Asiantuntijat toivovat neuvotteluista vahvistusta ostovoimaan.
Asiantuntijat toivovat neuvotteluista vahvistusta ostovoimaan.

Neuvottelukierros alkaa jälleen

Ensimmäiset insinöörien työehtosopimukset päättyvät loppusyksystä ja viimeisetkin kevättalvella.

Elo-syyskuun vaihteessa alkavat työmarkkinaneuvottelut insinöörienkin työehdoista Teknologiateollisuuden työnantajien kanssa. Ensimmäinen tapaaminen on jo merkitty kalenteriin, ja silloin sovitaan neuvotteluaikataulusta.

Seuraavan puolen vuoden aikana neuvotellaan myös muualla yksityissektorilla. Teknologia-, tieto- sekä suunnittelu- ja konsulttialojen työehtosopimukset päättyvät marraskuun lopussa.

– On tärkeää uudistaa jäsenten työehtosopimukset, sanoo Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.

Neuvottelujen kynnyksellä hän näkee tilanteen myönteisenä, mutta samaan hengenvetoon huomauttaa, että ukkospilviäkin on näköpiirissä.

– Miten työnantajapuoli näkee sopimustoiminnan merkityksen, Oksa pohtii.

Hän muistuttaa, että yrityskohtaiset sopimukset ovat lisääntyneet. Toisaalta työnantajat karsastavat kaikenlaista työelämän kehittämistä, vaikka sitä voisi tehdä ilman kustannuksiakin.

Euroopassa palkat nousevat

Insinööriliiton jäsenille ostovoiman kehitys on tärkeää.

– Työnantajalla ei ole tälle ymmärrystä, Oksa kritisoi.

Euroopan maista on esimerkkejä, että palkankorotuksille on tilaa. Saksassa yhdessä osavaltiossa on tänä kesänä solmittu metallialalle sopimus, joka tuo 3,2 prosentin korotuksen ensi vuoden alusta sekä 3,3 prosentin korotuksen ensi kesänä.

Lisäksi työntekijät saavat 1 200 euron kertaluonteisen verottoman inflaatiokorvauslisän tänä vuonna.

Toisena esimerkkinä Oksa mainitsee Itävallan kemianteollisuuden, jossa kesäkuussa solmittiin vuoden mittainen sopimus. Palkkoja korotetaan 6,33 prosenttia, kuitenkin enintään 316,50 eurolla.

Hallitus sekaantuu työmarkkinoihin

Neuvottelujen ylle tuo varjoja maan hallituksen esittämät heikennykset kuten ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus ja paikallinen sopiminen.

– Työnantaja tietää, että palkansaajat eivät halua näitä, Oksa sanoo.

Etenkin paikallisessa sopimisessa palkansaajapuoli edellyttää, että yrityksen kanssa neuvottelee ensisijaisesti henkilöstönedustaja eikä kuka tahansa.

Sairauspäivän osalta hän arvioi, että työnantaja mahdollisesti roikottaa sitä pitkään tavoitteissaan ja yrittää rahastaa siitä jotain, jotta se poistetaan listalta.

Raha ratkaisee

Edunvalvontajohtajan mielestä edessä on palkkakierros. Kun hän on kiertänyt tapaamassa insinöörejä ja muita ylempiä toimihenkilöitä, kentällä on puhuttu nimenomaan ostovoimasta.

– Asiantuntijat tarvitsevat korotuksensa. Taloudessa näkyy nyt orastavaa kasvua.

Viime neuvottelukierroksella tärkeänä tavoitteena oli perhevapaiden uudistus, nyt ei ole yhtä kaiken kattavaa laadullista tavoitetta.

Etätyön säännöt ja vuosiloman pidennys lauantailaskennan muutoksella saattavat olla mukana tavoitteissa, joita neuvottelujärjestö YTN ajaa. Ne lyödään lukkoon syyskuussa.

Tilanne voi muuttua, jos työnantaja tuo neuvotteluihin pitkän listan heikennyksiä.

Petteri Oksa toivoo parasta, mutta pelkää pahinta.

– Pelkona on, että työehtoihin yritetään kajota.

Päänavaajan rooli tehostuu

Teknologiateollisuus suomalaisille työmarkkinoille suuntaa näyttävänä alana korostuu edelleen. Maan hallitus on viemässä eteenpäin vientimalliaan, jossa yksityissektorilla sovitaan palkankorotusten raamit.

Tämä asetelma ei sovi kaikille palkansaajille.