opiskelijat
Insinööriopiskelijat kokoustivat kesällä
Kesä tarkoittaa opiskelijoille yleensä aikaa työnteolle, ja usein opinnot laitetaan taka-alalle.
Opiskelijat suuntaavat työharjoitteluihin tai kesätöihin, monesti molemmat ovat samassa paketissa. Myös Insinööriliiton opiskelijatoiminta yleensä lomailee, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Insinööriopiskelijaliiton alla on 24 paikallisyhdistystä ja paikallisyhdistykset jakautuvat viiteen eri piiriin; Itä-Suomen, Länsi-Suomen, Pohjois-Suomen, Keski-Suomen ja Hämeen sekä Uudenmaan piireihin.
Piiritoiminta mahdollistaa paikallisyhdistysten verkostoitumisen keskenään, ja piireillä onkin vuosittaisten kokousten lisäksi omia tapahtumia. Piirikokouksia järjestetään pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kesällä on ehkä ylimääräinen kokous.
Rentoa kokoustamista
Itä-Suomen Insinööriopiskelijoiden ITIÖ:n kesän piirikokous järjestettiin heinäkuussa Särkisalmella, jossa kokoontui Joensuun, Kuopion, Kotkan, Lappeenrannan, Mikkelin, Savonlinnan ja Varkauden insinööriopiskelijayhdistyksien aktiiveja.
Tällä kertaa järjestysvuorossa oli Savonlinnan Insinööriopiskelijat SAIO. Paikalla oli jokaisesta ITIÖ:n paikallisyhdistyksestä edustaja, useasta kaksi, sekä Insinööriopiskelijaliiton edustajat.
Perjantaina väki saapui paikalle, ja lauantaina aamupäivällä pidettiin piirikokous.
Päivällä vuorossa oli myös perinteiset kesäolympialaiset, jossa kisattiin neljässä eri lajissa. Lajeina oli esimerkiksi köyhän miehen kyykkä, jota pelattiin tyhjillä tölkeillä.
Perinteisesti parhaiten lajeista suoriutunut kruunataan voittajaksi ja palkinnoksi saa kiertopalkinnon; puisen WC-kannen, johon kaiverretaan voittajan ja voittajan edustaman paikallisyhdistyksen nimi.
Kotkan Insinööriopiskelijat KoIO:n edustaja Iida Kilpirova luovutti palkinnon SAIO:n Riku Havukaiselle.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun palkinto lähtee Savonlinnaan.
Yhteishenkeä ja verkostoitumista
Piirikokoukset ovat loistava tilaisuus rentoutua ja luoda uusia kontakteja muiden alueen insinööriopiskelijoiden kanssa.
Kokouksissa on rento tunnelma, ja niissä jaetaan puolin ja toisin vinkkejä, jotka liittyvät opintoihin ja tulevaan työelämään.
Lisäksi tilaisuuksista saa näkemyksiä, kuinka kehittää paikallisyhdistyksien toimintaa ja voi vaikuttamaan myös muiden opiskelijoiden opiskelukokemuksiin.
Aktiiveilta vinkkejä
aloittaville insinööriopiskelijoille
Insinööriliiton paikallisyhdistysten aktiivit antavat omat neuvonsa uusille insinööriopiskelijoille.
Oona Ehrsten
tutorvastaava,
Jyväskylän insinööriopiskelijat JIO
• Yleinen aktiivisuus ja erilaisiin järjestettyihin kokoontumisiin osallistuminen helpottavat verkostoitumista. Koulutusalajärjestön aktiviteettien kautta löytää myös helposti samanhenkisiä ihmisiä. Luokkakavereista saa paljon vertaistukea opintoihin. Lisäksi tutorit, tutoropettaja sekä opinto-ohjaaja ja muu koulun henkilökunta auttavat selviämään haasteista.
• Ennakkoon kannattaa selvittää, mitä tarvitsee opiskelujen aikana, esimerkiksi laskin on hyvä hankkia. Varmista myös, että tiedät milloin ja missä täytyy olla koulun alkaessa.
• Ole oma itsesi. Älä pelkää kysyä, jos jokin mietityttää. Lähde mukaan avoimin mielin ja kerää itsellesi ihania muistoja opintojen varrelta.
KUVA: Oona Ehrstenin kotialbumi
Vennu Sarvi
puheenjohtaja,
Kemin Insinööriopiskelijat KeIO
• Ennen opintojen alkua ei varmasti ole pahasta kerrata hieman matematiikkaa ja fysiikkaa. On hyvä myös löytää itselle sopiva opiskelutapa. Jaksottaa opiskelua, niin muullekin jää aikaa.
• Luokkatovereista, opiskelijatapahtumista ja oman paikallisyhdistyksen toiminnasta löytyy kavereita. Lisäksi suosittelisin tutorointia.
• Ongelmia kohdatessa omat luokkatoverit ovat todella hyvä ensiapu, sillä on paljon mukavampi ja helpompi yhdessä puida asioita lävitse. Myös tutoreilta, opettajilta ja opinto-ohjaajalta löytyy apua.
• Jos tuntuu, että luokan kanssa ei meinaa hirveän hyvin tutustua, niin käykää yhdessä tekemässä jotain, esimerkiksi kahvilla ja jutelkaa jostain muusta kuin koulusta.
KUVA: Vennu Sarven kotialbumi
Miikka Mäntylä
hankintavastaava,
Turun Insinööriopiskelijat TIO
• Hanki hyvä läppäri, jolla pärjäät koko opintosi ja lähde hyvin ja avoimin mielin kohti uutta. Jos teillä on digistartti tai vastaava kurssi, tee se.
• Verkostoituminen ja sitä kautta ystävien löytäminen on mahdollista niin tapahtumissa kuin koulujutuissakin. Kotitehtävien teko yhdessä sekä tapahtumissa käyminen ovat loistavia vaihtoehtoja, myöhemmin sitten tutor- ja järjestötoiminta.
• Haasteita tulee kaikille ennemmin tai myöhemmin opintojen aikana. Ensimmäisenä kannattaa kääntyä tutorien puoleen. Fuksisyksy voi olla rankka monella tapaa. Koittakaa silti nauttia: teillä on edessä huikeat neljä vuotta, joihin tulee mahtumaan paljon. Verkostoitukaa ja pitäkää hauskaa, mutta muistakaa myös opiskella.
KUVA: Star Image Oy