluaikana.

Vapaa-ajalle mielenrauhaa tuo jäsenyyteen kuuluva matkavakuutus, joka on voimassa sekä kotimaassa että ulkomailla. Lisäksi saat opiskelijabudjetille tärkeitä alennuksia ja etuja useilta liikkeiltä ja palveluntarjoajilta.

Kun liityt Insinööriliiton opiskelijajäseneksi, liityt samalla myös Insinööriopiskelijaliitto IOL:n ja oman ammattikorkeakoulusi paikallisyhdistyksen jäseneksi. Paikallisyhdistys tarjoaa lisäetuja.

Lue lisää: ilry.fi/uusiopiskelija

Kuva: Mika Pakarinen

Työllisyystilanne näyttää hyvältä

Alkuvuoden perusteella vastavalmistuneiden insinöörien työllisyystilanne näyttää viime vuotta huomattavasti valoisammalta, käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön tilastoista. Työttömien määrä vuoden takaiseen verrattuna laski 37 prosenttia.

Insinöörien yleinen työttömyystilanne on palautunut kolmen vuoden takaiselle koronaa edeltäneelle tasolle. Vastavalmistuneiden työllisyystilanne on jopa vuotta 2019 parempi.

Lue lisää: ilry.fi/tutkittuatietoa

Insinööriliitto haluaa nostaa jäsentensä osaamista esiin, ja palkitsee vuoden parhaita insinööritöitä 5 000 eurolla. Kilpailussa on omat sarjat AMK- ja YAMK-opinnäytetöille ja työn pitää olla valmistunut 1.1.2021–25.9.2022. Hakuaika päättyy 25. syyskuuta.

Lue lisää: ilry.fi/insinoorityot

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Tatu Niemelä, varapuheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoTatu Niemelä, varapuheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

Ensiaskeleet insinööriyteen

Syksy koululaiselle tarkoittaa yleensä loman päättymisen tuottamaa pettymystä ja paluuta puiselle koulun penkille. Ensimmäistä vuotta aloittavalle insinööriopiskelijalle se kuitenkin tuo muutoksen tuulen: ensikosketuksen tekniikan alan korkeakouluopintoihin ja sen ympärillä elävään insinööriopiskelijayhteisöön.

Insinööriopinnoissa opiskelijalle uutta ovat projektikeskeiset työt ja niiden lomassa erilaisten ihmisten kanssa toimiminen tiimissä. Projektikeskeinen työskentely johdattaa yllättävän hyvin työelämään.

Yrityksissä työskennellään projektien parissa. Tulosten parantamiseksi käytetään usein erilaisia projektinhallintamenetelmiä sekä tiimityöskentelyä. Projektien mitat voivat ajallisesti kestää parista viikosta moneen kuukauteen riippuen projektissa tarvittavasta työmäärästä ja panoksesta, minkä yritys haluaa projektiin laittaa.

Projektinhallintamenetelmien tuoma aikataulutus on tärkeää työelämän lisäksi myös opinnoissa. Kurssien tehtävien palautuspäiviä kannattaa heti miettiä tulevien työelämän projektien tiukkoina deadlineina, joiden tuloksista työpaikalla palkka insinöörille maksetaan. Olkoon aikataulutus paperisessa kalenterissa tai taskussa olevassa älylaitteessa, sen tärkeys on syytä ottaa saman tien haltuun.

Vaikka usein projekti insinöörin silmissä on uusi puhelinsovellus tai talon rakentaminen, Insinööri-opiskelijaliitollakin on projekteja syksyllä.

Esimerkkeinä ovat liittomme paikallisyhdistysten aktiivitoiminnan kehittämiseen tai Tradenomi-opiskelijoiden kanssa yhteistyössä järjestettävä Haluan Päättää -kampanja opiskelijoiden tietoisuuden lisäämisestä opiskelijaedustajistotoimintaan liittyvät hankkeet. Ne toimivat hyvinä tiimityön ja asiantuntijuuden kehittäjinä tulevalle insinöörille, vaikkakin vähän eri tavoin.

Haluan tsempata niin aloittavia kuin jatkavia insinööriopiskelijoita opintojentäyteistä syksyä varten, olkoon teillä henkilökohtaisena projektina sitten kurssien läpäisy huippuarvosanoin tai haalarien täyttäminen hassunhauskoilla haalarimerkeillä.