opiskelijat
Opiskelijoiden tuet muuttuvat
Tänä vuonna opiskelijoiden tukijärjestelmä kokee merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat erityisesti asumiseen.
Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee ja perusomavastuu kasvaa sekä 300 euron ansiotulovähennys poistuu. Ensi vuoden elokuussa opiskelijat siirtyvät opintotuen asumislisän piiriin. Vastapainona asumistuen heikentymiseen, opintolainan takausmäärä nousee jopa 850 euroon kuukaudessa.
Akavan opiskelijat eivät pidä lainapainotteisuuden lisäämistä hyvänä asiana. Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Pauliina Ryökäs pitää huolestuttavana sitä, että opintolainahyvitystä ei olla korotettu samassa suhteessa lainamäärän kasvuun nähden.
– Opintolainahyvitys ei aiemminkaan ole kattanut koko lainaa, mutta nyt se kattaa suhteessa vieläkin vähemmän, jolloin sen kannustinvaikutus on pienempi.
Tukien muutokset vaikuttavat opiskelijoiden taloudellisiin tilanteisiin.
Ryökkään mukaan pelkästään euromääriä katsoessa kuukausikohtainen summa kasvaa, mikä on tervetullutta.
– Nähtäväksi jää, kuinka moni haluaa lunastaa täyden lainan korotetuilla summilla. Suurempi lainamäärä varmasti tuo osalle joustoa talouteen tai jopa mahdollisuuden sijoittaa, mutta valitettavasti osalle se menee täysin arjen pyörittämiseen.
Asuminen ei ole tasa-arvoista
Ensi vuonna siirtyminen opintotuen asumislisään tasapäistää asumistuen kaikille samalle tasolle, mikä vaikuttaa eri tavoin eri puolilla maata.
Pääkaupunkiseudulla ja muissa kalliimmissa kaupungeissa siirtyminen voi merkitä toimeentulon leikkauksia, kun taas edullisemmilla alueilla tuki saattaa kasvaa.
Muutokset voivat korostaa sosio- ekonomisten mahdollisuuksien perusteella tehtyä opintovalintaa.
Ryökkään mukaan opiskelijoiden halu muuttaa yksiöihin on ollut esillä viime vuosina paljon. Siitä puhuttaessa ei oteta huomioon, että trendi on alkanut jo 1990-luvun puolella, eikä ole nykyopiskelijoiden keksimä.
– Asumisen tukien muutoksesta puhuttaessa kuulee usein kommentointia siitä, kuinka opiskelijat voisivat vain palata soluasuntoihin, mutta valitettavasti niitäkään ei riitä läheskään kaikille, Ryökäs huomauttaa.
Soluasuminen ei sovellu myöskään kaikille perheen, lemmikkien tai psykososiaalisten tekijöiden takia.
Työssäkäynti opintojen ohella
Muutokset todennäköisesti lisäävät opiskelijoiden tarvetta työskennellä opintojen ohella. Työnteko voi tuoda taloudellista joustoa ja kartuttaa työkokemusta, mutta se voi myös lisätä kuormitusta ja heikentää opiskelijoiden jaksamista.
– Töissä käynnin pitäisi olla aidosti oma henkilökohtainen valinta esimerkiksi työkokemuksen kartuttamiseksi tai elintason parantamiseksi, Ryökäs sanoo.
Liity Insinööriliiton opiskelijajäseneksi
Onnittelut hienosta alavalinnasta ja opiskelupaikasta! Kun opinnot ovat alkaneet, voit liittyä Insinööriliiton opiskelijajäseneksi. Opiskelijajäsenyyden hinta on koko opiskeluajalta yhteensä vain 30 euroa; jäsenyys kestää korkeintaan viisi vuotta. Se sisältää kaikki liiton tarjoamat jäsenedut ja palvelut.
Opiskelijajäsenenä hyödynnät muun muassa liiton palkkatilastoja ja palkkaneuvontaa. Saat käyttöösi myös Insinööriliiton urapalvelut sekä asiantuntijoilta vinkkejä esimerkiksi CV:n ja työhakemuksesi kuntoon viilaamiseksi.
Vapaa-ajalle turvaa tuo jäsenyyteen kuuluva matkavakuutus, joka on voimassa sekä kotimaassa että ulkomailla. Member+ -palvelussa on Insinööriliiton ja akavalaisten liittojen etuja, jotka liittyvät muun muassa majoitukseen ja matkustamiseen.
