Työelämän taitaja
jättää liiton
Roppakaupalla suomalaisen työelämän kokemusta poistuu työmarkkinoilta, kun Hannu Takala jää eläkkeelle.
Kesän päätteeksi alkavat työehtosopimusneuvottelut muun muassa neuvottelujärjestö YTN:n ja Teknologiateollisuuden työnantajien välillä. Toistakymmentä vuotta mukana ollut Insinööriliiton työehtosopimusasiantuntija Hannu Takala ei osallistu niihin. Hän poistuu työelämästä elokuun lopussa.
Valkeakoskella asuva Takala aloitti työt liitossa noin 11 vuotta sitten. Hän työskenteli koko ajan samoissa tehtävissä eli teknologiateollisuuden asiamiehenä, vaikka titteli vaihtui matkan varrella.
Takanaan hänellä oli pitkä työrupeama teknologia-alan yrityksessä Konecranesilla, jossa hän toimi vuosia myös luottamushenkilönä.
Jo tuolloin hän piti luottamustoimia ennemminkin työtehtävinään kuin harrastuksina, vaikka ne eivät palkkatyötä ollutkaan. Alan taustaryhmässä toiminutta Takalaa pyydettiin liittoon töihin, ja sinne hän siirtyi.
Opintoja työn ohessa
Ammattikoulun jälkeen Takala aloitti työt paperitehtaalla sähköasentajana. Kone-konserniin siirtymisen jälkeen hän opiskeli teknikoksi ja eteni urallaan huoltopäälliköksi.
Työn ohella hän kouluttautui tuotantotalouden AMK-insinööriksi. Insinöörikoulutuksen myötä tehtävät muuttuivat vastuullisemmiksi, ja Takalan rooliin kuului matkustus. Vuodessa saattoi olla sata matkapäivää, mikä herätti näkemään edunvalvonnan tarpeet.
Jo tuolloin ylempiä toimihenkilöitä hiersi monin paikoin vapaa-ajalla matkustaminen, eikä edelleenkään työnantajapuolen kanssa ei ole saatu sovittua yleisesti sen korvauksista.
Tulosta haetaan kaikkialta
Takalalla on takanaan vuosikymmeniä työelämää, luottamustoimissakin useampia. Hänen mielestään nykyiset työmarkkinat ovat tuloshakuisempia, ja jokaiselle eurolle haetaan katetta.
– Kaiken taustalla on raha.
Kun hän työskenteli yrityksissä, ilmapiiri oli vapaampi.
– Taloudellinen seuranta on tullut jopa lattiatasolle.
Tilanne on näkynyt liiton työsuhdepäivityksessä, jossa Takala on neuvonut jäsenkuntaa. Hän arvelee, että syy on osittain nuorentuneessa johdossa. Heillä ei ole välttämättä yritysten prosessien tai kulttuurin tuntemusta.
Etätyö on hyvä mahdollisuus
Työehtoasiantuntija pitää työelämän myönteisenä kehityksenä etätyön lisääntymistä. Hän itse on kulkenut Valkeakoskelta Helsinkiin ja toisinaan Tampereelle, toki lukuisia tilaisuuksia on ollut ympäri maata.
Koronapandemian jälkeen eri yrityksissä on tosin kiristetty mahdollisuuksia etätyöhön.
– Se johtuu luottamuksen puutteesta, vaikka viime aikoina on tullut huikeata kehitystä, ja etätyövälineet tarjoavat uusia mahdollisuuksia.
Työelämä on ylipäätään muuttunut Takalan työuran aikana. Monia tehtäviä on poistunut, mutta uusia on tullut tilalle.
Osaamisen kehitys on jatkunut ainakin jo 1990-luvulta. Se ei kuitenkaan ole ollut järjestelmällistä, vaan osassa yrityksissä ei ole tarjottu koulutusta avoinna oleviin työpaikkoihin.
Takalan mielestä näitä asioita pitää pohtia työehtosopimusneuvotteluissa. Työelämää kuvaavana muutoksena hän pitää esimerkiksi työnjohtotason vähenemisen.
– Muun muassa teknologia-alalla näkyy toimihenkilöiden poistuminen alalta.
Kivaa duunia
Hannu Takala mainitsee työssään antoisaksi liiton jäsenten kohtaamisen.
– Mukavaa ovat olleet jäsenten tapaamiset, heidän neuvomisensa ja ongelmiensa ratkaisemiset.
Rankempaa ovat olleet tilanteet, joissa ei arvosteta suomalaista työehtosopimusjärjestelmää ja sen hoitoa.
– Myös neuvottelujärjestö voisi olla aloitteellisempi. Tarvitaan jatkuvaa vuoropuhelua ja luottamuksen ylläpitoa, Takala pohtii.
– Romukoppaan pitää laittaa ajatus, että toisella on aina ketunhäntä kainalossa.
Hänen mietteensä vastakkainasettelusta ovat muuttuneet, mitä paremmin hän on oppinut vuosien varrella tuntemaan vastapuolen.
Aikaa arjelle ja jälkikasvulle
Syyskuussa Hannu Takalalla alkavat eläkepäivät. Edessä on hänen mukaansa tavanomaista arkea. Alkuun pitää laittaa mökkiä talviteloille, samoin kotitalon puutarha on hoidettava talvikuntoon.
Työelämästä hän jää kaipaamaan työtovereita niin omassa liitosta, neuvottelujärjestöstä kuin muidenkin yhteistyökumppaneiden joukossa.
Sen sijaan kaipuuta ei ole niihin aamuihin, jolloin hän odotti junaa räntäsateessa Toijalan juna-asemalla. Jatkossa Takalalla on aamuisin aikaa lukea kaikessa rauhassa kaksi sanomalehteä kannesta kanteen.
Takala on vaari yhdeksälle lapsenlapselle. Heidän ikäjakautumansa on päiväkoti-ikäistä täysikäisiin.
– Olen lupautunut auttamaan ensimmäistä luokkaa aloittaneen lapsen koulutaipaleella, Takala kertoo.
Tulevana talvena hän ehtii myös päiväkodin isovanhempien päivään tai ennemminkin aamuun. Aiemmin työkiireet ovat aina estäneet ne.