Veljekset laskivat samanaikaisesti autojaan mäessä.
Veljekset laskivat samanaikaisesti autojaan mäessä.

Kesäloman päätteeksi

tieteen pariin

Heureka tarjoaa eri-ikäisille lapsille ja aikuisille viihdykettä ja tietoa.

Koulujen kesälomien päätteeksi Marika Jokinen ja hänen kolme poikaansa viettivät päivän Heurekassa. Ensin suunnattiin Insinööriliiton pisteelle, jossa jokainen saa suunnitella oman mäkiauton.

Tilassa oli paljon muitakin innokkaita lapsia, joten hetken sai odottaa ennen kuin kaikki saivat tarvikkeita käyttöön. Aleksi, Luukas ja Kasper Jokinen rakensivat autoja sekä testaavat ja parantelevat niitä.

Ensimmäisillä kerroksilla auto saattoi hajota mäenlaskussa, mutta viilausten jälkeen maalin saavutti yhä useampi auto. Hienosäätöjen avulla ennätysnopeudet paranivat.

Autojen rakentelu oli kiehtovaa, mutta oli aika jatkaa matkaa. Samassa hetkessä pojat olivat eri puolella Heurekan tiloissa.

Juhlavuonna edellisen kerran

Viimeksi helsinkiläisperhe oli yhdessä Heurekassa kolme vuotta sitten, jolloin Insinööriliitto järjesti Heureka-päivän yhtenä osana liiton 100-vuotisjuhlavuotta.

Nyt 7.-luokkalainen Aleksi ja 5.-luokkalainen Luukas ovat sen jälkeen vierailleet koulun kanssa näyttelyissä. Aikaisemmilta kerroilta esimerkiksi dinosaurusnäyttely on jäänyt mieleen.

SuperPUU-näyttelyssä voi tutustua puuhun monin eri tavoin. Poikia kiehtoi muodostaa oman kehon avulla puutapeista hahmoja.

Tynnyreissä oli haisteltavana erilaisia tuoksuja, joista metsänpohjan tuoksu oli 2.-luokkalaisen Kasperin mielestä paras.

Klassikot kiinnostavat yhä

Heureka-klassikot-alueella oli tämänkertaisen vierailun ehkä kiinnostavin tarjonta. Optinen illuusio ja hitaat kuplat vetivät puoleensa. Vanhemmat veljekset siirtyivät klassikolta toiselle ripeään tahtiin, kun taas Marika-äiti ja Kasper tulivat rauhallisempaan tahtiin perässä.

Yhdessä perhe kuunteli opas Harri Montosta, joka kertoi Foucault’n heiluri toimintaperiaatteista. Heilurin voidaan osoittaa maapallon pyörimisliike akselinsa ympäri. Montosen mielestä moni aikuinen kuittaa heilurin klassikkona, mutta eivät tiedä siitä juuri mitään.

Pojat pitivät oppaan kertomuksesta, josta äiti ei olisi osannut kertoa.

Vielä muutama pyrähdys eri näyttelyesineiden kohdalla, ja oli aika mennä istumaan hetkeksi kahvilaan.

Jäähdyttävän juoman tenhoa

Jäähilejuoman ääressä oli aika miettiä päättymässä ollutta kesälomaa. Tuoreessa muistissa oli edellisen viikon vierailu Särkänniemessä, jossa oli Insinööriliiton järjestämä huvipäivä.

Pojat pitivät kesän kohokohtina huvipuistolaitteissa käyntiä. Suosikkeja olivat muun muassa Hype, Boom ja Tornado. Aleksi arvosti sitä, että sai huvipuistoreissulle mukaan kaverinsa. Kasperin teki iloiseksi, että hän oli kasvanut 130 sentin pituuteen ja pääsi hurjastelemaan ilman aikuista Boomissa.

Luukakselle merkittävää oli myös ensimmäinen hyppy viidestä metristä uimahallissa.

– Olimme avustajina uuden Risto Räppääjä -elokuvan kuvauksissa, Marika kertoi omasta kesän kohokohdastaan.

– Tapasin kuvauksissa kirjailija Tiina Nopolan ja juttelimme hetken.

Pian oli jäähilejuomat juotu ja poikien mukaan aivot olivat jäätyneet. Seuraavaksi oli aika suunnata Heurekan ulkopuistoon temppuilemaan eri laitteissa. Suuri suosikki oli vesirakettien ampuminen.

Liiton yhteistyökumppani

Heureka ja Insinööriliitto ovat solmineet kolmevuotisen yhteistyösopimuksen. Siihen sisältyy myös jäsenetu. Jäsenet saavat Heurekan normaalihintaisesta aikuisten pääsylipusta 50 prosentin alennuksen, kun he näyttävät lipunmyynnissä liiton jäsenkorttia ILRY Mobiilin kautta.

Lue lisää: ilry.fi/Heureka

Puulajipaino on oiva mittaaja.Puulajipaino on oiva mittaaja.Hiljaiset kuplat olivat näyttäviä,  kun ne kasvoivat pienempiä syöden.Hiljaiset kuplat olivat näyttäviä, kun ne kasvoivat pienempiä syöden.Kasper (vas.), Aleksi, Marika ja Luukas Jokinen hyörivät mäkiautojen parissa.Kasper (vas.), Aleksi, Marika ja Luukas Jokinen hyörivät mäkiautojen parissa.