Kun liityt Insinööriliittoon, liityt samalla Insinööriopiskelijaliitto IOL:n ja oman opiskelukaupunkisi paikallisyhdistyksen jäseneksi. Paikallisyhdistys tarjoaa lisää etuja, niin huvin kuin hyödyn merkeissä.
■ Lue lisää: ilry.fi/uusiopiskelija
Lähde mukaan aktiivitoimintaan
Insinööriopiskelijaliitolla on 24 paikallisyhdistystä ympäri Suomen. Opiskelijana kuulut automaattisesti oman kaupunkisi paikallisyhdistykseen. Jos olet kiinnostunut aktiivitoiminnasta, hae yhdistyksen hallitukseen. Paikallisyhdistykset valitsevat syksyisin seuraavan vuoden hallitukset.
Osallistu myös liiton koulutuksiin opiskelijoille. Koulutuksissa opit järjestötoiminnasta, työmarkkinoista ja myynnistä sekä kehität omaa neuvotteluosaamistasi.
Danske Bank on lanseerannut uuden etupaketin akavalaisille opiskelijoille. Hyödynnä opiskelijana Danske Bankin edut. Saat esimerkiksi opintolainan ilman toimituskuluja ja nollan prosentin marginaalilla sekä monia säästämisen etuja.
■ Lue lisää: ilry.fi/pankkiedut-opiskelija
IOL:n viestintäkanavat
Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry
X IOLry
Instagram @insinooriopiskelijaliitto
kotisivu www.iol.fi
IOL:n ÄÄNI
Tasapainon tärkeys korostuu syksyllä
Syksy symboloi monelle uuden alkua, mahdollisuuksia ja haasteita. Tänä syksynä uusilla opiskelijoilla on edessään yksi elämänsä merkittävimmistä siirtymävaiheista: insinööriopintojen aloittaminen. Opinnot ovat usein matka, joka sisältää niin antoisaa työtä kuin huvejakin.
Moni voi mieltää insinööriopinnot todella haastaviksi, ja jännittääkin opintojensa alussa. Kuinka pärjään, pääsenkö mukaan porukkaan.
Yksi tärkeimmistä kysymyksistä opintojen aikana on: miten jaksan?
Usea opiskelija huomaakin pian opintojen alun jälkeen, että aikaa on rajoitetusti ja tehtävää paljon. Tässä kiireessä helposti unohtuu yksi keskeisimmistä menestyksen avaimista eli lepo.
Riittävä lepo ja uni toimivat perustana palautumiselle, oppimiselle ja muistille. Yön aikana aivot käsittelevät päivän aikana opittua ja vahvistavat muistijälkiä. Unen puute heikentää keskittymiskykyä, ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta – ominaisuuksia, jotka ovat elintärkeitä insinööriopiskelijalle.
Muista, että hyvin levänneenä olet tehokkaampi ja pystyt parempiin suorituksiin.
Onneksi insinööriopinnot eivät ole pelkkää puurtamista. Insinööriopiskelijakulttuuri on vahva ja monipuolinen ympäri Suomea. Oman paikallisyhdistyksensä toimintaan kannattaa tutustua heti syksyllä ja lähteä mukaan. Yksi opiskelijaelämän parhaista puolista on yhteisöllisyys ja kaikki sen tuomat kokemukset.
Approt, sitsit ja muut tapahtumat tarjoavat tervetullutta vastapainoa opiskelulle. Ne ovat tilaisuuksia rentoutua, nauttia ja verkostoitua. Älä aliarvioi näiden kokemusten merkitystä, sillä ne luovat läpi elämän kantavia muistoja ja verkostoja.
Yksi tärkeimmistä taidoista, jonka voi oppia insinööriopintojen aikana, on tasapainon löytäminen. Opiskelun ja levon sekä työn ja vapaa-ajan yhdistäminen vaatii suunnitelmallisuutta. Muista pitää huolta itsestäsi, jotta saavutat tasapainon levon ja työn välillä, ja nauti matkasta.
Opiskelijaelämä on ainutlaatuinen aika, joka tarjoaa mahdollisuuksia oppimiseen, kasvuun ja elinikäisiin muistoihin.